To przy stole degustujemy dwanaście wigilijnych potraw. Zasiadamy również z rodziną do świątecznego śniadania i obiadu. Ustawiamy paterę z sernikiem, makowcem i łakociami, kiedy odwiedzają nas przyjaciele. Dlatego właśnie jest on jednym z najważniejszych elementów podczas Świąt. Powinniśmy poświęcić czas na przemyślenie jego nakrycia oraz dekoracji
Potrawy podane odświętnie
Nakrywani stołu rozpoczynamy od obrusu lub serwety – koniecznie idealnie wyprasowanych. Zgodnie z tradycją w Wigilię na stole powinien znaleźć się śnieżnobiały obrus, a pod nim na środku odrobina sianka. W kolejne świąteczne dni możemy zdecydować się na bardziej intensywne kolory.

Gdy pozostaniemy przy tradycyjnej bieli, warto pod każdym talerzykiem położyć na przykład haftowaną serwetkę lub kolorową podkładkę. Będą one dodatkową ozdobą podkreślającą świąteczny nastrój.
Królewska zastawa
Świąteczny stół jest wyjątkowy również pod względem nakrycia. Najczęściej wystawiamy talerze, miseczki oraz serwis kawowy, których nie używamy na co dzień. Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest biała zastawa, ewentualnie z delikatnym motywem dekoracyjnym.

Oczywiście nie ma przeciwwskazań dla kolorowej zastawy, pamiętajmy jednak, że należy wtedy zachować umiar w dekoracjach na stole, aby całość nie wyglądała zbyt przesadnie. Pamiętaj także o tym, żeby przed nakryciem sprawdzić stan naszej zastawy oraz dokładnie wypolerować sztućce, kieliszki i szklanki.
Ciekawa ozdoba na stole doda smaku
Świąteczny stół z reguły prawie cały zastawiony jest potrawami, ale spróbujmy znaleźć na nim miejsce także na kilka dekoracji. Nie powinniśmy przesadzić, ale na pewno nie może zabraknąć, takich elementów jak: eleganckie obrączki na serwetki, wysokie świece, wianek lub stroik, a gdy wystarczy miejsca – figurka anioła lub św. Mikołaja. Ciekawą ozdobą mogą być również luźno położone bombki i mandarynki.

Zobacz również: Świąteczne dodatki dla stworzenia nastroju
