Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
11 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Butelka na wodę zagrożeniem dla zdrowia. To może skończyć się zatruciem!
Picie wody z bidonu lub wielorazowej butelki to ekologiczne rozwiązanie, ale nie zawsze bezpieczne dla zdrowia. Butelka na wodę łatwo staje się bowiem...
Pysznie smakują, ale mogą szkodzić. To warto wiedzieć o nowalijkach
Pęczki młodej rzodkiewki, szczypiorku czy sałaty zachęcają do kupna, jednak nie zawsze jest to dobry wybór. Oprócz tego, że pierwsze wiosenne warzywa nie są tak...
Jemy je niemal codziennie, a można się nimi zatruć! Uważaj – to warzywo ma toksyny!
Jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce może zaszkodzić, powodując zatrucie. Jemy je w wielu daniach i posiłków, ale nie zdajemy sobie sprawy z zagrożenia....
Taką pizzę możesz jeść, kiedy chcesz. Nie tylko w Światowy Dzień Pizzy!
Polacy kochają pizzę tak, jak rodzime potrawy. Pyszny placek drożdżowy to danie włoskie, które może być wartościowym posiłkiem diety śródziemnomorskiej. Zobacz,...
Ty też robisz tak z kiszoną kapustą? Popełniasz wielki błąd!
Dobra kiszona kapusta nie jest za kwaśna ani za słona, gdy jednak tak się zdarzy, często jest za późno na zakup nowego produktu. Co wtedy robić? Jak pozbyć się...
Używasz kadzidełek? Lepiej przeczytaj, zanim odpalisz w domu!
Kadzidełka zapachowe odświeżają domową przestrzeń i mają wiele innych zastosowań, jednak większość z nich jest zwyczajnie szkodliwa dla zdrowia. Popularne...
Te zioła są prawie zapomniane, choć wspaniale smakują i wspierają zdrowie
Zioła w kuchni nie tylko poprawiają smak potraw, ale także wspierają ich trawienie. W tej roli sprawdza się wiele gatunków roślin, jednak te o szczególnie...
Czy mikrofala jest szkodliwa? Wyjaśniamy, jak działa na jedzenie i jakość posiłków
Mikrofala, jak nazywana jest kuchenka mikrofalowa, to wygodne urządzenie kuchenne. Pozwala podgrzać jedzenie w ciągu minut, jak nie sekund. Metoda wynaleziona w...
Jak szkodzi nam gotowanie na gazie? Sprawdź, jak wpływa na zdrowie i środowisko
Kuchenki gazowe, a zwłaszcza gazowo-elektryczne, ma w domach większość Polaków. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to wybór korzystny dla naszego zdrowia ani...
NOWE FAKTY
PESEL dla uchodźców z Ukrainy i refinansowanie ich pobytu – zasady i wzory wniosków
Ustawa o pomocy uchodźcom z Ukrainy obowiązuje od środy 16 marca. Uchodźcy z tego kraju mogą ubiegać się o nadanie numeru PESEL, co umożliwia ich legalny pobyt...