
Szkarłatka jagodna
Latem w ogrodach i lasach dojrzewa wiele owoców. Ale niektóre z nich są trujące!

Bez czarny
Bez czarny (Sambucus nigra) często rośnie dziko, można go także spotkać w ogrodach, tym bardziej, że ma piękne odmiany ozdobne. Jego kwiaty i owoce mają właściwości lecznicze, są też smaczne. Ale jest jeden ważny warunek – można je wykorzystywać tylko po obróbce termicznej. Surowe owoce, w szczególności niedojrzałe, powodują zatrucia (m.in. nudności, wymioty, bóle i zwroty głowy, zaburzenia oddychania).

Bez koralowy
Bez koralowy (Sambucus racemosa) ma również bardzo atrakcyjne owoce, w żywo czerwonym kolorze. Bywa sadzony jako roślina ozdobna, ale rośnie też dziko w Polsce. Podobnie jak w przypadku bzu czarnego, owoce mogą być spożywane tylko po obróbce termicznej oraz pozbawione pestek. Surowe są toksyczne.
licencja CC BY-SA 2.5

Cis
Cis (Taxus) częściej możemy spotkać w ogrodzie lub parku niż lesie. To roślina iglasta, która może mieć pokrój drzewiasty lub krzewiasty. Owoce cisu to czerwone tzw. nibyjagody. I choć czerwona osnówka tych owoców jest jedyną częścią cisu, która nie jest toksyczna, nie ryzykujmy ich jedzenia. Bo pestki są już trujące. Zatrucia cisem są bardzo poważne i często prowadzą do śmierci.