Spis treści
Dziurawiec zwyczajny (łac. Hypericum perforatum) to jedno z najpopularniejszych ziół. Ma żółte kwiaty i charakterystyczne, jakby podziurawione liście, co widać przy patrzeniu na niego pod światło. W listkach znajdują się minizbiorniki wypełnione olejkami eterycznymi. Roślina ta nazywane jest także ziołem świętego Jana lub zielem świętojańskim. To dlatego, że dziurawiec zaczyna kwitnąć około 24 czerwca, czyli w imieniny Jana. Owoce rośliny stanowi torebka z czarnymi nasionami.
Surowcem zielarskim są szczytowe części pędów wraz z kwiatami, które zbiera się w czerwcu i lipcu, kiedy rośliny są w pełnym rozkwicie.
Polecamy również poradnik: Jak stosować ziele dziurawca: herbata, tabletki, nalewka czy olej?
Jakie właściwości ma dziurawiec
O dziurawcu zielarze wspominali już w lekarskich kronikach w starożytności i w średniowieczu. Picie naparu pomaga w dolegliwościach żołądkowych i dróg żółciowych. Działa rozkurczowo, moczopędnie, a także obniża ciśnienie. Stosuje się go do okładów na rany, bowiem posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i ściągające. Ziele walczy nawet infekcjami wirusowymi.