Wietrzenie mieszkania zimą. Dlaczego jest tak ważne i jak o nie zadbać?

redakcja.regiodom
Otwarte oknoZimą nie warto rezygnować w otwierania okien w mieszkaniu. Tym bardziej, że nowoczesna stolarka jest coraz szczelniejsza, co dodatkowo utrudnia wymianę powietrza w pomieszczeniach. Jeśli zimą otwieramy okno, by wywietrzyć pomieszczenie, najlepiej otworzyć je szeroko i na krótki okres czasu. Najgorsze, co możemy zrobić, to podkręcić ogrzewanie i uchylić okno na stałe.
Otwarte oknoZimą nie warto rezygnować w otwierania okien w mieszkaniu. Tym bardziej, że nowoczesna stolarka jest coraz szczelniejsza, co dodatkowo utrudnia wymianę powietrza w pomieszczeniach. Jeśli zimą otwieramy okno, by wywietrzyć pomieszczenie, najlepiej otworzyć je szeroko i na krótki okres czasu. Najgorsze, co możemy zrobić, to podkręcić ogrzewanie i uchylić okno na stałe. Roto
Udostępnij:
Wietrzenie mieszkania zimą powoduje znaczne wychłodzenie pomieszczeń i straty energii cieplnej. Jest jednak potrzebne, by powietrze w mieszkaniu było dla nas zdrowe.

Pamiętajmy, że codzienne czynności, takie jak suszenie prania, gotowanie, powodują powstawanie wilgoci we wnętrzach. A dodatkowo podczas gotowania mogą powstawać nieprzyjemne zapachy. Radzimy, jak zadbać o świeże powietrze w mieszkaniu.

Skutki występowania niebezpiecznych związków w powietrzu

Naukowcy biją na alarm. Ich zdaniem powietrze w naszym domach i mieszkaniach jest bardziej zanieczyszczone, niż te na zewnątrz (szczególnie w przypadku kuchni). Zimą, gdy na dworze są ujemne temperatury, okna w mieszkaniach otwieramy rzadziej. Dlatego jakość powietrza, którym oddychamy, bardzo się obniża. Pojawiają się również nieprzyjemne zapachy.

Zła cyrkulacja powietrza powoduje, że w pomieszczeniu gromadzą się niebezpieczne dla naszego zdrowia zanieczyszczenia. Należą do nich m.in.: dwutlenek węgla, kurz, zarodniki pleśni. Długotrwałe przebywanie w pomieszczeniach, które nie są dostatecznie wietrzone może powodować senność, bóle i zawroty głowy, osłabienie, podrażnienia oczu i dróg oddechowych.

Zamknij drzwi, otwórz okno w pomieszczeniu

Nie unikajmy wietrzenia pomieszczeń. Jest ono konieczne dla wymiany zużytego powietrza na świeże. Aby przewietrzyć mieszkanie i stracić jak najmniej ciepła, najlepiej na 5–10 minut przed otwarciem okna zamknąć zawory termostatyczne przy grzejnikach. W trakcie wietrzenia okna powinny być otwarte na oścież, a drzwi do pomieszczenia zamknięte. Tylko taki sposób zapewni nam pełną wymianę powietrza i jednocześnie nie spowoduje utraty ciepła, które zmagazynowane jest w ścianach pokoju i meblach.

Nie należy uchylać okien na długi czas. Efekt takiego wietrzenia nie zadowoli nas – wyziębimy ściany i wyposażenie, które są znakomitym akumulatorem ciepła. Nagrzanie tak wywietrzonego pomieszczenia wymagać będzie dostarczenia znacznie większej ilości ciepła. Dodatkowo, przez długo otwarte okno może napadać śnieg lub deszcz, co spowoduje niszczenie ścian lub podłóg. 

Warto zadbać również o ładny zapach w mieszkaniu przy pomocy innych metod. Pamiętajmy jednak, że popularne odświeżacze powietrza zawierają substancje szkodliwe dla zdrowia, takie jak freon. Lepszym zamiennikiem są naturalne zioła uprawiane w doniczkach, takie jak lawenda, tymianek, szałwia. 

Polecamy również: Jak ubrać dom w świąteczne zapachy

Kuchenne AGD, by poprawić jakość powietrza w mieszkaniu

Ze wszystkich pomieszczeń w naszych domach na brak świeżego powietrza najbardziej narażona jest kuchnia. Para wodna, która powstaje w czasie gotowania, osiada na meblach, ścianach i oknach i sprzyja powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Gotowanie zwiększenia również wilgotność w mieszkaniu, co sprzyja rozwojowi bakterii, grzybów, pleśni.

Z tych powodów powinniśmy korzystać z pochłaniaczy i okapów kuchennych. Funkcjonalność tych urządzeń jest niepodważalna. Mimo to w hierarchii popularności sprzętu AGD zajmują niższe pozycje. Czy to oznacza, że nie zdajemy sobie sprawy z roli, jaką odgrywa odpowiedni okap kuchenny?

– Podstawowym zadaniem urządzenia jest nie tylko usuwanie nieprzyjemnych zapachów i oparów, jakie pojawiają się podczas gotowania. Wyłapują one także z powietrza parę wodną i drobiny tłuszczu, które w razie braku okapu, osadziłby się na ścianach czy meblach. W przypadku okapów pracujących w trybie pochłaniacza zasysane powietrze przepuszczane jest przez filtry z aktywnym węglem, a następnie oczyszczone wydostaje się z powrotem do kuchni. Natomiast okapy kominowe podłącza się do kanału wentylacyjnego. Dzięki temu po włączeniu odprowadzają powietrze na zewnątrz budynku. Aby dodatkowo zwiększyć wydajność okapu zalecane jest włączenie okapu 15 minut przed rozpoczęciem gotowania. Nie zapominajmy także o systematycznej wymianie lub czyszczeniu filtrów – radzi Kamil Machura, ekspert firmy Ciarko.

By cieszy się świeżym i zdrowym powietrzem, zadbajmy również o nasze kratki wentylacyjne. W żadnym razie nie należy ich zasłaniać.

Przeczytaj koniecznie: Czym grozi zatkana kratka wentylacyjna

Rządowa tarcza antyinflacyjna

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie