Gujawa (gruszla) – co to za owoc? Jak jeść gujawę i jaki ma smak

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
GujawaGujawa na pierwszy rzut oka przypomina gruszkę, chociaż niektórzy przekonują, że wygląda ona jak niedojrzała cytryna.
GujawaGujawa na pierwszy rzut oka przypomina gruszkę, chociaż niektórzy przekonują, że wygląda ona jak niedojrzała cytryna. Suanpa (Pixabay.com)
Gujawa jest podobna do gruszki albo jabłka. Owoc ten ma miąższ, jak arbuz, a do tego smak, przypominający gruszkę, figę i pigwę. Jest bogata w witaminę C, co jest cechą charakterystyczną cytryny. Przedstawiamy gujawę, ten rzadko spotykany u nas owoc.

Gujawa przywędrowała do nas z daleka. – Konkretnie: pochodzi z Wysp Karaibskich, Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – W naszym klimacie nie sprawdzi się jej uprawa. Gujawa potrzebuje bowiem dużo wilgoci i wysokiej temperatury. Na dworze jej uprawa, ze względu na nasze zimy, jest niemożliwa. W domu również rzadko kiedy można ją uprawiać, ponieważ, mimo odpowiednio wysokiej temperatury, powietrze w pomieszczeniach często jest zbyt suche.

Gujawa, co to za owoc

Ogrodnik tłumaczy: – Gujawa to drzewa albo krzewy owocowe, jej wysokość w środowisku naturalnym dochodzi nawet do ponad 7 metrów. Gujawa obejmuje około 100 gatunków. Do najpopularniejszych należą gujawa pospolita, inaczej gruszla jabłkowa, a także gujawa górska, czyli gruszla górska.

Ją też warto poznaćKarambola, czyli co to za owoc 

Gruszla jest swoistym miksem znanych nam owoców (zapach też ma owocowy, intensywny). - To dlatego, że wyglądem przypomina ona gruszkę albo jabłko. Ma często skórkę, właśnie jak jabłko, czyli koloru zielonego, żółtego bądź czerwonego. Jej czerwonawy miąższ jest podobny do miąższu arbuza, a smak gujawy kojarzy się z gruszką, figą lub pigwą – wymienia Mikietyński.

Co więcej – gujawa zawiera spore pokłady witaminy C, a przecież ta witamina kojarzona jest przede wszystkim z cytryną. Tymczasem, porównując oba owoce, więcej tej witaminy znajduje się w mało znanej gujawie, a nie w cytrynie. To znaczy: w 100 gramach cytryny jest średnio 70 miligramów witaminy C, natomiast w gujawie (też 100 g) występuje przeciętnie aż 228 mg tejże witaminy.

Miąższ gujawy jest różowy. W zależności od stopnia dojrzałości owocu jest słodki lub kwaśny.
Miąższ gujawy jest różowy. W zależności od stopnia dojrzałości owocu jest słodki lub kwaśny. Fot. (Pixabay.com)

Właściwości gujawy

Wspomniana witamina C (kwas askorbinowy) w gujawie wzmacnia naszą odporność. - Jest ponadto przeciwutleniaczem, którego działanie zwalcza wolne rodniki, tym samym opóźnia procesy starzenia się – zaznacza Mikietyński. – Wspomaga układ krwionośny i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Kontynuuje: – W gujawie kryje się także witamina A, odpowiadająca za nasz wzrok, zwiększająca odporność organizmu oraz korzystnie wpływająca na wygląd skóry. Witamina A działa przeciwnowotworowo. Wykorzystuje się ją m.in. w walce z rakiem piersi czy jelita grubego.

Gruszla to też bogate źródło potasu. Ten z kolei odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, serca i ciśnienie krwi (kto cierpi na nadciśnienie, ten powinien korzystać z dobrodziejstw gujawy), usprawnia pracę mięśni. W gujawie występuje magnez, dzięki któremu jesteśmy lepiej skoncentrowani i lepiej zapamiętujemy. On wpływa na trzeźwość naszego umysłu, ale też dodaje energii, dba o mocne kości i zdrowe zęby, reguluje trawienie. Wapń, obecny w gujawie, także odpowiada za stan naszych kości i zębów. Usprawnia przemianę materii i reguluje krzepnięcie krwi. Beta-karoten (prowitamina A) natomiast opóźnia powstawanie zmarszczek, działa korzystnie na wzrok i jeszcze wzmacnia odporność.

Poznaj też: Właściwości imbiru i tajniki jego uprawy

Liście gujawy

Liście gujawy również są cenione. Specjaliści medycyny naturalnej zalecali przed laty, aby na wypadające, osłabione i pozbawione energii włosy stosować płukankę z liści gujawy. Picie wywaru z liści tego owocu miało pomóc zwalczyć biegunkę oraz zatrucie pokarmowe, zaś napar z tych liści zalecano na walkę z przeziębieniem. Bolące gardło warto przepłukać wywarem z liści gruszli. Swoista płukanka z tych samych liści pomaga ulżyć, gdy boli ząb albo gdy dziąsła krwawią. Roztarte liście z kolei, stosowane jak okład, pomagają zagoić tzw. trudne rany. Napar z liści gujawy pełni rolę kosmetyku. Można nim przecierać twarz, zwłaszcza skaleczenia, miejsca dotknięte trądzikiem i innymi wypryskami. Taki kosmetyk działa oczyszczająco i ściągająco.

Jak jeść gujawę

– Tutaj nie ma żadnej filozofii – podkreśla nasz ekspert. – Trzeba umyć i obrać owoc ze skórki, pokroić w ćwiartki albo nawet ósemki i usunąć pestki. Niektórzy jednak jedzą gruszlę i ze skórką, i z pestkami, chociaż skórka jest dość kwaśna, a pestki twarde. Najczęściej spożywa się gujawę na surowo, jak większość owoców. Można ją także wykorzystać do przygotowywania surówek, kompotów, deserów, drinków. W wybranych sklepach (choćby z żywnością ekologiczną) jest dostępny sok z gujawy. Dżemy z gujawy także można zrobić. Warto dodać, że w 100 gramach gujawy kryje się niespełna 70 kalorii, a średniej wielkości gujawa waży prawie 200 gramów.

Polecamy poradnikJabłka, ich niezwykłe właściwości oraz wartości odżywcze 

Ceny gujawy

Trudno dostać świeżą gujawę, można ją kupić na zamówienie, wtedy zostanie sprowadzona z zagranicy. Niekiedy można kupić suszoną. Bardziej dostępne są produkty zawierające gruszlę. Naturalny miąższ z gujawy (w 10 saszetkach po 100 gramów każda) kosztuje około 35 złotych. 300-gramowy dżem (słoik) z gujawy to wydatek rzędu 14 złotych. Za 1-litrowy napój z gujawy (zawartość owoców wynosi 20 procent) trzeba dać 10 złotych. Półlitrowy sok z gujawy można kupić za 18 złotych. Owocowa herbata sypana z gujawy (50 gramów) kosztuje 8 złotych. Butelka nektaru z gujawy stanowi wydatek 4 złotych (cena za 250 mililitrów). 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom