Spis treści
Rodzaje nawozów
Nawozy dzielimy na organiczne (np. kompost) i naturalne (np. obornik) oraz mineralne (syntetyczne nawozy sztuczne jedno- i wieloskładnikowe). Dwa pierwsze mają cały szereg zalet, gdyż są przyjazne dla środowiska, nie powodują zasolenia podłoża, rzadko są przyczyną przenawożenia roślin, wzbogacają glebę w cenną materię organiczną, sprzyjają tworzeniu się próchnicy, poprawiają strukturę podłoża i wspomagają rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych.
Uwaga na obornik
Tylko nieliczne nawozy naturalne mogą sprawiać kłopoty, jeśli zostaną źle użyte. Przykładem może być świeży obornik, który jest bardzo skoncentrowanym nawozem i dlatego należy stosować go do nawożenia upraw jesienią, aby zdążył rozłożyć się do następnego sezonu i stracić część swojej mocy. Użyty w świeżej postaci wiosną, z pewnością spaliłby siewki i młode rośliny, dlatego do wiosennego nawożenia można wykorzystać jedynie obornik dobrze przekompostowany lub granulowany.
Nawozy mineralne też są potrzebne
Niestety, choć nawozy naturalne i organiczne są najbardziej ekologiczne, działają stosunkowo wolno, a rośliny w pierwszym roku są w stanie wykorzystać najwyżej połowę zawartych w nich składników. Poza tym takie nawozy nie zawierają zwykle całego zestawu niezbędnych roślinom do wzrostu i rozwoju minerałów, dlatego czasami konieczne jest uzupełnienie nawożenia organicznego, nawożeniem mineralnym. Syntetyczne nawozy niosą wprawdzie ze sobą ryzyko przenawożenia roślin i zasolenia podłoża, a przy tym nie zawierają żadnych wartościowych substancji organicznych, ale działają szybko i są bogate w najważniejsze związki mineralne.
Rodzaje nawozów mineralnych
Istnieją dwa rodzaje takich nawozów: jedno- i wieloskładnikowe, przy czym w przydomowych ogrodach poleca się przede wszystkim korzystanie z nawozów wieloskładnikowych, gdyż stosowanie nawozów jednoskładnikowych wymaga odpowiedniej wiedzy i przeprowadzenia analizy gleby pod kątem zawartości poszczególnych składników pokarmowych.
Tych nawozów nie stosuj jednocześnie
Choć w ogrodzie przydadzą się zarówno nawozy naturalne jak i mineralne, nie należy stosować ich jednocześnie, gdyż mogłoby to zaburzyć pH gleby, a zwarte w nawozach mineralnych sole, mogłyby źle wpłynąć na rozwój pożytecznych mikroorganizmów. Najlepszą porą na rozpoczęcie nawożenia upraw jest wczesna wiosna, jednak dopiero wtedy, gdy temperatura powietrza ustabilizuje się na poziomie co najmniej kilku stopni powyżej zera, a ziemia rozmarznie i nieco przeschnie po wiosennych roztopach.
Wiosenne nawożenie a zastosowanie obornika
Jeśli jesienią zastosowaliśmy świeży obornik, wiosną nie będzie konieczności stosowania dużych dawek nawozowych, a jedynie uzupełniającego nawożenia kompostem. Nawozy mineralne można w takiej sytuacji zastosować dopiero wtedy, gdy analiza gleby (można wykonać ją w odpowiednim laboratorium), wykaże niedobór podstawowych składników pokarmowych. Jeśli jesienią nie użyliśmy świeżego obornika, wiosną możemy zasilić rośliny obornikiem granulowanym lub kompostem, a potem dodatkowo uzupełnić nawożenie organiczne nawozami mineralnymi.
Kiedy zacząć wiosenne nawożenie?
Pierwsze nawożenie organiczne możemy zastosować już w marcu (mieszając nawóz z wierzchnią warstwą gleby), natomiast uzupełniające nawożenie mineralne na 2-3 tygodnie przed siewem nasion lub sadzeniem rozsady. Jeśli wybierzemy nawozy azotowe, należy wysiewać je najwcześniej wtedy, gdy temperatura powietrza podniesie się do ok. 15 °C, dzieląc dawkę nawozu na pół, z czego jedną część stosuje się przedsiewnie, a drugą kilka tygodni później.
Gotowe nawozy organiczno-mineralne
Jeśli nie chcemy rezygnować z żadnego rodzaju nawozu, a nie bardzo wiemy, jak bezpiecznie zastosować razem, poszukajmy gotowych nawozów organiczno-mineralnych, które zawierają w swoim składzie zarówno substancje organiczne (m.in. węgiel organiczny, kwasy humusowe), wzbogacające glebę w próchnicę, jak i związki mineralne, pozwalające szybko uzupełnić braki substancji pokarmowych w podłożu. Takie nawozy są wygodne w użyciu i można stosować je zwykle zarówno przedsiewnie jak i pogłównie (w czasie wegetacji roślin).
To przyda Ci się w ogrodzie
