Czy da się szybko zmiękczyć twarde masło? Oczywiście, że tak. Oto sposoby jak szybko poradzić sobie z tym problemem!
Masło, to produkt nie tylko stosowany do smarowania chleba. Jest głównym bohaterem wielu przepisów kulinarnych. Duża część z nich zakłada, że powinno ono być miękkie. Jednak co zrobić, aby szybko się to stało? Jest na to kilka patentów.
Masło o temperaturze pokojowej jest składnikiem wielu potraw i wypieków. Dodanie twardego masła np. do ciasta może sprawić, że wyjdzie zakalec. Dlatego warto znać sposoby na szybkie zmiękczenie kostki tłuszczu.
Polecamy: 6 błędów, jakie najczęściej popełniamy przygotowując mięso mielone!
Pokrojenie w kostkę
Dobrym sposobem na szybkie zmiękczenie masła jest pokrojenie go w drobną kostkę. Im ona będzie mniejsza, tym szybciej uzyskamy zamierzony efekt.

Starcie na tarce
Tarka przydaje się nie tylko do rozdrobnienia warzyw, ale także do szybkiego uzyskania miękkiego masła. Twarde masło zetrzyjcie na drobnej tarce i w ten sposób szybko i równomiernie rozsmarujecie je na kromce chleba.
Obieraczka nie tylko do warzyw
To podobna metoda uzyskania miękkiego masła do poprzedniej, tylko przy użyciu obieraczki do warzyw. Wystarczy zestrugać kilka plasterków masła obieraczką, a szybciutko zrobią się miękkie i w łatwy sposób rozsmarujecie masło na pieczywie.
Rozwałkowanie masła
W celu rozwałkowania masła potrzebny będzie wałek do ciasta i papier do pieczenia. Twarde masło owińcie papierem i uderzajcie wałkiem, a następnie rozwałkujcie. Cienki placek masła szybko osiągnie zamierzoną temperaturę i konsystencję.
Ucieranie masła mikserem
To idealny sposób, jeśli potrzebujecie miękkiego masła do ciasta. Kawałki tłuszczu należy ucierać mikserem.
Kąpiel wodna
Kąpiel wodna jest dobra do przygotowania płynnej czekolady - sprawdzi się także do masła. Wystarczy, jak w garnku zagrzejecie wodę i położycie na niego miskę, w której będzie znajdowało się masło. Ta metoda będzie bardziej przydatna w przypadku użycia masła do ciasta niż do posmarowania nim chleba, bo może uzyskać bardziej płynną konsystencję niż tego będziecie potrzebować.
Mikrofala
Mikrofala to urządzenie przydatne w kuchni. Można nią podgrzać jedzenie oraz masło, które jest bardzo twarde. Mikrofalę nastawiamy na najniższą moc i na kilka sekund wkładamy do niej masło. Jednak cały ten proces trzeba monitorować i co chwilę przekładać kostkę na inny bok, aby całkowicie się nie roztopiła.
Sauna z gorącej miski
Twarde masło można rozmiękczyć, fundując mu saunę. W tym celu warto rozgrzać metalową miskę w piekarniku, a następnie przykryć nią tłuszcz. Można także zalać miskę wrzątkiem, odczekać kilka minut i potem przykryć nią masło.
To Cię zainteresuje: Woda po ziemniakach – dlaczego jest cenna i do czego warto ją wykorzystać [TOP 10]
Suszarka do włosów
Suszarka to urządzenie przydatne w łazience, jednak jak się okazuje nie tylko. Aby masło ocieplić, można jej użyć, nastawiając ciepły nadmuch na tłuszcz. W ten sposób wierzchnia warstwa masła zrobi się miękka i bez problemu rozsmarujecie go na kanapce.
