Chyba nie ma innego narodu, dla którego okres świąteczny wiąże się z tak wielkimi kulinarnymi przygotowaniami. I choć Włosi czy Hiszpanie znani są ze swojego umiłowania do kuchni, to właśnie Polacy biją ich na głowę w pojedynku na liczbę ugotowanych potraw. Nierzadko jednak przesadzamy z owymi porcjami, zostając po świętach z pysznym, ale już niekoniecznie dla przejedzonych, atrakcyjnym jedzeniem. Aby zapobiec szybkiemu popsuciu dań, warto zadbać o akcesoria, które ułatwią późniejsze przechowywanie.
Przeczytaj też: Gdzie i w jaki sposób je przechować jedzenie, które zostało po Świętach
Przechowywanie żywności - jak to zrobić najlepiej?
Plastikowe lub blaszane pudełka i słoje z dekoracyjnymi pokrywkami spiszą się świetnie w okresie bożonarodzeniowym do przechowywania świątecznych wypieków, np. pierniczków. Tak zapakowane słodkości nie zawilgotnieją.