Wystarczy posmarowany masłem chleb (niekoniecznie tostowy), ser i ketchup i już jest pomysł na gorący posiłek. W takim opiekaczu można opiec kanapkę, tosty czy nawet kurczaka. Wyglądem sprzęty te przypominają gofrownicę. Zazwyczaj ich płyty wykonane są z odlewanego aluminium. Obudowę, która się nie nagrzewa, mogą mieć ze stali nierdzewnej albo tworzywa odpornego na temperaturę. Mają nóżki antypoślizgowe. Opiekacze są z pokrywami zamykanymi automatycznie lub takimi, które trzeba zamykać samemu. Praktyczne są urządzenia, które można przechowywać zarówno w pozycji poziomej, jak i w pionie.
Praktyczny opiekacz, czyli jaki
Opiekacze do kanapek mają powłokę, dzięki której potrawy nie przywierają do jej powierzchni. Dzięki temu łatwo utrzymać sprzęt w czystości. Wyjmowane płytki są praktyczne, bo szybko można je umyć. Wyjmuje je się samemu albo korzystając z mechanizmu – wystarczy przycisnąć guzik i płytki „wyskakują". Przyda się również miejsce na schowanie kabla sieciowego (ma on ok. metra długości), choćby wówczas, gdy opiekacz ma stać na kuchennym blacie, a nie w szafce. Niektóre modele opiekaczy mają regulowane płytki. To pozwala na przyrządzenie grubszej, jak i cieńszej kanapki o odpowiednim stopniu przyrumienienia.
Moc opiekacza
Im większa moc opiekacza, tym szybciej będzie on gotowy do pracy i tym szybciej kanapka się zapiecze. Najpopularniejsze są urządzenia o mocy 650–750 W. Są jednak i takie o mocy 1200 W lub 1500 W.
Dobrze wiedzieć: Ile prądu zużywasz w kuchni
Są modele opiekaczy z płytami automatycznie przecinającymi kanapki na pół. Po zamknięciu opiekacza dolna i górna klapa mocno łączą się ze sobą, co sprawia, że zawartość pieczywa „nie rozejdzie się" wewnątrz, ale też nie będzie ściśnięta po wyjęciu. Sprzęt jest wyposażony zazwyczaj w lampkę kontrolną. Ta sygnalizuje, kiedy jest podłączony do prądu i kiedy już można włożyć kanapki do środka. Działa termostat regulujący temperaturę. Wybrane modele są wyposażone nawet w 6-stopniową regulację intensywności opiekania. Uchwyt opiekacza nie nagrzewa się, umożliwiając przesuwanie wciąż rozgrzanego opiekacza. Przygotowane jedzenie najlepiej zdejmować z gorącej płytki drewnianą łyżką, by nie uszkodzić powłoki ochronnej.
Dodatkowe funkcje tosterów
Niektóre modele mają w wyposażeniu gofrownicę, a nawet foremkę do tzw. orzeszków, czyli np. nadziewanych ciasteczek podobnych do muffinek. Może też być funkcja grilla – z płytkami do grillowania beztłuszczowego. Są i takie z foremkami na bułki. Opiekacz może być wyposażony w minutnik pokazujący, za ile minut kanapki będą gotowe. Termoobieg to następna funkcja, w opiekaczach większych rozmiarów, umożliwia np. opiekanie kurczaka. Zainteresowani mogą kupić opiekacze z funkcją pamięci, czyli zapamiętywaniem czasu i mocy ostatniego opiekania.
Podoba Ci się?: Kolekcja śniadaniowa na fioletowo
Tostery tradycyjne
Osoby lubiące zapiekane kromki chleba mogą zaopatrzyć się w tradycyjny toster pionowy. Do urządzenia tego wkładamy pieczywo od góry. Przeznaczone do tego otwory mogą mieć stałą lub zmienną szerokość szczeliny. Chleb opiekany jest przez elektryczne grzałki umieszczone wewnątrz tostera.

Tostery mogą być również poziome. Mają one wtedy ruszt, który znajduje się między grzałkami. Taki sprzęt ma więcej możliwości niż toster pionowy. Zapieczemy w nim nie tylko samo pieczywo. Można położyć na nim szynkę, ser, pieczarki itp.
