Jedną z nowości na naszym rynku paliw stałych jest brykiet z węgla brunatnego. Jest to opał wysokogatunkowy. Brykiet produkuje się z wyselekcjonowanego, wysuszonego, zmielonego i sprasowanego węgla brunatnego. Nie dodaje się przy tym żadnego spoiwa, ani chemii. Dlatego ten opał jest produktem naturalnym. Brykiet z węgla brunatnego produkowany jest w Niemczech.
Dlaczego brykietu z węgla brunatnego nie produkuje się w Polsce? Przyczyny są dwie: bardzo duże koszty inwestycji oraz konieczność wysokich parametrów surowego węgla brunatnego, a taki występuje w Polsce w ograniczonych ilościach.
Zaletą brykietu z węgla brunatnego jest jego długotrwałe spalanie i utrzymywanie żaru przez kilka godzin. Aby zapewnić stałą temperaturę w domu, należy podkładać brykiet nie za często – co kilka godzin. Ponadto jest to opał czysty w procesie spalania, to znaczy, że nie kopci i nie powoduje zanieczyszczeń urządzenia grzewczego. Można palić nim w tradycyjnych urządzeniach grzewczych, takich jak np.: piece kaflowe i kuchnie węglowe oraz w połączeniu z drewnem w nowoczesnych kominkach i piecach centralnego ogrzewania. Brykiet z węgla brunatnego jest łatwy w rozpalaniu.
W Niemczech brykiet z węgla brunatnego produkują dwa koncerny energetyczne:
- szwedzki – firma Vattenfall (pod nazwą handlową REKORD),
- niemiecki – firma Rheinbraun (pod nazwą handlową HEIZPROFI).
Parametry brykietu z węgla brunatnego
Parametr | Brykiet Heizprofi | Brykiet Rekord |
Kaloryczność gwarantowana [MJ/kg] | 19,8 | 19 |
Zawartość popiołów [%] | 3,5 | 5 |
Zawartość siarki [%] | 0,35 | 0,8 |
Wilgotność całkowita [%] | 18 | 19 |
Nie da się ukryć, że brykiet z węgla brunatnego pod względem kaloryczności (średnio 20 MJ/kg) przegrywa z węglem kamiennym (średnio 26 MJ/kg). Dlatego brykiet z węgla brunatnego sprawdza się doskonale na średnie zimy, gdy nie ma za dużych mrozów. A co z bardzo mroźnymi zimami?
Ogrzewając dom węglem warto stosować jednocześnie brykiet i węgiel. Na sezon grzewczy kupujemy na przykład 2 tony brykietu i 2 tony węgla. Dzięki temu mamy optymalne rozwiązanie dla naszego domu. Przy lekkiej zimie (temperatura zewnętrzna do ok. –5°C) opalamy dom brykietem – dzięki temu nie mamy za wysokiej temperatury w domu i nie musimy często „podrzucać do pieca", czyli oszczędzamy czas na inne domowe przyjemności. Dzięki takiemu rozwiązaniu oszczędzamy także pieniądze, ponieważ brykiet jest tańszy od węgla. Przy okazji oszczędzamy też nasz kocioł i najbliższą okolicę, ponieważ podczas spalania brykietów w piecu nie wytwarza się ciężki dym. A podczas srogiej zimy ogrzewamy dom węglem.
Dowiedz się: Jaki opał kupić, by nie żałować
