Zabudowa kuchenna – co należy wiedzieć?

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Nowoczesna zabudowa kuchennaDo kuchni trzeba wybrać meble wykonane z solidnych i trwałych materiałów. W tym przypadku bowiem częsty kontakt z wodą, detergentami i parą mogą doprowadzić do wypaczenia i odkształcenia powierzchni.
Nowoczesna zabudowa kuchennaDo kuchni trzeba wybrać meble wykonane z solidnych i trwałych materiałów. W tym przypadku bowiem częsty kontakt z wodą, detergentami i parą mogą doprowadzić do wypaczenia i odkształcenia powierzchni. Neos
Oszczędność przestrzeni, ale i jej jednoczesne maksymalne wykorzystanie. To główne powody, dla jakich coraz więcej osób decyduje się na zabudowę kuchni. Odpowiedni projekt to jednak podstawa.

Dlaczego urządzenie kuchni jest tak ważne? Ponieważ w żadnym innym pomieszczeniu, aż tak istotne nie jest umiejętne zachowanie równowagi pomiędzy estetyką i funkcjonalnością. 

Inwentaryzacja kuchni, w której ma się pojawić zabudowa, to pierwsze zadanie. Należy – jeśli nie samemu, to przy pomocy fachowca – zmierzyć pomieszczenie, z uwzględnieniem wnęk, lokalizacji gniazdek elektrycznych, wszystkich instalacji i przyłączy. Wtedy dopiero można planować zabudowę, to znaczy: mając już określony budżet.

W jaki sposób to zrobić? – Kluczową kwestią jest zaprojektowanie ciągu roboczego tak, żeby ułatwić funkcjonowanie i zapewnić wystarczająco dużo miejsca do przechowywania produktów spożywczych, akcesoriów i naczyń – zaznacza Aneta Dziedzina, ekspert z Grupy Armatura.

Standardowe szafki dolne mają około 80 centymetrów wysokości, a z blatem – 85 cm. Są z reguły głębokie na 55 cm. Górne mają przeważnie od 40 do 90 cm wysokości. Szafki wiszące są płytsze, niż dolne – mają około 30 cm głębokości. Szerokość szafek zależy od metrażu i układu kuchni, liczby szafek i rozplanowania w nich miejsca na sprzęt agd.
Płyta ceramiczna powinna być zamontowana w szafce mającej 60–80 cm szerokości. Zlew jednokomorowy powinien być na szafce o szerokości ok. 50 cm (jeśli to zlewozmywak dwukomorowy – na szafce szerokiej na mniej więcej 80 cm). Szafka pod standardową lodówkę powinna mieć około 60 cm szerokości. Podobnie ta do montażu piekarnika. 

Strefy przechowywania w zabudowie

Jeżeli zabudowa ma zajmować przestrzeń od podłogi po sufit, sprawdzi się podział na poziome strefy. To w nich, według częstotliwości ich używania, przechowamy kuchenne sprzęty i żywność.

Poczytaj też: Dobrze zaprojektowana kuchnia 

– W najniższych szufladach powinno znaleźć się miejsce na duże garnki, brytfanny i blachy, z których korzystamy sporadycznie – radzi ekspertka. – Miejsce na tym poziomie warto poświęcić również na osobną szafkę na suche produkty spożywcze o długiej przydatności do spożycia, np. makarony i kasze. Szuflady umieszczone tuż pod blatem i szafki znajdujące się na wysokości wzroku to wygodne miejsce przechowania przedmiotów używanych najczęściej: sztućców, talerzy i kubków.

Taka lokalizacja najczęściej używanych sprzętów ułatwi dostęp domownikom. Najwyższa strefa powinna być przeznaczona na najrzadziej używane akcesoria. Aby bez trudu i bezpiecznie się do nich dostać, warto mieć w domu niewielki składany podest lub małą drabinkę.

Wszystko pod ręką

O funkcjonalności wspomina też Kinga Piotrkowska z firmy Jakon w Bydgoszczy. – Łatwy dostęp do kuchennych urządzeń, sprzętów i produktów to podstawa – twierdzi. – Niektórzy fachowcy sugerują, jaką wysokość i głębokość powinny mieć szafki stojące czy na jakiej wysokości powinny być zawieszone. Meble praktyczne to jednak te dostosowane do wzrostu użytkowników, który najczęściej będzie pracował w kuchni. Wszystko powinno być pod ręką, łatwe do wyjęcia czy schowania.

 

Osoba, która lubi gotować i spędza na tym dużo czasu, powinna mieć pod ręką przyprawy i przydatne przybory.
Osoba, która lubi gotować i spędza na tym dużo czasu, powinna mieć pod ręką przyprawy i przydatne przybory. fot. Wirchomski 

 

Jaki materiał, taka zabudowa

Do kuchni trzeba wybrać meble wykonane z solidnych i trwałych materiałów. W tym przypadku bowiem częsty kontakt z wodą, detergentami i parą mogą doprowadzić do wypaczenia i odkształcenia powierzchni. Praktyczne i przystępnej cenie są zabudowy wykonane z lakierowanej płyty MDF (na wysoki połysk lub matowe) lub płyty laminowanej. Blaty kuchenne są najbardziej narażone na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i wysoką temperaturę. Wyjątkowo odporne są też kamień naturalny albo blat laminowany. 

Światło w kuchni

Tzw. ślepe kuchnie, czyli bez okien, budowane w latach 60- i 70-tych odchodzą do lamusa. Teraz stawia się na kuchnie dobrze oświetlone. – Chodzi zarówno o oświetlenie naturalne, jak i sztuczne – podkreśla Piotrkowska. – Jasne pomieszczenia wpływają pozytywnie na nastrój. Kuchnia z dużym oknem wydaje się optycznie większa. Podobny efekt gwarantują jasne meble. Światło sztuczne to przede wszystkim oświetlenie główne – lampy dopasowane do zabudowy. W kuchni jednak równie ważne jest oświetlenie dodatkowe. Najpopularniejsze jest obecnie oświetlenie punktowe lub liniowe wykonane z taśm ledowych podświetlające szafki i blaty.

Warto wiedzieć: Kuchnia na salonach, czyli dwa w jednym 

Lampa lampie nierówna, jednak jedna nawet w małej kuchni to za mało. Oświetlenie ogólne to takie np. nad stołem czy na środku kuchni. Oświetlenie miejscowe to natomiast takie, gdzie strumień światła skierowany jest np. na blat.

Kuchnia w zabudowie i w porządku

Jeśli kuchnia ma formę otwartego na inne pomieszczenia aneksu, dobrze usunąć z blatu roboczego wszystko to, co zbędne. Z pomocą przyjdą pojemne szafki, wyposażone w stelaże, półki, przegrody i stojaki. Ułatwią sortowanie poszczególnych przedmiotów i rzeczy: garnków, sprzętów kuchennych i artykułów spożywczych. 
W zachowaniu czystości pomoże też wyposażenie przestrzeni zlewozmywakowej w baterię z wyciąganą wylewką lub tą, która obraca się o 360 stopni. Bateria taka dociera do trudnodostępnych miejsc i umożliwia szybkie napełnienie wiadra bez konieczności podnoszenia go na wysokość zlewu. 

Ważne! Gdy mamy małe dzieci, musimy zadbać o odpowiednio zaprojektowaną strefę zmywania. Trzymamy w niej kosz na śmieci i środki czyszczące, dlatego szafka powinna być zamykana lub znajdować się poza zasięgiem najmłodszych. 

od 12 lat
Wideo

Jak złodzieje oznaczają domy, które chcą okraść?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom