Spis treści
Warzywa ozime – które z nich warto posiać późną jesienią?
Wysiane w listopadzie lub na początku grudnia wczesne, mrozoodporne odmiany marchwi, pietruszki, czosnku, cebuli i kopru zbierzemy z zagonka około 2 do 3 tygodni wcześniej niż te same odmiany wysiane w marcu.
Kluczową kwestią dla uprawy ozimej jest wybór odpowiedniego stanowiska, które powinno być nasłonecznione, ale osłonięte i zaciszne, zabezpieczone przed zalaniem podczas wiosennych roztopów. Taki wybór sprawi, że wiosną ziemia szybko się nagrzeje, co przyspieszy wegetację roślin. Z tego samego powodu gleba na zagonie powinna być lekka i przepuszczalna, a zarazem żyzna i zasobna w próchnicę.
Polecamy przeczytać
Jak prawidłowo przygotować zagonek?
Zagonki przygotowujemy na ogół w październiku, kiedy usuwamy z ogródka dużą część upraw jednorocznych, szczególnie po porze, cebuli i warzywach kapustowatych (dla warzyw korzeniowych). Grządki odchwaszczamy i nawozimy kompostem albo mineralnymi nawozami fosforowymi i potasowymi na 2-3 tygodnie przed siewem. Wiosną możemy uzupełnić nawożenie o azot.