Na pierwszy rzut oka warto wziąć pod uwagę liście warzyw. – Szpinak ma bardziej wydłużone, lancetowate liście – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik z Ogrodu Botanicznego przy bydgoskim Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego. – Istnieje sporo odmian szpinaku. Szpinak letni ma bardziej owalne liście, a ten zimowy ma je raczej trójkątne. Szczaw natomiast ma ostro zakończone liście.
Kolor liści także jest odmienny. Szpinak jest z reguły bardziej zielony od szczawiu. Wyróżnia się również szczaw czerwony (krwisty), posiadający zielone liście z czerwonymi lub bordowymi żyłkami.
Smak też jest inny. – Szpinak, m.in. z racji zawartego w nim żelaza, ma metaliczny posmak. Niektórym kojarzy się on jednak z ziołami – dodaje Mikietyński. – Szczaw jest kwaśny jak rabarbar.
Polecamy: Rabarbar w kuchni
A propos rabarbaru: ma on największe i najbardziej rozłożyste liście spośród tych trzech roślin. Jego tzw. ogonki liściowe są ciemnoróżowe, bordowe. W przypadku szczawiu i szpinaku liście można jeść. Same liście rabarbaru nie są natomiast jadalne, tylko jego czerwona gruba łodyga.
