Jakie są rodzaje win. Przewodnik po winach

redakcja.regiodom
Rodzaje winKieliszki do wina powinny dać możliwość zakręcenia trunkiem, aby go napowietrzyć i wydobyć jego bukiet. Kieliszki do wina napełnia się tylko do 1/3 ich pojemności. W zależności od rodzaju i gatunku wina, trunek podaje się w kieliszkach o innych kształcie i pojemnościach.
Rodzaje winKieliszki do wina powinny dać możliwość zakręcenia trunkiem, aby go napowietrzyć i wydobyć jego bukiet. Kieliszki do wina napełnia się tylko do 1/3 ich pojemności. W zależności od rodzaju i gatunku wina, trunek podaje się w kieliszkach o innych kształcie i pojemnościach. redakcja.regiodom
Wino jest trunkiem skomplikowanym. O tym, jak pić wino, jak dobierać wino do potraw i na co zwracać uwagę podczas jego degustacji można pisać całe książki. Podobnie jest w przypadku tematu, którego dotyczy ten materiał – czyli rodzajów win.

Wina można klasyfikować na kilka sposobów. Warto poznać rodzaje win, żeby dowiedzieć się, co właściwie pijemy i jakie znaczenie mają poszczególne cechy wina dla jego jakości, smaku i aromatu

Kolor wina

Podstawowy podział win to ich klasyfikacja ze względu na barwę. Wyróżniamy trzy podstawowe kolory wina – biały, różowy i czerwony. Wino czerwone powstaje najczęściej z czerwonej/czarnej odmiany winogron. Kolor wina – od jasnoczerwonego po ciemnowiśniowy – pochodzi z barwnika zawartego w skórkach owoców. Uwalniany jest on w procesie maceracji.

– Czerwone wino jest zazwyczaj nieco cięższe niż białe, dlatego też serwuje się je do cięższych potraw. Popularne przekonanie, że wino czerwone podaje się w temperaturze pokojowej, pochodzi z czasów, kiedy wynosiła ona 16–18 stopni Celsjusza – tłumaczy Vano Makhniashvili, ekspert gruzińskiej marki win Marani.

Wino białe produkuje się zazwyczaj z białych winogron. W tym przypadku nie mamy do czynienia z procesem maceracji – wino tworzy się poprzez fermentację moszczu bądź samego soku. Barwa wina zależy od szczepu winogron, stopnia starzenia oraz winifikacji – może być bardzo jasna, niemal przezroczysta, poprzez słomkową, zielonkawą, żółtą, aż po herbacianą. Tę ostatnią barwę uzyskuje się dzięki tradycyjnej metodzie gruzińskiej produkowania win białych. Fermentacja soku razem z moszczem powoduje, że kolor wina jest herbaciany. Zazwyczaj wino białe jest nieco kwaśniejsze i bardziej orzeźwiające od wina czerwonego.

Radzimy: W jakich kieliszkach podawać różne alkohole

A skąd bierze się kolor wina różowego? Tworzy się je w podobnym procesie co wino czerwone. Natomiast sekret różowego koloru wina to krótki proces maceracji. Jeśli chodzi o cechy, bliżej mu do win czerwonych – ma przeważnie wyraźny aromat, często wyczuwamy w nim goryczkę. Jednak wino różowe serwuje się, podobnie jak wina białe, lekko schłodzone iw połączeniu z lżejszymi potrawami.

Zawartość cukru w winie

Podstawą kolejnej stosowanej na co dzień klasyfikacji win jest zawartość cukru. Większość osób wyróżnić wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Kryteria, na podstawie których przydziela się konkretnemu trunkowi etykietę wina słodkiego czy wytrawnego, wydają się proste. Chodzi o zawartość cukru na litr wina. Jest to tzw. cukier resztkowy, zwany inaczej cukrem osadowym. Pozostaje on w winie po zakończeniu fermentacji.

