Sierpień w ogrodzie: co można jeszcze wysiać. Polecamy warzywa z własnego ogrodu

Joanna Turakiewicz
Ogród w sierpniuSierpień to miesiąc zbiorów, ale jest też trochę warzyw, które warto wysiać właśnie teraz, by cieszyć się nimi jeszcze jesienią.
Ogród w sierpniuSierpień to miesiąc zbiorów, ale jest też trochę warzyw, które warto wysiać właśnie teraz, by cieszyć się nimi jeszcze jesienią. congerdesign (pixabay.com)
Pełnia lata w ogrodzie to raczej czas zbiorów i lista roślin, które możemy jeszcze, wysiać znacznie się skraca, ale i teraz można zadbać o plon jesienny, a nawet zimowy.

Sałata, roszponka, rukola

Jeśli nie zdążyliśmy wysiać w lipcu sałaty masłowej głowiastej, to pierwsze dni sierpnia są ostatnim momentem, kiedy jeszcze można to zrobić. Dla ogrodników dysponujących wysokim tunelem termin ten wydłużyć się może do 15 sierpnia.

Do końca miesiąca można siać sałatę listkową, której odmiany o czerwonych liściach wybarwiają się najpiękniej, gdy temperatura nocą spada do 10°C.
Sałatę wysiewamy do gruntu w rządkach lub sadzimy z rozsady. Optymalnie powinniśmy zachować odstęp rzędu 40 x (30–35) cm.

Czytaj także:

Do uprawy w tunelu foliowym w połowie sierpnia można też wysiać sałatę łodygową, zwaną głąbikiem. Jadalną częścią tej sałaty są kruche listki z wierzchołka rośliny, a także mięsista i soczysta łodyga, którą można jeść na surowo, przyrządzać jak szparagi, a nawet kisić.

Nie zaleca się już teraz wysiewu poza tunelem sałaty głowiastej kruchej (lodowej). Okres jej wegetacji jest o dwa tygodnie dłuższy. Młode roślinki nadadzą się, co prawda do zjedzenia, ale nie zdążą już wykształcić główek i dorosnąć do pełnej wielkości. 

Roszponka, przebojem zdobywająca w ostatnich latach polskie stoły i ogródki, jest rośliną niewymagającą, odporną na przymrozki i rosnącą nawet na glebach gorszej jakości, choć lepiej uda się na żyznych. Stanowi pierwszorzędne źródło cennych witamin i mikroelementów w zimie, kiedy to można ją zebrać w tunelu albo po prostu – odgrzebać spod śniegu. Bardziej plenne są odmiany o dużych liściach jak Cavallo. Wysiewamy ją nawet we wrześniu, a w tunelu i później, w rządkach co 15– 20 cm lub rzutowo i przerywamy w miesiąc po siewie, kiedy rośliny powinny mieć już po 3–4 liście. Pozostawiamy najbardziej dorodne okazy w rozstępie co 5–8 cm.

Polecamy:

Osiągające 40 cm długości rozety podłużnych listków o orzechowym, lekko pikantnym smaku to rokieta siewna, czyli rukola. Choć jej rodzimym klimatem jest śródziemnomorski, doskonale nadaje się do uprawy w Polsce, gdzie jej zbiór może trwać nieprzerwanie przez całe lato do późnej jesieni, a nawet zimą. Dla rukoli wybieramy miejsca ciepłe, lekko ocienione, z glebą żyzną i przepuszczalną. Doskonale nadaje się na poplon po wszystkich wcześniejszych warzywach poza kapustnymi. Już w trzy tygodnie po siewie, kiedy rośliny mają 10-15 cm, nadają się do pierwszego zbioru. Można ścinać całe rozety albo pojedyncze zewnętrzne liście, pobudzając roślinę do tym bujniejszego wzrostu. W kuchni używa się też bogatych w tłuszcze nasion, które dojrzewają na pędzie kwiatowym. To plenne i łatwe w uprawie warzywo uda się nawet początkującemu ogrodnikowi.

Szpinak – świeże listki przez cały rok

To znienawidzone przez dzieci, a cenione przez wielu dorosłych warzywo wysiewać można nawet do września na stanowiska słoneczne w glebie ubogiej w azot ze względu na skłonność rośliny do gromadzenia azotanów. Uprawiany w cieniu szybko wybije w pęd nasienny. Podobnie stanie się, jeśli posiejemy go zbyt gęsto, dlatego siewki na słonecznym zagonie należy przerywać w rozstawie 20 x 30 cm. Na tym samym stanowisku uprawę można prowadzić co trzy lata. Do uprawy zimą nadają się odmiany Monnopa i Olbrzym Zimowy, a także całoroczna Tetona.

Wiele roślin wytwarza owoce o apetycznym wyglądzie. Niestety niektóre z nich nie są jadalne - mogą spowodować zatrucie, a nawet śmierć. Zobacz, na co uważać.

Tych owoców nie zbieraj! Poznaj trujące owoce rosnące w lesi...

Gra w czerwone: rzodkiewka i botwina

Rzodkiewkę wysiewamy przez cały miesiąc w miejscach, gdzie jeszcze nie rosła i bardzo dbamy o odpowiednie nawodnienie zagonków, przesuszona bowiem jest twarda i sucha, a skrajnie, nawet nie wytwarza jadalnych bulw. Przy nadmiarze wilgoci ma z kolei tendencje do pękania. Przed siewem nasiona można namoczyć na noc w wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Odmiany zimowe możemy siać najpóźniej do połowy sierpnia.

Botwinę możemy wysiać jeszcze w pierwszych dniach miesiąca, dbając o regularne odchwaszczanie i spulchnianie ziemi między rzędami, a także podlewanie.

Do połowy sierpnia siejemy też odmiany zimowe cebuli, które gotowe będą do zbioru w czerwcu przyszłego roku. Przy silniejszych mrozach i braku śnieżnej pierzynki, zagon przykrywamy folią lub zimową agrowłókniną. Siewki przerwiemy w marcu, pozostawiając roślinki w rozstawie 10 x 20 cm.

Warto przeczytać:

Kapusta na zbiór jesienny

Możemy też wyciągnąć paczki z nasionami kapusty włoskiej i pekińskiej. Dla tej drugiej początek miesiąca to ostateczny termin, by znaleźć się w żyznej i regularnie nawadnianej glebie. W tej chwili można siać już tylko wczesne odmiany o krótszym okresie wegetacji. Kapustę włoską z kolei najlepiej wysiewać do połowy miesiąca, na zbiór listopadowy. Doskonałą przyprawą do niej będzie koperek, który na zbiór pęczkowy i do zasolenia na zimę możemy jeszcze wysiewać przez cały miesiąc. 

Kredyt hipoteczny, to coraz większe ryzyko. UOKiK ostrzega.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie