Jak powstaje opłatek

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
OpłatekPrzepis na opłatek. Można także przygotować go dla osób uczulonych na gluten.
OpłatekPrzepis na opłatek. Można także przygotować go dla osób uczulonych na gluten. 123 RF
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Opłatek powinno się piec ze święconej wody albo z mąki, która została poświęcona. Im starszy opłatek, tzw. leżakowany, tym bielszy. Oto ciekawostki związane z opłatkiem.

Opłatek to wypiek od święta na święta, dosłownie. A jak się go robi? Trzeba przygotować 120 g mąki pszennej (najlepiej nie najświeższej, tylko odleżanej), pół szklanki wody (w przypadku opłatka własnoręcznej roboty powinna być woda święcona – tak podają stare przepisy) oraz łyżkę oleju. Całość należy wymieszać, aż będzie jednolita konsystencja, przypominająca śmietanę lub ciasto na naleśniki (można zmiksować w mikserze).

Dla osób uczulonych na gluten lub chorych na celiakię warto przygotować opłatek bezglutenowy. Do jego wykonania zwykłą mąkę trzeba zastąpić mąką bezglutenową (niskobiałkową, ryżową lub białą gryczaną).

Uwaga! Tradycyjna hostia zawiera dużą dawkę glutenu (to aż 25 miligramów glutenu w jednym opłatku komunijnym). Tymczasem dozwolona dobowa dawka tego białka dla osób chorych na celiakię, średnio wrażliwych na gluten to 10 miligramów. 

 Przeczytaj równieżPomysły na pakowanie prezentów bożonarodzeniowych 

Ojciec Oswald Jasielski, gwardian kolskiego klasztoru opowiada o tym, jak powstawał opłatek wigilijny.

Źródło: gloswielkopolski.pl/TVN **

Opłatek z gofrownicy lub patelni

Teraz trzeba przygotować gofrownicę lub ewentualnie patelnię z powłoką teflonową. Należy na nią powoli wylewać ciasto, aby się nie rozlało. Piec minutę. Potem opłatki muszą ostygnąć i stwardnieć. Nie mogą złapać wilgoci, bo przestaną być kruche i łamliwe, a o tę ich łamliwość chodzi. Im starszy opłatek, tym jaśniejszy. Tuż po upieczeniu jest prawie żółty, po kilku dniach robi się kremowy, a po około 3 tygodniach lub miesiącu staje się biały. Właśnie biały opłatek jest symbolem pojednania.

 Obejrzyj wideo: Polskie tradycje wigilijne bez tajemnic 

Opłatek ze święconej wody

Zgodnie z tradycją, jeżeli opłatek został wypieczony z wody, która nie była poświęcona, teraz powinien zostać poświęcony, bo inaczej nadaje się jedynie dla zwierząt, a nie dla ludzi. Kto nie może albo nie chce iść do kościoła poświęcić opłatka, może zrobić to sam w domu. Musi mieć jednak wodę święconą, przyniesioną z kościoła.

1 gram opłatka ma 2 kalorie. 

Dowiedz się również:Jaka jest symbolika wigilijnych potraw

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie