Piekarnik elektryczny SP-50 wyposażony jest w dotykowe sterowanie, które oprócz wygody, ułatwia również czyszczenie sprzętu. Urządzenie jest bezpieczne, ponieważ potrójna szyba nie nagrzewa się – mimo wysokich temperatur wewnątrz piekarnika. Można uzyskać temperaturę wewnętrzną od 50 do 270 stopni Celsjusza. Do piekarnika można dokupić płytę gazową lub indukcyjną.
Zobacz również: Piekarniki do zabudowy ubrany w biżuterię
Kamień do pizzy jest standardowym wyposażeniem piekarnika. To nowość na rynku. Na kamieniu tym można zarównopiec, jak i podgrzewać – trzyma ciepło jeszcze długo po wyciągnięciu go z piekarnika. Sprawdza sięrównież na grillu oraz do pieczenia chleba.
Podstawowe funkcje piekarnika to:
- Rozmrażanie – załącza się wewnętrzny wentylator obiegowy i lekko podgrzane powietrzeogrzewa równomiernie potrawę.
- Opiekacz wzmocniony – funkcja przyśpiesza proces opiekania dla większych porcji potraw
- Opiekacz/grill powierzchniowy – do opiekania małych porcji mięs, wyrobów wędliniarskich,tostów.
- Opiekacz/grill z wymuszonym obiegiem gorącego powietrza – do przyspieszania procesuopiekania.
- Pieczenie z nagrzewaniem od dołu wsadu piekarnika – funkcja zalecana w niektórych przepisach.
- Pieczenie z nagrzewaniem od dołu i góry – z włączonym termoobiegiem powietrza.
- Włączony termoobieg – przydatny gdy w szybki sposób chcemy ostudzić piekarnik, potrawę lubwysuszyć owoce czy grzyby.
- Pieczenie z włączonym grzaniem od dołu i góry – najczęściej używane do pieczenia mięs, ciast,chleba, pizzy itp.
Piekarnik wyposażony jest w: ceramiczny kamień do pizzy, blachę do pieczywa, tacę do pieczeni, ruszt mniejszy, ruszt większy, uchwyt do blach i rusztów oraz zestaw do rożna.
