Ten wszechstronny materiał powstaje w drodze stopu stali z węglem, fosforem, manganem i szeregiem innych pierwiastków. W zależności od stopu, powstałe żeliwo różni się właściwościami, a co za tym idzie, również zastosowaniem. Wszelkiego rodzaju nity, śruby, włazy i inne elementy pracujące pod dużym naprężeniem produkuje się z bardziej elastycznego, odpornego na ściskanie żeliwa sferoidalnego, bez trudu wytrzymującego obciążenia rzędu kilkudziesięciu ton.
Z kolei większość artykułów codziennego użytku, jak meble ogrodowe, elementy dekoracyjne, czy naczynia, powstaje z żeliwa szarego (GG-20).
Jakie są właściwości tego materiału? Jest przede wszystkim bardzo ciężki. Dlatego raczej nie nadaje się do dużych przedmiotów (np. mebli), które z założenia mają być często przestawiane. Na żeliwnej ławce jednak spokojnie usiądą jeszcze nasze prawnuki, a może i kolejne pokolenia, bo trwałość materiału gwarantuje, że przetrwa długie lata. Zawdzięcza to między innymi odporności na korozję. Dzięki zawartości węgla żeliwo koroduje wyłącznie powierzchniowo. Jeśli zdarzy nam się zobaczyć na nim rdzawe plamki, wystarczy je wyczyścić, by się przekonać, że rdza nie wniknęła w głąb metalu.
Cechą przemawiającą za wykorzystaniem tego naczynia w kuchni jest jego zdolność trzymania ciepła.