– Często można się jednak spotkać z sytuacją, w której wino wytrawne jest delikatniejsze od półwytrawnego, a półsłodkie bardziej słodkie od słodkiego. Różnice te wynikają między innymi z tego, że każdy kraj winiarski przyjmuje własne kryteria określania stopnia słodyczy wina. Ponadto na odbiór kwaśności wina wpływa nie tylko zawartość cukru, ale też garbniki, poziom pektyn czy zawartość alkoholu w trunku. Wreszcie – zależy to także od subiektywnego odczucia osoby degustującej wino. Nuta wanilii czy czekolady może sprawić, że wino odbierzemy jako słodsze, z kolei nuta cytrusowa będzie sprawiała, że trunek wyda się nam kwaśniejszy – mówi ekspert.

Warto wiedzieć! Najczęściej przyjmuje się zasadę, że wina wytrawne mogą zawierać do 10 gramów cukru na litr, wina półwytrawne – od ponad 10 do 30, wina półsłodkie – od ponad 30 do 60, wina słodkie – powyżej 60. W przypadku trunków zawierających więcej niż 150 g cukru na litr, mówimy już o winach bardzo słodkich.

Jakość wina

Z określeniem barwy i stopnia słodkości lub kwaśności wina spotkał się niemal każdy. Tymczasem klasyfikacja jakościowa wina znana jest osobom, które wykazały nim większe zainteresowanie. W przypadku kryteriów jakościowych wyróżniamy wina stołowe, regionalne oraz tzw. jakościowe/apelacyjne.

– Jeśli chodzi o wina stołowe, nie muszą one spełniać żadnych szczególnych kryteriów. Producent zobowiązany jest podać na etykiecie jedynie kraj pochodzenia, zawartość alkoholu oraz określenie „wino stołowe". Nie oznacza to jednak, że z założenia są to wina niesmaczne, czy złej jakości. Można wśród nich znaleźć naprawdę ciekawe propozycje win – przekonuje Vano Makhniashvili.

Radzimy: Jak przechowywać wino w domu

Wyżej niż wina stołowe cenione są wina regionalne. – Trunki takie pochodzą z konkretnego regionu, ale nie uzyskały apelacji. Producent ma obowiązek podać na etykiecie konkretny obszar w obrębie regionu, w którym znajduje się winnica oraz szczepy, z których wino jest tworzone. Przykładowo – w przypadku wina Marani Tsolikauri będzie to region winiarski IMERETI, rejon Terjola i Zestafoni, a winogrona to w 100 procentach szczep Tsolikauri – wyjaśnia ekspert.

Natomiast wina jakościowe, zwane też apelacyjnymi muszą spełniać szczegółowe kryteria, które znaleźć można w prawie winiarskim danego kraju i regionu. Dotyczą one takich parametrów, jak: miejsce uprawy, odmiana winogron, z których dopuszczalne jest robienie trunku, wydajność z hektara, metody winifikacji itp.

Inne klasyfikacje win

Spotkać się można także z podziałem win ze względu na zawartość etanolu. Za wina słabe uznaje się te, które zawierają do 10 proc. objętości alkoholu, za średnio mocne – te o mocy od 10 do 14 proc. etanolu. Natomiast powyżej 15 procent mamy już do czynienia z winami wzmacnianymi.

Warto też wspomnieć o winach ze szczepów endemicznych. Większość win, które są na rynku, powstaje z winogron wywodzących się z określonego regionu. Mogą one jednak być z powodzeniem uprawiane w każdym kraju winiarskim.

Przykładem jest pochodzący z Francji szczep Merlot, uprawiany w większości światowych winnic. Są jednak takie szczepy, które nie tylko wywodzą się z konkretnego regionu, ale też jedynie w nim można je uprawiać. Dotyczy to np. części szczepów włoskich oraz praktycznie wszystkich szczepów wywodzących się z Gruzji. – Winogrona takie jak Rkatsiteli, Mtsvane, Tsolikauri czy Saperavi rosną tylko w Gruzji. Były próby uprawiania tych szczepów w Bułgarii, Mołdawii czy Stanach Zjednoczonych, jednak nie zakończyły się one powodzeniem. To jeden z powodów, dla których gruzińskie wina są tak niepowtarzalne – mówi Vano Makhniashvili. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom