Jak wykorzystać skorupki po jajkach? Zobacz 14 nietypowych zastosowań w domu, w ogrodzie, a nawet w pielęgnacji skóry i paznokci

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Poznaj wszechstronną moc skorupek jajek. Sprawdź, jak świetnie radzą sobie z przypalonymi garnkami i uporczywym brudem na naczyniach. Dzięki nim ślimaki nie zaatakują twoich roślin ogrodowych.
Poznaj wszechstronną moc skorupek jajek. Sprawdź, jak świetnie radzą sobie z przypalonymi garnkami i uporczywym brudem na naczyniach. Dzięki nim ślimaki nie zaatakują twoich roślin ogrodowych. congerdesign Pixabay.com
Jajka to jeden z najważniejszych i najbardziej popularnych produktów spożywanych w polskich domach. Przygotowując potrawy z jajek, często wyrzucamy ich skorupki. Tymczasem, skorupki po jajkach można wykorzystać na wiele sposobów: w kosmetyce, dekoracji, w medycynie naturalnej, a nawet w ogrodzie!

Skorupki jaj są bogatym źródłem wapnia, fluoru, żelaza i wielu innych witamin. To cenny suplement diety, a każdy wie, że ich spożywanie świetnie wpływa na układ kostny. To jednak niejedyne ich zastosowanie. Zobacz, co możesz zrobić ze skorupkami jaj.

Co warto wiedzieć o skorupkach jajek?

Skorupka stanowi 9-12% wagi całego jajka. Ich kolor jest uzależniony od genów danej kury - te o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, te o ciemnych piórach natomiast znoszą jajka beżowe i brązowe. Kolor skorupki nie ma znaczenia w walorach smakowych i zdrowotnych jajek.

Skorupki po jajkach są bogate w wiele składników mineralnych:

  • sole wapnia,
  • magnez,
  • fosfor,
  • selen,
  • miedź,
  • cynk,
  • molibden,
  • siarka,
  • krzem.

Jak przygotować skorupki jajek do ich użycia?

Ważne jest, aby skorupkę jajka bardzo dokładnie opłukać i gotować we wrzącej wodzie przez minimum 15 minut. Następnie je osuszyć i zmielić np. w młynku do kawy. Drugim sposobem jest wyparzanie w piekarniku w temperaturze 100 stopni Celsjusza również przez około 15 minut. Zmielone skorupki jajek należy przechowywać w zamkniętym słoiku.

Nietypowe zastosowanie skorupek po jajkach

Skorupki jajek na podrażnioną skórę

Masz problemy skórne? Z pomocą przyjdzie okład ze skorupek jajek. W tym celu należy je zalać octem jabłkowym, to sprawi, że skorupki staną się miękkie, po czym je dokładnie umyć. Rozgnieść lub najlepiej zmiksować i przyłożyć na czerwoną oraz podrażnioną skórę.

Wrzuć skorupkę po jajku do kawy

Jeśli masz problemy żołądkowe i nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy, dodaj do niej zmielone skorupki po jajkach. W ten sposób wzmocnisz aromat kawy, a wapń zneutralizuje jej kwasowy odczyn, co będzie łagodniejsze dla twojego żołądka.

Skorupki jajka jako naturalny wybielacz

Jeśli potrzebujesz wybielić ubrania, a nie chcesz używać drażniącej chemii, spróbuj ze skorupkami jajek. Wystarczy, jak wrzucisz je do lnianego worka, a następnie do pralki wypełnionej ubraniami. Efekty z pewnością będą zadowalające!

Skorupki jaj do ochrony przed ślimakami

Jeśli w twoim ogrodzie pojawiły się ślimaki i szkodzą roślinom - zrób zaporę ze skorupek jaj. Wysyp je dookoła rośliny zaatakowanej przez ślimaka, a zobaczysz, że on raczej nie da rady się przedostać do swojego przysmaku. Co jakiś czas, zwłaszcza po deszczu dorzuć nowe skorupki wokół rośliny.

