Dlaczego urządzenie kuchni jest tak ważne? Ponieważ w żadnym innym pomieszczeniu, aż tak istotne nie jest umiejętne zachowanie równowagi pomiędzy estetyką i funkcjonalnością.
Inwentaryzacja kuchni, w której ma się pojawić zabudowa, to pierwsze zadanie. Należy – jeśli nie samemu, to przy pomocy fachowca – zmierzyć pomieszczenie, z uwzględnieniem wnęk, lokalizacji gniazdek elektrycznych, wszystkich instalacji i przyłączy. Wtedy dopiero można planować zabudowę, to znaczy: mając już określony budżet.
W jaki sposób to zrobić? – Kluczową kwestią jest zaprojektowanie ciągu roboczego tak, żeby ułatwić funkcjonowanie i zapewnić wystarczająco dużo miejsca do przechowywania produktów spożywczych, akcesoriów i naczyń – zaznacza Aneta Dziedzina, ekspert z Grupy Armatura.
Standardowe szafki dolne mają około 80 centymetrów wysokości, a z blatem – 85 cm. Są z reguły głębokie na 55 cm. Górne mają przeważnie od 40 do 90 cm wysokości. Szafki wiszące są płytsze, niż dolne – mają około 30 cm głębokości. Szerokość szafek zależy od metrażu i układu kuchni, liczby szafek i rozplanowania w nich miejsca na sprzęt agd.
Płyta ceramiczna powinna być zamontowana w szafce mającej 60–80 cm szerokości. Zlew jednokomorowy powinien być na szafce o szerokości ok. 50 cm (jeśli to zlewozmywak dwukomorowy – na szafce szerokiej na mniej więcej 80 cm). Szafka pod standardową lodówkę powinna mieć około 60 cm szerokości. Podobnie ta do montażu piekarnika.
Strefy przechowywania w zabudowie
Jeżeli zabudowa ma zajmować przestrzeń od podłogi po sufit, sprawdzi się podział na poziome strefy. To w nich, według częstotliwości ich używania, przechowamy kuchenne sprzęty i żywność.
Poczytaj też: Dobrze zaprojektowana kuchnia
– W najniższych szufladach powinno znaleźć się miejsce na duże garnki, brytfanny i blachy, z których korzystamy sporadycznie – radzi ekspertka. – Miejsce na tym poziomie warto poświęcić również na osobną szafkę na suche produkty spożywcze o długiej przydatności do spożycia, np. makarony i kasze. Szuflady umieszczone tuż pod blatem i szafki znajdujące się na wysokości wzroku to wygodne miejsce przechowania przedmiotów używanych najczęściej: sztućców, talerzy i kubków.
Taka lokalizacja najczęściej używanych sprzętów ułatwi dostęp domownikom. Najwyższa strefa powinna być przeznaczona na najrzadziej używane akcesoria. Aby bez trudu i bezpiecznie się do nich dostać, warto mieć w domu niewielki składany podest lub małą drabinkę.
Wszystko pod ręką
O funkcjonalności wspomina też Kinga Piotrkowska z firmy Jakon w Bydgoszczy. – Łatwy dostęp do kuchennych urządzeń, sprzętów i produktów to podstawa – twierdzi. – Niektórzy fachowcy sugerują, jaką wysokość i głębokość powinny mieć szafki stojące czy na jakiej wysokości powinny być zawieszone. Meble praktyczne to jednak te dostosowane do wzrostu użytkowników, który najczęściej będzie pracował w kuchni. Wszystko powinno być pod ręką, łatwe do wyjęcia czy schowania.

Jaki materiał, taka zabudowa
Do kuchni trzeba wybrać meble wykonane z solidnych i trwałych materiałów. W tym przypadku bowiem częsty kontakt z wodą, detergentami i parą mogą doprowadzić do wypaczenia i odkształcenia powierzchni. Praktyczne i przystępnej cenie są zabudowy wykonane z lakierowanej płyty MDF (na wysoki połysk lub matowe) lub płyty laminowanej. Blaty kuchenne są najbardziej narażone na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i wysoką temperaturę. Wyjątkowo odporne są też kamień naturalny albo blat laminowany.
Światło w kuchni
Tzw. ślepe kuchnie, czyli bez okien, budowane w latach 60- i 70-tych odchodzą do lamusa. Teraz stawia się na kuchnie dobrze oświetlone. – Chodzi zarówno o oświetlenie naturalne, jak i sztuczne – podkreśla Piotrkowska. – Jasne pomieszczenia wpływają pozytywnie na nastrój. Kuchnia z dużym oknem wydaje się optycznie większa. Podobny efekt gwarantują jasne meble. Światło sztuczne to przede wszystkim oświetlenie główne – lampy dopasowane do zabudowy. W kuchni jednak równie ważne jest oświetlenie dodatkowe. Najpopularniejsze jest obecnie oświetlenie punktowe lub liniowe wykonane z taśm ledowych podświetlające szafki i blaty.
Warto wiedzieć: Kuchnia na salonach, czyli dwa w jednym
Lampa lampie nierówna, jednak jedna nawet w małej kuchni to za mało. Oświetlenie ogólne to takie np. nad stołem czy na środku kuchni. Oświetlenie miejscowe to natomiast takie, gdzie strumień światła skierowany jest np. na blat.
Kuchnia w zabudowie i w porządku
Jeśli kuchnia ma formę otwartego na inne pomieszczenia aneksu, dobrze usunąć z blatu roboczego wszystko to, co zbędne. Z pomocą przyjdą pojemne szafki, wyposażone w stelaże, półki, przegrody i stojaki. Ułatwią sortowanie poszczególnych przedmiotów i rzeczy: garnków, sprzętów kuchennych i artykułów spożywczych.
W zachowaniu czystości pomoże też wyposażenie przestrzeni zlewozmywakowej w baterię z wyciąganą wylewką lub tą, która obraca się o 360 stopni. Bateria taka dociera do trudnodostępnych miejsc i umożliwia szybkie napełnienie wiadra bez konieczności podnoszenia go na wysokość zlewu.
Ważne! Gdy mamy małe dzieci, musimy zadbać o odpowiednio zaprojektowaną strefę zmywania. Trzymamy w niej kosz na śmieci i środki czyszczące, dlatego szafka powinna być zamykana lub znajdować się poza zasięgiem najmłodszych.
