
Włosojęzyk szortski
Grzyb o tej niezwykłej i niezbyt zachęcającej nazwie, przypomina czarne kijanki, wyrastające z próchniejącego drewna. Ich trzony mogą być pokryte krótkimi, szczeciniastymi włoskami. Można je spotkać nawet zimą, bo rosną od sierpnia do stycznia. To grzyby niejadalne.
licencja

Soplówka jeżowata
W zależności od podejścia ten grzyb może przerażać lub zachwycać. Wyrasta na pniach drzew, a składa się głównie z wydłużonych kolców w jasnym kolorze. Może osiągać spore rozmiary, bo dorasta do ok. 30 cm. Rośnie nie tylko w lasach, ale także na drzewach owocowych, takich jak orzechy włoskie i jabłonie. Soplówka jeżowata jest grzybem jadalnym, ale nie wolno jej zrywać, bo jest pod ścisłą ochroną.
licencja

„Trąbka śmierci”
Pod tą odstraszającą nazwą kryje się lejkowiec dęty. Ten grzyb ma rzeczywiście trąbkowaty kształt i nietypowy, niemal czarny kolor (szczególnie starsze owocniki). Rośnie w kępach, a występuje głownie w lasach mieszanych. Można go spotkać od sierpnia nawet do listopada. Pomimo groźnej potocznej nazwy, „trąbka śmierci” jest grzybem jadalnym.
licencja

„Czarcie jaja” lub jaja węża
Tak zwane czarcie jaja to postać, jaką mają młode grzyby z rodziny sromotnikowatych. Należy do nich m.in. sromotnik smrodliwy na zdjęciu), ale też oktarek australijski („palce diabła”) czy mądziak malinowy. Rzeczywiście przypominają jaja. Z zewnątrz są jasne, a we wnętrzu kryje się galaretowata otoczka i miąższ, z którego wyrośnie owocnik. Tradycyjne bywają też uważane za jaja węży, jednak z tymi zwierzętami nie mają nic wspólnego. Niektóre gatunki w tej postaci są jadalne, jednak to przysmak dla prawdziwych znawców grzybów, bo ryzyko pomylenia z trującym gatunkiem jest duże.
licencja