Suszarki do grzybów – charakterystyka, zalety i wady tych urządzeń

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Suszarka do grzybówGrzyby można suszyć np. w dwóch 2- albo 3-godzinnych podejściach. Albo raz, a dobrze.
Suszarka do grzybówGrzyby można suszyć np. w dwóch 2- albo 3-godzinnych podejściach. Albo raz, a dobrze. MPM
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Taka suszarka przyda się nie tylko do grzybów, ale też do owoców, warzyw, ryb, ziół czy kwiatów. Piszemy, co jeszcze kryje w sobie to urządzenie.

Można suszyć grzyby tradycyjną metodą: nadziane na patyczki niczym szaszłyki, w lekko nagrzanym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Inny sposób: suszenie na słońcu na sitach albo blasze. To jednak trwa długo, a poza tym nie daje gwarancji, że grzyby będą odpowiednio ususzone i że nie zgniją, zanim się wysuszą.

Z pomocą przyjdzie suszarka do grzybów. Wystarczy pokroić (chyba, że sita zrobią to za nas) umyte, obrane grzybki w dosyć duże plastry (małych grzybów nie trzeba ciąć na kawałki), włączyć maszynkę na kilka godzin i grzybki będą gotowe. To znaczy: wysuszone.

Suszarka do grzybów – co to za urządzenie

Zadaniem suszarki jest odparowanie wody, która przyspiesza proces gnicia. Ma szybko „zakonserwować" grzyby. Okrągłe urządzenie w przezroczystej, plastikowej obudowie. Tak zwykle wygląda suszarka do grzybów. Transparentny materiał pozwala nam na obserwację etapu suszenia. Pojemność takiej suszarki to przeważnie około 11 litrów. Największe modele do użytku domowego to te 15-litrowe.

Suszone owoce i warzywa: W suszarce, piekarniku i na słońcu 

Maszynka ma na wyposażeniu parę sit (np. pięć) do suszenia. Sita mają zazwyczaj regulowaną wysokość. Ważne, aby odległość między kolejnymi sitami była mniej więcej równa, dzięki czemu zachowana będzie odpowiednia cyrkulacja powietrza. Między sitami krąży gorące powietrze. Pokrywa najczęściej posiada kilkustopniową regulację nadmuchu gorącego powietrza. To właśnie dzięki temu grzyby się suszą. Urządzenia posiadają często antypoślizgowe, gumowe nóżki.

Dodatkowe wyposażenie suszarki do grzybów

Produkty z wyższej półki w komplecie mają dodatkowy specjalny wentylatorek z dziesięcioma stopniami prędkości. Podwójna ochrona przed przegrzaniem oraz wspomaganie nawiewem to kolejne atuty. Wybrane suszarki mają schowek na przewód. Przezroczyste sita są praktyczne, bo można podglądać, jak pracują. Do niektórych modeli urządzeń można dokupić sita. W sprzedaży pojawiły się suszarki, które dźwiękiem albo sygnałem świetlnym informują, że grzyby już są ususzone.

Suszarka do grzybów jest zasilana sieciowo. Modele mają przeważnie moc 300-400 W. Są i rodzaje suszarek o niższym poborze mocy, np. 250 W, gdy - dla porównania - przykładowo piekarnik potrzebuje zazwyczaj ponad 2000 W.

Suszenie grzybów w suszarce kontra suszenie w piekarniku

Praktycy wyliczają, że suszenie grzybów w suszarce zajmuje od 4 do 8 godzin, a w piekarniku – przeważnie 12 godzin, albo i dobę, z niewielkimi przerwami. Czas suszenia zależy m.in. od pogody panującej w czasie poprzedzającym grzybobranie. Grzyby z piekarnika mają ciemny kolor, często są „skurczone", jakby podwinięte. Po wyjęciu grzybów z suszarki grzyby mają prawie identyczny kolor, jak przed ich włożeniem do urządzenia. Podobieństwo jest takie, że jednakowa porcja grzybów w suszarce mieści się też w piekarniku.

Jak suszyć grzyby

Nie powinno myć się grzybów wstawiając je do wody (to wydłuża czas suszenia), tylko je delikatnie obrać z leśnych igieł, mchu i innych pozostałości. Można ewentualnie przetrzeć wilgotną ściereczką. Najlepiej je suszyć w temperaturze 70-90 stopni. Niektórzy użytkownicy suszarek do grzybów twierdzą, że 100 stopni może grzybkom zaszkodzić. W tak wysokiej temperaturze grzybki się ugotują, zaparzą i za szybko puszczą sok.

Poczytaj też: Jak przechować zimowe zapasy 

Kawałki grzybów powinny być pokrojone tak, żeby swobodnie zmieściły się między poszczególnymi sitami. Można je suszyć np. w dwóch 2- albo 3-godzinnych podejściach. Albo raz, a dobrze. Czasem wystarczą wspomniane 4 godziny.

Wady suszarek do grzybów

Przeciwnicy maszynek mówią, że takie suszenie grzybów mija się z celem. Dodają, że wówczas grzyby tracą smak. Ich zdaniem, najlepsze jest naturalne suszenie grzybów. To powoduje, że grzyby nie tracą aromatu i smaku, a proces odbywa się powoli, np. na balkonie na słońcu albo w domu, przy włączonym grzejniku. 

Rządowa tarcza antyinflacyjna

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie