Ananas świeży – jak go jeść? Obieranie i krojenie ananasa krok po kroku. Poznaj sprawdzone triki!

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Ananas to jeden z najsmaczniejszych owoców egotycznych, który można kupić prawie w każdym sklepie już za 5-10 zł. Warto po niego sięgać, ponieważ ma niezwykle właściwości, m.in. przyspiesza przemianę materii i działa przeciwzapalnie. Sprawdź, jak łatwo i szybko obrać ananasa.
Ananas to jeden z najsmaczniejszych owoców egotycznych, który można kupić prawie w każdym sklepie już za 5-10 zł. Warto po niego sięgać, ponieważ ma niezwykle właściwości, m.in. przyspiesza przemianę materii i działa przeciwzapalnie. Sprawdź, jak łatwo i szybko obrać ananasa. utah778/123RF.com
Ananas świeży to cenne źródło witaminy C i bromelainy, enzymu, który ma niezwykłe właściwości przeciwzapalne. Warto więc włączyć go do diety zwłaszcza zimą, gdy mamy mocno ograniczony dostęp do owoców sezonowych oraz brakuje nam truskawek, malin, porzeczek, czereśni i wiśni. Soczysty ananas ma również niepowtarzalny i orzeźwiający smak, ale niechętnie sięgamy po niego w sklepie, bo nie do końca wiemy, jak się z nim obchodzić. Podpowiadamy, jak łatwo obrać i pokroić ananasa, by już po kilku chwilach cieszyć się jego niezwykłym smakiem.

Świeżego ananasa możemy kupić prawie w każdym sklepie, warto więc zadbać o to, aby wzbogacić jadłospis właśnie o ten niezwykły owoc. Jednak wiele osób nie do końca wie, jak obchodzić się z tym nietypowo wyglądającymi owocem egotycznym. Podpowiadamy, jak kupić dojrzałego ananasa oraz jak w parę chwil przygotować go do jedzenia.

Jak wybrać ananasa w sklepie, żeby był słodki i dojrzały?

Na sklepowych półach można spotkać zarówno bardzo niedojrzałe, jak i dojrzałe oraz mocno przejrzałe ananasy. Jeśli chcemy zjeść owoc tego samego dnia lub w dniu następnym, to wybierzmy egzemplarz, który od razu nada się do spożycia. Jak rozpoznać w sklepie dojrzałego ananasa?

Czytaj także: Woda ananasowa na odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Poprawi wygląd i nastrój. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić wodę z ananasem

Znajdźmy w rozecie kolczastych liści najmniejszy z nich i spróbujmy za niego pociągnąć. Jeśli uda na się to bez wysiłku i liść zaczyna wychodzić, to oznacza, że owoc jest w pełni dojrzały i idealny do zjedzenia. Starajmy się robić to z wyczuciem, żeby nie uszkadzać egzemplarzy, których nie będziemy później kupować.

Nie kupujmy owoców, na których dostrzegamy pleśń lub które wyglądają nieatrakcyjnie.

Cechy dojrzałego ananasa:

  • kolor zielono-pomarańczowy;
  • duży zielony pióropusz o lekko podsuszonych na końcach liści, proporcjonalny do wielkości samego owocu;
  • świeży, aromatyczny, słodki zapach;
  • powinien być twardy i skóra musi się lekko uginać, ale nie odkształcać.

Jak obrać nożem świeżego ananasa?

To wcale nie jest skomplikowane i zajmie nam zaledwie kilka chwil. Jeśli chociaż raz spróbujemy samodzielnie obrać ananasa, to przekonamy się, jakie to proste i zapewne ten świeży owoc już na stałe zastąpi w naszym menu ananasa z puszki.

Obieranie i krojenie ananasa nożem krok po kroku:

  1. Umieśćmy owoc na kuchennej desce i odkrójmy dolną zdrewniałą i obłą część, żeby ananas mógł stabilnie stać. Zróbmy to z wyczuciem, żeby nie odciąć 1/3 części owocu.
  2. Następnie złapmy za jego górną część, czyli liściasty pióropusz i starajmy się delikatnie odcinać kawałki kolczastej skóry nożem wzdłuż ananasa, począwszy od nasady i kierując się ku dołowi. Możemy podzielić owoc na 4-6 elementów, dzięki czemu po obraniu ze skóry zostanie więcej miąższu. Bezpośrednio pod skórą ananas jest twardy i zdrewniały, więc nie warto obierać go bardzo cienko. Po usunięciu skóry na miąższu nie powinny być widoczne twarde oczka. Jeśli są wrośnięte głęboko, najłatwiej usunąć je za pomocą obieraczki do warzyw.
  3. Po obraniu owocu dokładnie odcinamy górną koronę z liśćmi. Róbmy to ostrożnie, bo liście są twarde i mają ostre krawędzie.
  4. Na koniec wystarczy pokroić obranego ananasa na ćwiartki i usunąć z niego twardy rdzeń.
  5. Po usunięciu zdrewniałego rdzenia kroimy owoc w kostkę lub na małe ćwiartki.

Drylownica do ananasa

Inną i zdecydowanie łatwiejszą metodą obierania ananasa jest wykorzystanie dedykowanej drylownicy ze stali nierdzewnej. Składa się ona z noża i wygodnej rękojeści. To urządzenie możemy kupić w Internecie i w sklepach stacjonarnych. Dzięki drylownicy bez wysiłku przygotujemy równe i idealnie obrane plastry ananasa.

A jak to się robi:

  1. Skręcamy ostrze noża drylownicy z rękojeścią.
  2. Następnie odcinamy górną część ananasa wraz z pióropuszem liści.
  3. Drylownicę delikatnie wkręcamy w ananasa, zgodnie z zasadą działania korkociągu.
  4. Gdy dotrzemy do dna owocu, powoli usuwamy drylownicę z jego wnętrza.
  5. Następnie odłączamy rączkę urządzenia i zsuwamy wydrążony owoc z drylownicy.
  6. Powinniśmy uzyskać regularne plastry, które możemy wykorzystać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do deseru.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom