Spis treści
Dla trwałości bukietu ważna jest pora ścinania bzu
Kiedy więc ścinać bez na bukiet? – Bez powinniśmy ścinać albo wcześnie rano, albo pod wieczór – mówi Jarosław Mikietyński, wieloletni ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, a obecnie Ogrodu Botanicznego Krajowego Centrum Roślinnych Zasobów Genowych IHAR-PIB. – Ten, zrywany w ciągu dnia, może potem krócej wyglądać świeżo. Gałązki należy ucinać ostrym nożem albo sekatorem, a nie urywać.
Zrób to, zanim włożysz gałązki bzu do wody
Dolne listki warto usunąć, dzięki czemu wyeliminujemy ryzyko gnicia tych listków w wodzie. To z kolei mogłoby powodować brzydki zapach wody i prowadzić do tego, że bukiet przetrwałby krótko. Przed włożeniem bzu do wazonu z wodą powinniśmy jeszcze przyciąć jego gałązki pod skosem. Są i tacy, którzy zmiażdżą końcówki gałązek bzu. Najlepiej zrobić to już w domu, tuż przed włożeniem bzu do wody. Końcówki można rozbić młotkiem, tłuczkiem do mięsa itp.
Sparz dolne końcówki gałązek bzu
Kolejna rada ogrodnika: – Gałązki bzu dobrze jest zanurzyć we wrzątku na 20 sekund, maksymalnie pół minuty, a potem włożyć do wazonu. Do wody można dodać odżywkę, żeby kwiaty dłużej zachowały swój wygląd. Dobrym dodatkiem do wody jest również aspiryna, która przedłuża trwałość kwiatów. Dowiedz się więcej o tym, jak stosować aspirynę do kwiatów ciętych i nie tylko.
Zmieniaj wodę w wazonie, a bez postoi długo
W przypadku gałązek bzu ważna jest regularna wymiana wody w wazonie. – Bukietom z bzu powinniśmy wymieniać ją raz dziennie, może być nawet 2 razy w ciągu dnia – podkreśla Mikietyński. – Przy każdorazowej wymianie wody warto obmyć śliskie końcówki gałązek i je delikatnie obciąć. Niektórzy nie wymieniają wody, lecz ją tylko dolewają, bo bez potrzebuje dużo wody.
Co zrobić, gdy bez więdnie?
Gdy natomiast bez więdnie, mimo świeżej wody, można zafundować mu swoistą kąpiel. To znaczy: na około 2 godziny włożyć go całego do miski z zimną wodą. Po tym czasie należy go delikatnie otrzepać z wody i ponownie wstawić do wazonu. W ten sposób można również potraktować bez, który „w drodze” między kupnem lub ścięciem a włożeniem do wazonu, stracił nieco wigoru.
Idealne miejsce na Twoją kawę
