5 błędów, które zepsują projekt kuchni. Zobacz, jak dobrze zaplanować strefę gotowania

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Największe błędy przy aranżacji kuchni. Zobacz, co wpływa na funkcjonalność przestrzeni.
Największe błędy przy aranżacji kuchni. Zobacz, co wpływa na funkcjonalność przestrzeni. Freepek
Kuchnia to prawdziwe serce domu i spędzasz w niej sporo czasu. Planujesz metamorfozę strefy gotowania? Zobacz, jakich błędów musisz się wystrzegać i czego unikać. Sprawdź, jak stworzyć funkcjonalny projekt kuchni.

Spis treści

  1. Pułapki związane z rozmieszczeniem gniazdek w kuchni
  2. Zbyt mały blat roboczy w kuchni
  3. Deficyt miejsca do przechowywania w kuchni
  4. Brak optymalizacji przestrzeni, czyli stref roboczych w kuchni
  5. Niedostateczne oświetlenie kuchni

Pułapki związane z rozmieszczeniem gniazdek w kuchni

Jeśli planujesz remont kuchni, warto zwrócić szczególną uwagę na rozmieszczenie gniazdek elektrycznych. Jednym z częstych błędów jest niewystarczająca liczba gniazdek nad blatem, co zmusza domowników do korzystania z przedłużaczy, a to nie tylko niewygodne, ale i niebezpieczne. Pamiętaj również, by gniazdka nie były montowane zbyt nisko, ponieważ wyginające się kable mogą uszkodzić urządzenia i skrócić ich żywotność. Kluczowe jest także zachowanie odpowiedniej odległości od zlewu – minimum 60 cm – by uniknąć zwarcia.

Kolejnym istotnym aspektem jest rozmieszczenie gniazdek w pobliżu dużych sprzętów AGD, takich jak lodówka czy zmywarka, które muszą być zasilane bezpośrednio z sieci, bez użycia przedłużaczy. Warto też rozważyć nowoczesne rozwiązania, takie jak gniazdka nablatowe czy podszafkowe, które nie tylko zwiększają funkcjonalność, ale też dodają kuchni nowoczesnego charakteru.

Zbyt mały blat roboczy w kuchni

Podczas fazy projektowania kuchni, łatwo możesz popełnić kluczowy błąd, jakim jest za mały powierzchnia do pracy w kuchni. Zadbaj więc o optymalną szerokość i długość kuchennego blatu. Zaplanuj minimum 60-90 cm wolnej przestrzeni między sprzętami. Zbyt mała powierzchnia do przygotowywania śniadań, obiadów i kolacji, może znacznie utrudnić codzienne gotowanie. Pamiętaj, że blat kuchenny to miejsce, gdzie nie tylko przyrządzasz posiłki, ale również stawiasz urządzenia, takie jak czajnik, toster czy robot kuchenny. Zbyt mało blatu to nie tylko niewygoda, ale też brak miejsca na organizację akcesoriów kuchennych.

Pamiętaj również o dobrania optymalnej wysokość blatu w kuchni. Dostosuj ją do wzrostu domownika, który najczęściej przygotowuje posiłki. 

Deficyt miejsca do przechowywania w kuchni

Aranżując kuchnię od nowa, wiele osób podąża za modą i rezygnuje z górnych szafek. Niestety to częsty błąd, zwłaszcza w małych kuchniach, który skutkuje niedostateczną ilością miejsca do przechowywania. Brak odpowiedniej liczby szafek, czy półek może prowadzić do chaosu i trudności w organizacji codziennych przedmiotów. W efekcie przestrzeń robocza szybko się zapełnia i w kuchni panuje ciągle bałagan. Znacznie utrudnia to przygotowywanie posiłków i sprawia, że wnętrze jest niefunkcjonalne.

Dlatego zanim zamówisz meble do kuchni, dobrze zaplanuj zabudowę i miejsce do przechowywania zastawy stołowej, garnków, małego sprzętu AGD, przypraw czy zapasów w kuchni.

Brak optymalizacji przestrzeni, czyli stref roboczych w kuchni

Brak trójkąta roboczego w kuchni to błąd, który może zamienić codzienne gotowanie w prawdziwe wyzwanie. Planujesz nowe meble w kuchni? Nie zapomnij o strefach roboczych, czyli optymalnych rozmieszczeniu lodówki, zlewu i kuchenki. Taka optymalizacja to klucz do płynnej pracy w kuchni. Jeśli te trzy kluczowe sprzęty nie są odpowiednio rozlokowane, każda czynność, od mycia warzyw po gotowanie, staje się bardziej czasochłonna i męcząca. Zamiast płynnie poruszać się między strefami, krążysz bez celu, tracąc cenny czas i energię.

Pamiętaj więc o zaplanowaniu trójkąta roboczego w kuchni.

Niedostateczne oświetlenie kuchni

Nieodpowiednie oświetlenie kuchni to poważny błąd projektowy, który wpływa na komfort i funkcjonalność strefy przygotowywania codziennych posiłków. Brak efektywnego światła nad blatem roboczym może prowadzić do trudności w wykonywaniu codziennych czynności, a także zwiększać ryzyko skaleczenia. Niedostateczna jasność lub źle rozproszone światło nie tylko męczy oczy, ale także sprawiać, że wnętrze staje się nieprzyjazne.

Nie możesz więc zapomnieć o odpowiednim oświetleniu pasa roboczego w kuchni. Nowoczesne taśmy i listwy LED, doskonale sprawdzają się w tej roli. Dzięki nim światło równomiernie rozprasza się po blacie, jest energooszczędne i długowieczne. Dodatkowo, możesz wybrać barwę światła wg indywidualnych preferencji, tworząc zarówno przytulną atmosferę, jak i komfortowe warunki do pracy w kuchni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Regiodom codziennie. Obserwuj Regiodom!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom