Jak wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu? Dowiedz się, dlaczego nie warto jej wylewać!?

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Ryż nie tylko dobrze smakujeNie wylewaj wody po ugotowanym ryżu!
Ryż nie tylko dobrze smakujeNie wylewaj wody po ugotowanym ryżu! moritz320 Pixabay.com
Woda po gotowaniu ryżu ma wiele zastosowań. Dzięki niej nie tylko zadbasz o swój wygląd, ale poprawisz także stan zdrowia i wzbogacisz smakowo swoje dania!

Jeśli jeszcze tego nie wiesz, to po tym artykule zdasz sobie sprawę, jaki wielki błąd popełniasz, wylewając wodę po ugotowanym ryżu. 

Ryż to produkt chętnie spożywany nie tylko do obiadu. I bardzo dobrze, bo oprócz tego, że dobrze smakuje, ma wiele właściwości odżywczych. Jednak nie tylko on ma zbawienny wpływ na ciało, ale także woda, która pozostaje po jego ugotowaniu. Warunek jest jeden – nie może być posolona!

Jak przygotować wodę z ryżu?

Przygotowanie wody ryżowej nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy przygotować garnek, ryż i wodę! Do garnka wlej litr wody i ją zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej i gotuj na małym ogniu około pół szklanki ryżu przez 20 minut. Pamiętaj, aby nie dodawać soli i aby to nie był ryż w torebkach! Po upływie wskazanego czasu odcedź ryż przez sitko, a wodę zachowaj w szklanym słoiku. Aby zachować świeżość wody ryżowej, warto ją przechowywać w lodówce. Do użytku będzie się nadawała przez najbliższe kilka dni.

Zobacz: Woda po ziemniakach – dlaczego jest cenna i do czego warto ją wykorzystać 

Właściwości wody ryżowej

Woda po ugotowanym ryżu pomaga w pozbyciu się biegunek i wymiotów. Jest też świetnym zastrzykiem energii przed każdym wysiłkiem fizycznym! Dodawać ją można także do koktajli, duszonych mięs, a także do bulionów. Ma także rewelacyjne zastosowanie w kosmetyce – do skóry i włosów.

Podczas gotowania ryż generuje wiele witamin m.in. te z grupy B, w tym kwas foliowy, wiele minerałów i przeciwutleniaczy (a to wszystko pozostaje w wodzie). Z tego względu nie warto jej wylewać. Sprawdzi się przy problemach zdrowotnych i estetycznych.

Woda po ugotowanym ryżu zawiera:

  • witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy,
  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • cynk.

Zastosowanie wody po ryżu w kuchni

Nie warto wylewać wody po ugotowanym ryżu, bo może przydać się do wzbogacenia smaku potraw. Warto jej użyć do bulionów oraz duszonego mięsa zamiast zwykłej wody z kranu. Danie nie tylko będzie lepiej smakowało, ale także będzie bogate w wiele cennych składników odżywczych.

Lekarstwo na zaparcia

Jedna lub dwie szklanki wody ryżowej wypitej codziennie wspomoże perystaltykę jelit i przyniesie ulgę w zaparciach.

Jako napój energetyczny

Jeśli czeka cię duży wysiłek fizyczny lub trening sporządź sobie napój energetyczny z wody po ugotowanym ryżu. Warto ją wypić minimum 30 minut przed ćwiczeniami. W przypadku zmęczenia lub spadku sił witalnych do wody ryżowej dodaj miód i przyprawy korzenne, a od razu staniesz na nogi i nie będziesz czuć zmęczenia.

Woda po ryżu jako odżywka do włosów

Jeśli chcesz mieć zdrowe i piękne włosy, użyj wody ryżowej. Świetnie się sprawdzi zamiast sklepowych odżywek. W tym celu wypłucz włosy w dużej ilości wody po ugotowanym ryżu, a następnie spłucz. Czynność powtarzaj nawet trzy razy w tygodniu, a osiągniesz efekt grubych i lepiej układających się włosów.

Polecamy: Cebula i jej nietypowe zastosowania 

Woda po ryżu dla kobiet w ciąży

Wiele kobiet oczekujących potomstwa ma dolegliwości żołądkowe – biegunki, zaparcia czy nudności. W tym celu warto pić wodę po ugotowanym ryżu. Czynność ta dodatkowo wpłynie na piękny i zdrowy wygląd przyszłych mam.

Jako tonik do twarzy

Woda po ugotowanym ryżu ma także właściwości pielęgnacyjne skóry twarzy. Usuwa przebarwienia, rozświetla, ujędrnia, rozjaśnia przebarwienia, plamy słoneczne i starcze dlatego świetnie się sprawdzi jako tonik do twarzy! Wystarczy zanurzyć wacik w takiej wodzie i przetrzeć nim wcześniej oczyszczoną skórę. Zabieg najlepiej robić codziennie wieczorem i pozwolić wchłonąć się wodzie ryżowej samoistnie i działać podczas kiedy ty śpisz!

 

Pielęgnacja twarzy wodą po ugotowanym ryżu.
Pielęgnacja twarzy wodą po ugotowanym ryżu. Fot.123 RF

 

Idealna na trądzik

Problemy z cerą trądzikową mogą występować w każdym wieku niezależnie od płci. W walce z tym problemem pomoże woda ryżowa – ma ona właściwości przeciwzapalne, ściągające oraz jest w pełni ekologiczna. A skóra twarzy pozostanie miękka i przyjemna w dotyku!

To Cię zainteresuje: Sposoby na twarde masło. Triki, które szybko zmiękczą kostkę masła! 

Woda po ryżu na biegunkę

Zamiast brać leki przeciwbiegunkowe, wypróbuj wodę ryżową. Minerały w niej zawarte świetnie sobie poradzą z tą dolegliwością. Wystarczy, jak będziesz ją pił z niewielką ilością soli tak długo, aż biegunka nie minie!

Ryżowa kąpiel

W przypadku swędzenia i podrażnienia skóry ulgę przeniesie ci ryżowa kąpiel. A to wszystko dzięki skrobi, która zawarta jest w ryżu. Ma ona właściwości łagodzące i niwelujące zaczerwienienia i podrażnienia. Taka kąpiel nawilży i sprawi, że skóra stanie się miękka i wygładzona. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom