Dzięki nowoczesnym blenderom w kilka minut przygotujemy smaczny i pożywny napój. Rozdrabniacze z różnymi rodzajami tarcz umożliwiają siekanie warzyw i owoce, nawet tych najtwardszych np. orzechów . Niektóre z nich mają również noże do kruszenia lodu.
Warto przeczytać: Jadalne kwiaty w polskiej kuchni
Przy użyciu blendera można stworzyć przepyszne dania z prawie wszystkiego. Najprostszy jest oczywiście szejk truskawkowy: wystarczy świeże truskawki zmiksować ze śmietaną i cukrem (najlepiej waniliowym). Polecamy również koktajle bananowe z kiwi i mleczkiem kokosowym. Sprawdzi się także świeży melon z miętą i sokiem pomarańczowym. Bardzo dobrze komponuje się z tym sokiem lub cytrynowym, zblendowana natka pietruszki. Ciekawie wygląda w szklance i dobrze smakuje ogórek z sokiem pomarańczowym. Mięta jeszcze bardziej orzeźwi ten napój.
Koktajle owocowe i owocowo-warzywne to doskonałe urozmaicenie zbilansowanej diety. Pijąc je uzupełniamy poziom witamin, przeciwutleniaczy i fitoskładników w naszym organizmie. Mają one również działanie oczyszczające i odchudzające. Po ich wypiciu odczuwamy przypływ energii i poprawia nam się humor.
Zalety picia owocowo-warzywnych koktajli
Źródło: Agencja TVN/x-news
Poeksperymentuj także z chłodnikami
Łączenie owoców z przyprawami i warzywami, to doskonały pomysł na upał. Polecamy chłodnik malinowy z bazylią, lub brzoskwiniowy z chili. Dobrze smakuje również zblendowana biała rzodkiewka, lub zielony ogórek z awokado. Chłodnik czereśniowy, można zrobić w wersji wytrawnej dodając mleczko kokosowe.Wystarczy doprawić, schłodzić i zupa gotowa. Dla tradycjonalistów polecamy "jabłczankę" czyli zupę z jabłek. Nie tylko dzieci ją uwielbiają!