
Mądziak malinowy
To kolejne „straszne” grzyby. Mają trzony o różowym kolorze i wydłużonym kształcie, zwieńczone tzw. receptaklami w malinowym kolorze, dodatkowo pokrytym błotnistą mazią (u starszych osobników). Te grzyby częściej można spotkać w parkach i ogrodach niż lasach. Cechą charakterystyczną jest też paskudny zapach padliny, który wydzielają.
licencja

Ozorek dębowy
Ten grzyb, zgodnie z nazwą, przypomina okazały język, wyrastający z pni drzew. Ma różowy lub czerwony kolor, a jego miąższ jest mięsisty, z krwistym sokiem, który często wycieka z owocników. Co ciekawe, te grzyby są jadalne, ale nie zbierajmy ich, bo są rzadkie i objęte ochroną.
licencja

„Palce diabła”
Grzyb tej przerażającej potocznej nazwie to okratek australijski. Rośnie przede wszystkim na łąkach. Ma różowoczerwony kolor, a dorosłe osobniki są pokryte błotnistą, śmierdzącą mazią. Kształtem przypomina ośmiornicę lub dziwne palce wystające z ziemi. Jest grzybem niejadalnym, ale nie zawiera trujących substancji.
licencja

„Palce umarlaka”
Kolejne „palce”, które można spotkać wyrastające ze spróchniałego drewna, to próchnilec maczugowaty. To niewielkie grzyby i ciemnym kolorze, często z jaśniejszą końcówką, przypominającą paznokieć. To grzyby niejadalne.
licencja