Radzimy, jak przygotować stół na wielkanocne śniadanie, aby pięknie się prezentował i podkreślał wyjątkowy charakter uroczystego posiłku.
Na wielkanocnym stole jajko ma pierwszeństwo
Stół wielkanocny najlepiej nakryć białym obrusem. Najważniejsze, by był on czysty i wyprasowany.Mimo, że tradycja mówi o białym nakryciu na wielkanocnym stole, to dziś dobiera się również kolorowe. Barwne obrusy symbolizują radość, nadchodzącą wiosnę i nowoczesność. Jednak wszelkiego rodzaju dekoracje najładniej prezentują się na białym obrusie. Ładnie wyglądają na nim zielone gałązki bukszpanu lub borówki oraz zastawa świąteczna, święconka i pisanki.
– Na wielkanocnym stole centralne miejsce zajmuje koszyk bądź półmisek z poświęconymi pokarmami oraz lukrowany baranek. Pozostałe elementy na stole dobiera się tak, aby razem tworzyły estetyczną i harmonijną całość – mówi Bartosz Hejmej z firmy Hefra. – Śniadanie wielkanocne jest też wyjątkowe ze względu na to, że rozpoczyna je dzielenie się jajkiem, po którym zwykle spożywa się żurek z kiełbasą. Dlatego zastawa i sztućce oraz ich układ muszą być dedykowane niespotykanym, jak na śniadanie, potrawom i kolejności, z jaką się je spożywa – uzupełnia B. Hejmej.
Jaka zastawa i sztućce
– Przy wielkanocnym śniadaniu, nakrycie stołu powinno być następujące: sztućce umieszcza się po bokach talerza płaskiego, na talerzu natomiast stawiamy talerz głęboki na żur z kiełbasą. Jeśli przy śniadaniu są tzw. przystawki, kładzie się osobny talerzyk deserowy, który w razie, gdy nie zostanie wykorzystany przy samym śniadaniu, może być przeznaczony na deser – mazurki i wielkanocne baby. Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej są używane: najdalej od talerza te, którymi posłużymy się najpierw. Więc po prawej stronie nakrycia powinien znaleźć się nóż obiadowo-deserowy bądź łyżka do zupy i nóż stołowy. Łyżkę można umieścić również nad talerzami. Natomiast po lewej stronie talerza powinny znaleźć się odpowiednio widelce do zakąsek i dania głównego – mówi B. Hejmej.
Dekoracje wielkanocne – tylko naturalne
W zasięgu ręki biesiadników powinny być: taca z jajkami, półmiski z sałatkami oraz te z szynkami, wędlinami i pieczywem. Do tego koniecznie przygotujmy serwetki. Mogą być one w estetycznych obrączkach.
Zobacz więcej inspiracji na aranżację świątecznego stołu: Pomysły na dekoracje wielkanocnego stołu
Aranżację stołu warto urozmaicić świeżymi kwiatami i własnoręcznie robionymi ozdobami. Jednak nie powinno ich być przesadnie dużo. Dzięki temu stół nie będzie przeładowany. Byśmy czuli się komfortowo, niezbyt wysokie kwiaty i ozdoby powinny być rozmieszczone w taki sposób, aby nie przeszkadzały nam w swobodnym sięganiu po potrawy.

Spośród wiosennych kwiatów można wybrać tulipany, żonkile, forsycje i narcyzy. Całość uzupełnić mogą gniazdka uplecione np. z sizalowego włókna, wydmuszki i rzeżucha.
Tak elegancko i estetycznie przybrany stół zachęci zebranych do posiłku i wprawi w radosny, wielkanocny nastrój. W tak pięknej aranżacji, każdy świąteczny posiłek jest wyjątkowy.
