Na zlewozmywaku ceramicznym można nawet kroić i jego powierzchnia nie porysuje się. Łatwo się go czyści i jest bardzo odporny na temperatury i przebarwienia. Niestety to produkt drogi.
Zobacz: Nowoczesne i designerskie baterie kuchenne
Granitowe zlewy (zwane też kamiennymi) mają największą wytrzymałość na uderzenia, temperaturę i wszystkie substancje z produktów spożywczych używanych w kuchni. Trzeba jednak dbać, by nie osadził się na nich kamień. Są najcięższe (szafka pod zlewozmywak granitowy musi być wzmocniona) i również sporo kosztują.
Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej są odporne na kwasy występujące w kuchni oraz uderzenia, a w zależności od wykończenia powłoki – również na wodne zacieki. Najtańszymi i najchętniej kupowanymi modelami są zlewy stalowe z gładką powierzchnią.
Warto przeczytać: Jak pielęgnować zlewozmywak ze stali
Najtańsze są zlewozmywaki wykonane z mieszanek stali, kompozytowe lub emaliowane. Niestety najłatwiej je uszkodzić.
Podział zlewozmywaków ze względu na materiał, z którego są wykonane:
- ceramiczne,
- emaliowane,
- ze stali szlachetnej,
- chromoniklowe,
- granitowe,
- kompozytowe.
Wersja droższa: zlewozmywaki ceramiczne
Są wytwarzane z gliny wypalanej w temperaturze prawie 1500°C. Ich krótka charakterystyka wygląda następująco:
- odporne na uderzenia – dzięki dużej gęstości materiału, nawet wypuszczenie z rąk na taki zlewozmywak ciężkiego garnka nie powinno być dla niego groźne
- odporne na zarysowania – nie powstają na nich rysy
- ich powierzchnia jest łatwa w utrzymaniu czystości – nie osadza się na nich kamień, nie rdzewieją i łatwo je umyć
- odporne na zabrudzenia i przebarwienia – ceramika jest zupełnie odporna na wszelkie odbarwienia. Ślady po pozostawionej w zlewie torebce herbaty czy soku bardzo łatwo usunąć
- odporne chemicznie i na gorące oleje
- odporne na działanie wysokich temperatur
- wytrzymałe na szoki termiczne – ceramika jest odporna zarówno na wysokie, jak i bardzo niskie temperatury
- dostępne kolory: „od ręki" najczęściej białe i kremowe, inne kolory na zamówienie
- gwarancja – ok. 2–10 lat
- wysoka cena
Wersja tańsza: zlewozmywaki emaliowane
Emaliowaną stal bardzo łatwo utrzymać w czystości i nie widać na niej wodnych zacieków, jednak z czasem powłoka ściera się i matowieje. Po mocnym uderzeniu mogą powstać na niej brzydkie odpryski.
Dowiedz się: Czy warto inwestować w młynek do zlewozmywaka
Wersja droższa: zlew ze stali szlachetnej
- nierdzewne
- odporne na działanie kwasów stosowanych w kuchni
- nie zmieniają barwy
- mają dwa rodzaje wykończenia: powierzchnia jest gładka lub matowa o strukturze lnianego płótna (wówczas nie widać na niej wodnych zacieków)
- dość odporne na zabrudzenia i przebarwienia
- odporne na ścieranie
- dość odporne na uszkodzenia mechaniczne
- gwarancja – ok. 2 lata
- dość wysoka cena
Wersja tańsza: zlewozmywaki chromoniklowe
Są one dużo tańsze od stalowych. Niestety charakteryzuję się też mniejszą odpornością na uderzenia i ścieranie (mogą się odkształcić lub zarysować). Również gorzej od stalowych znoszą wysokie temperatury oraz działanie kuchennych kwasów i silnych środków czyszczących. Trzeba je często czyścić, żeby nie zmatowiały, a na ich powierzchni powstają wodne zacieki.
