Wypiekanie chleba ma długą historię. Ludzie wypiekają i jedzą chleb od blisko 12 tysięcy lat. Wiek najstarszego chleba, znalezionego przez archeologów, określa się na 6100 lat. Znalezisko pochodzi z Krety. Pierwsze bochenki nie przypominały współczesnych – miały płaski kształt i były twarde. Dopiero ok. 2600 roku przed naszą erą Egipcjanie wpadli na to, jak sprawić, by chleb był pulchny. Po raz pierwszy upiekli chleb na zakwasie.
A jak obecnie wygląda pieczenie chleba? O tym, jak przygotowywać zdrowe i świeże pieczywo w swojej kuchni, opowiada Marta Lech-Maciejewska. Blogerka kulinarna piecze wraz z małą Zuzią zbożowy chleb.
Zobacz też:Jak przechowywać chleb? Zobacz dekoracyjne chlebaki (ZDJĘCIA)
_Dzień Dobry TVN/x-news_
Urządzeń do domowego pieczenia chleba jest wiele

Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera