Taka kula ma 5-centymetrową średnicę, a "działa" przez około 3 miesiące. Wykonana jest z tworzywa sztucznego, a wewnątrz ma specjalny woreczek pomagający utrzymać świeżość artykułów spożywczych. Gdy włożymy ją do lodówki, może spowodować, że jedzenie w środku będzie przydatne do spożycia nawet o 3 tygodnie dłużej niż dotychczas. To dlatego, że kula powoduje opóźnienie procesu gnicia np. owoców i warzyw, bo pochłania wytwarzane przez nie gazy.
Poza tym kula usuwa nieprzyjemne zapachy i wilgoć. Można ją umieścić nie tylko w lodówce czy kuchennej szafce, w której przechowujemy np. warzywa i owoce, ale też w innych meblach, łazience, pokoju. Kula odpowiada za eliminowanie albo przynajmniej ograniczanie szkodliwych gazów, bakterii oraz patogenów.
Zobacz koniecznie: Sposoby na przechowywanie żywności
Kule sprzedawane są zazwyczaj jako 3 w komplecie. Taki zestaw kosztuje około kilkunastu złotych.