Wersja droższa: zlewy granitowe
W ich skład wchodzą zmielone minerały takie jak: granit, kwarc, krzem oraz akryl i żywice akrylowe lub poliestrowe.
- odporne na uderzenia
- odporne na zarysowania
- dość odporne na zabrudzenia i przebarwienia
- na działanie wysokich temperatur (nawet do 280°C)
- możliwość osadzania się kamienia, ze względu na porowatą powierzchnię
- dostępne kolory: granit, piasek, jasny brąz, szary, biały (najczęściej jest to melanż kolorów ze srebrnymi drobinkami)
- gwarancja – ok. 10 lat
- drogie
Wersja tańsza: zlewozmywaki kompozytowe
Są one bardzo popularne. Wykonane z syntetycznych minerałów i żywic, wyglądają jak prawdziwy kamień. Mają sporą odporność na wysokie temperatury, uderzenia oraz zarysowania i nie ścierają się (jednak środki czystości zawierające drobinki ścierające powodują zmatowienie powierzchni).
W zależności od ilości użytych minerałów są albo bardziej porowate i trwałe lub – gdy w kompozycie więcej jest żywic – mają większą gładkość i połysk, ale mniejszą wytrzymałość. W zależności od użytych materiałów mogą np. przebarwiać się lub być wrażliwe na wysokie temperatury. Bardzo duża rozpiętość cenowa. Dostępne w niemal nieograniczonej palecie kolorystycznej.
O czym jeszcze pomyśleć przed zakupem zlewozmywaka?
Dobrze dobrana liczba komór, kształt i wielkość zlewu oraz akcesoria sprawią, że zlewozmywak będzie mógł pełnić rolę dodatkowego blatu roboczego. Oprócz materiału, z którego jest zlewozmywak, zwróć uwagę na:
- komory o dużej przekątnej do mycia większych garnków (wybór komory zależy od rozmiarów garnków)
- jeśli nie ma zmywarki – najlepiej wybrać zlew 2-komorowy
- odpowiednią baterię, np. z wyciąganą wylewką, by umyć zlew i nalać wody do garnka albo o opuszczanej lub zdejmowanej wylewce (wówczas można zamontować zlewozmywak pod oknem)
- sortowniki - mało znane na rynku rozwiązania to otwory obok zlewozmywaka, do których można wrzucać odpadki
Wysokość wylewki, a głębokość zlewu
Baterie do kuchni mogą być ścienne – mało różniące się między sobą parametrami oraz stojące czyli montowane na zlewozmywaku. Najbardziej tradycyjnymi bateriami stojącymi są te z prostymi wylewkami, które nachylają się nad zlewem pod kątem 45 stopni (dość niskie).
Przeczytaj: Jaki syfon kanalizacyjny wybrać
Drugi typ to baterie z wylewką w kształcie litery „u", trzecie mają kształt litery „f". Każda z wymienionych wylewek pasuje do innej głębokości zlewu. Gdy źle dobierzemy wysokość baterii, może okazać się, że np. w zlewie nie umyjemy wysokiego garnka (wtedy pozostaje nam bateria z wyciąganą wylewką). Jeśli komora zlewu jest płytka (od 12 do 16 cm), warto użyć baterii uważanych za najwyższe w swojej klasie, czyli z wylewką w kształcie „f" lub z wylewką „u" (choć ta jest pochylona niżej nad zlewem).
Do zlewozmywaków o głębokości komory powyżej 16 cm możemy dobrać baterię z niższą wylewką, np. „u", a w przypadku najgłębszych, około 20-centymetrowych – baterię standardową bez wysokiego korpusu.
Dodatki powiększające powierzchnię roboczą:
- odsączarki,
- ociekacze (najczęściej z oddzielnym odpływem),
- deski do krojenia,
- koszyki,
- wieszaki,
- relingi,
- pojemniki na sztućce,
- dozowniki mydła lub płynu do zmywania
- specjalna płyta do odstawiania gorących naczyń.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?