Świeżego ananasa możemy kupić prawie w każdym sklepie, warto więc zadbać o to, aby wzbogacić jadłospis właśnie o ten niezwykły owoc. Jednak wiele osób nie do końca wie, jak obchodzić się z tym nietypowo wyglądającymi owocem egotycznym. Podpowiadamy, jak kupić dojrzałego ananasa oraz jak w parę chwil przygotować go do jedzenia.
Jak wybrać ananasa w sklepie, żeby był słodki i dojrzały?
Na sklepowych półach można spotkać zarówno bardzo niedojrzałe, jak i dojrzałe oraz mocno przejrzałe ananasy. Jeśli chcemy zjeść owoc tego samego dnia lub w dniu następnym, to wybierzmy egzemplarz, który od razu nada się do spożycia. Jak rozpoznać w sklepie dojrzałego ananasa?
Znajdźmy w rozecie kolczastych liści najmniejszy z nich i spróbujmy za niego pociągnąć. Jeśli uda na się to bez wysiłku i liść zaczyna wychodzić, to oznacza, że owoc jest w pełni dojrzały i idealny do zjedzenia. Starajmy się robić to z wyczuciem, żeby nie uszkadzać egzemplarzy, których nie będziemy później kupować.
Nie kupujmy owoców, na których dostrzegamy pleśń lub które wyglądają nieatrakcyjnie.
Cechy dojrzałego ananasa:
- kolor zielono-pomarańczowy;
- duży zielony pióropusz o lekko podsuszonych na końcach liści, proporcjonalny do wielkości samego owocu;
- świeży, aromatyczny, słodki zapach;
- powinien być twardy i skóra musi się lekko uginać, ale nie odkształcać.
Jak obrać nożem świeżego ananasa?
To wcale nie jest skomplikowane i zajmie nam zaledwie kilka chwil. Jeśli chociaż raz spróbujemy samodzielnie obrać ananasa, to przekonamy się, jakie to proste i zapewne ten świeży owoc już na stałe zastąpi w naszym menu ananasa z puszki.
Obieranie i krojenie ananasa nożem krok po kroku:
- Umieśćmy owoc na kuchennej desce i odkrójmy dolną zdrewniałą i obłą część, żeby ananas mógł stabilnie stać. Zróbmy to z wyczuciem, żeby nie odciąć 1/3 części owocu.
- Następnie złapmy za jego górną część, czyli liściasty pióropusz i starajmy się delikatnie odcinać kawałki kolczastej skóry nożem wzdłuż ananasa, począwszy od nasady i kierując się ku dołowi. Możemy podzielić owoc na 4-6 elementów, dzięki czemu po obraniu ze skóry zostanie więcej miąższu. Bezpośrednio pod skórą ananas jest twardy i zdrewniały, więc nie warto obierać go bardzo cienko. Po usunięciu skóry na miąższu nie powinny być widoczne twarde oczka. Jeśli są wrośnięte głęboko, najłatwiej usunąć je za pomocą obieraczki do warzyw.
- Po obraniu owocu dokładnie odcinamy górną koronę z liśćmi. Róbmy to ostrożnie, bo liście są twarde i mają ostre krawędzie.
- Na koniec wystarczy pokroić obranego ananasa na ćwiartki i usunąć z niego twardy rdzeń.
- Po usunięciu zdrewniałego rdzenia kroimy owoc w kostkę lub na małe ćwiartki.
Drylownica do ananasa
Inną i zdecydowanie łatwiejszą metodą obierania ananasa jest wykorzystanie dedykowanej drylownicy ze stali nierdzewnej. Składa się ona z noża i wygodnej rękojeści. To urządzenie możemy kupić w Internecie i w sklepach stacjonarnych. Dzięki drylownicy bez wysiłku przygotujemy równe i idealnie obrane plastry ananasa.
A jak to się robi:
- Skręcamy ostrze noża drylownicy z rękojeścią.
- Następnie odcinamy górną część ananasa wraz z pióropuszem liści.
- Drylownicę delikatnie wkręcamy w ananasa, zgodnie z zasadą działania korkociągu.
- Gdy dotrzemy do dna owocu, powoli usuwamy drylownicę z jego wnętrza.
- Następnie odłączamy rączkę urządzenia i zsuwamy wydrążony owoc z drylownicy.
- Powinniśmy uzyskać regularne plastry, które możemy wykorzystać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do deseru.
