Herbata z dodatkiem świeżej mięty, domowe pesto z bazylii, a może po prostu natka pietruszki, która jak nic innego wzbogaca smak domowego rosołu? Zamiast za każdym razem wybierać się do sklepu po pęczek ulubionych ziół, których i tak nie zużyjesz w całości, zaprojektuj własny ziołowy ogródek w mieszkaniu.
Warto wiedzieć: Jakie zioła wspomagają trawienie
Wiosna to najlepsza pora na zasadzenie lub zasianie ulubionych ziół. Przyjęło się, że sadzimy je w doniczkach na parapecie, ale nie jest to jedyna możliwość. Jednak w każdym przypadku należy pamiętać, że najważniejsze jest to, by zapewnić roślinom dostęp do naturalnego światła.
1. Szklarnia w mieszkaniu
Ostatnio coraz bardziej popularne są domowe, małe szklarnie, które zapewniają optymalne warunki dla rozwoju upraw. Dostępne są proste wersje oraz te wzbogacone o oświetlenie, co jest szczególnie istotne w kuchniach bez okien albo z niedostateczną ilością naturalnego światła. Szklarnie są bardzo stylowe, dlatego staną się nie lada ozdobą prowansalskiej czy skandynawskiej kuchni. W lecie możesz spokojnie wystawić je na zewnątrz.
2. Zioła w kubeczkach, dzbankach, garnuszkach
Każdy z nas ma w domu różne dzbanki, garnuszki, kubki i miseczki, których nie używa, ale ich dobry stan nie pozwala na wyrzucenie naczyń. Stylowe wyroby gliniane mogą stać się ciekawą ozdobą kuchni, jeśli nadamy im nowe życie – doniczek na aromatyczne zioła. Mosiężna konewka ze szczypiorem czy oregano doda ciekawej energii kuchni.

3. Ściana pełna ziół
Jeśli masz malutką kuchnię, zamontuj na ścianie stelaż z haczykami. Następnie umieść na nich dekoracyjne, np. metalowe wiaderka, w których zasadzisz potrzebne zioła. Pamiętaj jednak, że nie mogą się one znajdować zbyt blisko kuchni, aby nie dopuścić do przegrzewania i kontaktu z parą.
4. Roślina doniczkowa
Doskonałą ozdobą kuchni i ciekawym łącznikiem z salonem będą duże, wysokie donice z zasadzonymi krzakami rozmarynu albo ostrych papryczek. Nie są one skomplikowane w uprawie, a wyglądają naprawdę okazale i co równie ważne – smakują.

5. Wózek do uprawy ziół
Jeśli uwielbiasz dodawać świeże zioła do swoich potraw, ale nie masz miejsca na oknie, wybierz wygodny wózek lub stojak na kółkach (np. z Ikei), w który wstawisz doniczki z uprawami. Mobilność takiego stojaka ułatwi pracę w kuchni. Wystarczy na czas gotowania przesunąć go w dogodne miejsce i odstawić po skończonym gotowaniu. Natomiast wybór stojaka z kilkoma poziomami zapewni duży obszar do uprawy ulubionych roślin.

6. Blat niczym łąka pełna ziół
Jeśli dysponujesz sporą kuchnią i obszernymi blatami, część powierzchni możesz przeznaczyć na wpuszczenie w nie pojemników do uprawy ziół. Pojemniki łatwo się wyciąga, więc nie ma problemu, by zmienić uprawiane w nich zioła na inne.

