Spis treści
Opłatek od kuchni. Wiesz, jak powstaje? Poznaj przepis na opłatek
Opłatek to wypiek od święta na święta, dosłownie. A jak się go robi? Przepis na opłatek jest bardzo prosty. Trzeba przygotować 120 g mąki pszennej (najlepiej nie najświeższej, tylko odleżanej), pół szklanki wody (w przypadku opłatka własnoręcznej roboty powinna być woda święcona – tak podają stare przepisy) oraz łyżkę oleju. Całość należy wymieszać, aż konsystencja będzie jednolita, przypominająca śmietanę lub ciasto na naleśniki (można zmiksować w mikserze), a następnie upiec.
Opłatek można piec na różne sposoby, np. przy użyciu gofrownicy lub patelni z powłoką teflonową. Należy na nią powoli wylewać ciasto, aby się nie rozlało. Ciasto piecze się przez minutę. Potem opłatki muszą ostygnąć i stwardnieć. Nie mogą złapać wilgoci, bo przestaną być kruche i łamliwe, a właśnie o łamliwość chodzi. 1 gram opłatka ma ok. 2 kalorie.
Opłatek bezglutenowy dla chorych na celiakię
Dla osób uczulonych na gluten lub chorych na celiakię warto z kolei przygotować opłatek bezglutenowy. Do jego wykonania zwykłą mąkę trzeba zastąpić mąką bezglutenową (niskobiałkową, ryżową lub białą gryczaną).
Warto pamiętać, że tradycyjna hostia zawiera dużą dawkę glutenu (to aż 25 miligramów glutenu w jednym opłatku komunijnym). Tymczasem dozwolona dobowa dawka tego białka dla osób chorych na celiakię, średnio wrażliwych na gluten to 10 miligramów.
Poznaj przepisy sławnych kucharzy
Kiedy opłatek staje się biały? Nie od razu
Nie każdy wie, że świeżo przygotowany opłatek nie jest biały. Im starszy opłatek, tym jest jaśniejszy. Tuż po upieczeniu jest prawie żółty, po kilku dniach robi się kremowy, a po około 3 tygodniach lub miesiącu staje się biały. Właśnie biały opłatek jest tradycyjnym symbolem pojednania.
Co ciekawe, wypieka się także kolorowe opłatki, np. zielone czy czerwone. Służą one do podawania zwierzętom domowym i gospodarskim w sytuacji, gdy domownicy chcą podzielić się opłatkiem z tymi stworzeniami.
Opłatek ze święconej wody
Opłatek tradycyjnie piecze się z wody święconej lub w ostateczności z poświęconej mąki. Zgodnie z tradycją katolicką, jeżeli opłatek został wypieczony z wody, która nie była poświęcona, to po upieczeniu należy poświęcić gotowy wypiek, bo inaczej nadaje się jedynie dla zwierząt, a nie dla ludzi. Kto nie może albo nie chce iść do kościoła poświęcić opłatka, może zrobić to sam w domu. Musi mieć jednak wodę święconą, przyniesioną z kościoła.
Dowiedz się również:Jaka jest symbolika wigilijnych potraw
