Zmiany temperatury sprawiają, że wino w butelce rozpręża się i kurczy naprzemiennie. To powoduje niekorzystne zmiany biochemiczne.
Zalecane zakresy temperatur chłodzenia wina to
- wino czerwone: 15–18°C
- wino białe wytrawne: 10–15°C
- wino różowe: 9–10°C
- wino musujące: 6–9°C
Nie tylko temperatura przechowywania jest ważna w przechowywaniu wina
Równie istotna dla jego jakości jest wilgotność powietrza – powinna ona wynosić 70%. Zbyt suche powietrze sprawi, że korek wyschnie i skurczy się. Wtedy do wnętrza butelki dostanie się powietrze. Natomiast zbyt duża wilgotność może powodować pleśnienie korków i etykiet.
Przechowywaniu wina nie służy światło, zwłaszcza promienie słoneczne. Naświetlone wino szybciej się starzeje i traci garbniki,dzięki którym cieszy nas ono swą piękną barwą. Zmienia się także smak wina. Ze względu na to, że pod wpływem światła wytwarzają się związki siarki. Powodują one zjawisko tzw. smaku światła. Dlatego trzeba przechowywać wino w możliwie zaciemnionym miejscu. To dlatego w starych piwnicach z winami, prowadzonych w tradycyjny sposób, rezygnuje się ze światła elektrycznego i wykorzystuje się świece.
Miejsce, w którym przechowujemy wino powinno mieć stały dopływ powietrza. Ten trunek jest niezwykle podatny na zapachy. Aby nie stracił swojego niepowtarzalnego aromatu, powinna być zapewniona odpowiednia wentylacja w pomieszczeniu.
Butelki z winem należy przechowywać w pozycji poziomej. Pamiętajmy, że na proces dojrzewania trunku niekorzystnie wpływa przestawianie butelek i wibracje.
Piwnica najlepsza do przechowywania wina. A co, gdy jej nie mamy?
Najlepsze warunki do przechowywania wina są w piwnicy. Jeśli jednak jej nie posiadamy, możemy kupić winiarkę. Urządzenie daje możliwość niezależnej regulacji temperatury w poszczególnych komorach dla różnych gatunków wina. Specjalne amortyzatory zabezpieczają przed szkodliwym drganiem, a przyciemniane szyby, które chronią przed dostępem światła.
Warto przeczytać: Piwniczka na wino: jak się zabrać za jej budowę
Pamiętajmy, że przechowywanie wina w lodówce nie jest dobrym rozwiązaniem. Wibracje wytwarzane przez agregat chłodniczy zakłócają proces biochemicznego dojrzewania wina i niszczą jego molekuły. Wino będzie miało również gorszy aromat i smak ze względu na zbyt niską temperaturę oraz występujące w lodówce zapachy pochodzące od jedzenia.