Ślimak nie przedostanie się do ulubionej rośliny, jak wysypiesz wokół niej skorupki po jajkach.
Ślimak nie przedostanie się do ulubionej rośliny, jak wysypiesz wokół niej skorupki po jajkach. Fot. azeret33 Pixabay.com

Skorupki jaj jako kompost

Warto wrzucać skorupki po jajkach do przydomowego kompostu. W ten sposób wzbogaci się on o dodatkowe substancje odżywcze i materię organiczną oraz wapń.

Skorupki jaj jako nawóz

Skorupki jaj są idealnym i ekologicznym surowcem na naturalny nawóz. Raz na miesiąc można zmielone skorupki dodać do ziemi w doniczce lub w ogrodzie. Świetnie się sprawdzą też jako płynny nawóz. W tym celu zalej je wrzącą wodą i odstaw na kilka dni w chłodne, ciemne miejsce. Do podlewania roślin doniczkowych i ogrodowych można wykorzystać również wodę po gotowaniu jajek, ale tylko jeśli nie była posolona.

Skorupki po jajkach jako środek do czyszczenia

Wysuszone na słońcu lub w piekarniku skorupki po jajkach zmiel w młynku do kawy, a następnie dodaj do nich trzy szklanki sody oczyszczonej. Przed samym czyszczeniem dolej do nich ocet i wyczyść przypalone miejsca! Środek doskonale usunie przypalenia, kamień z kabiny prysznicowej i zacieki w muszli klozetowej.

Suplement diety

Skorupka jajka to prawdziwa skarbnica mikroelementów. W codziennej diecie nie może więc zabraknąć produktów bogatych m.in. w wapń. A spożywanie nabiału, ryb i migdałów może być niewystarczające. Dlatego warto dodawać do potraw proszek ze skorupek jajek, który wspomaga odchudzanie, ogranicza wchłanianie się tłuszczów, zwiększa gęstość kości, stymuluje odbudowę chrząstki stawowej oraz łagodzi bóle reumatyczne.

Ostrzenie i czyszczenie blendera

Skorupkę po jajku włóż do zamrażalnika, a następnie wykorzystaj do naostrzenia noży w blenderze. Jak? Wrzuć je do blendera, dolej wodę i uruchom go na kilka sekund. Ostrza będą jak nowe. Pamiętaj, aby dokładnie oczyścić urządzenie.

Lekarstwo na psią biegunkę

W przypadku psiej biegunki z pomocą przyjdą zblendowane skorupki po jajkach. Połącz je z kawą i dodawaj do psiej karmy, a rozwolnienie zniknie po jednym dniu.

Domowe dekoracje ze skorupki jajka

Wykonaj wspólnie z dziećmi dekoracje ze skorupek po jajkach, które idealnie sprawdzą się nie tylko na święta. Przygotuj farby, naklejki i inne gadżety do dekorowania i zaproponuj wspólną pracę dzieciom. To świetna, kreatywna zabawa, która pochłonie twoje pociechy na kilka godzin.

Wzmocnienie paznokci

Skorupkę jajka zmiel w blenderze i dodaj do lakieru lub odżywki do paznokci. Dzięki temu wzmocnisz je i zapobiegniesz łamaniu, rozdwajaniu, a dodatkowo przyspieszysz ich wzrost.

Domowe świeczki i inne dekoracje

Zamiast wyrzucać skorupki, zostaw je i zrób świeczki domowej roboty, które będą piękną dekoracją na Wielkanoc, ale i nie tylko. Do skorupki nalej rozpuszczoną świece i dodaj knot. Poczekaj, aż wystygnie. Duże skorupki jaj można wypełnić watą i posiać w nich rzeżuchę.

Rzeżucha posiana w skorupce po jajku.
Rzeżucha posiana w skorupce po jajku. Fot. Katja_Kolumna Pixabay.com

Maseczka odżywiająca

Skorupki jajka sprawdzą się jako dodatek maseczki na twarz. Zblenduj skorupki w maszynce dodaj do nich białko i nałóż na twarz. Taka maseczka odżywi i uelastyczni skórę. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie