Baranek wielkanocny z masła jako ozdoba świątecznego stołu. Zobacz, jak go zrobić

redakcja.regiodom
Zachęcamy do oryginalnego podania masła na wielkanocnym stole. Wystarczy kostka masła, dwa ziarenka pieprzu i trochę pracy. Oczywiście są też prostsze wersje. Zobacz je w galerii.
Zachęcamy do oryginalnego podania masła na wielkanocnym stole. Wystarczy kostka masła, dwa ziarenka pieprzu i trochę pracy. Oczywiście są też prostsze wersje. Zobacz je w galerii. gkordus/Getty Images
Baranek wielkanocny dla chrześcijan oznacza ciało Pana Jezusa. Dlatego jego figurka jest najważniejszym z symboli Świąt Wielkiej Nocy. To element obowiązkowy w wielkanocnym koszyczku ze święconką i przy śniadaniu na świątecznym stole. Zobacz, jak wykonać samemu oryginalnego baranka z masła.

Dawniej na środku tradycyjnego polskiego wielkanocnego stołu królował baranek. Nazywany był on również agnuskiem (z łac. Agnus Dei – Baranek Boży). Robiono go z wosku, masła, ciasta bądź marcepanu. Natomiast na królewskich stołach gościł agnusek wykonany ze złota, srebra lub porcelany, który ozdabiany był drogocennymi kamieniami.

My zachęcamy do wykonania baranka z masła. Oczywiście najprościej jest wykorzystać do tego celu gotową foremkę, do której wkłada się masło wcześniej wyjęte z lodówki (by nie było zbyt twarde). Jednak dużo więcej zabawy i frajdy będziemy mieli, gdy wyrzeźbimy baranka z dobrze schłodzonej kostki masła. No i nie zapomnijmy zaangażować do tej pracy dzieci lub wnuki. Pomocny przy wykonaniu maślanego baranka będzie poradnik wideo.

Jak samemu wyrzeźbić baranka z masła pokazuje krok po kroku

Baranek z masła będzie wyglądał jeszcze okazalej, gdy ustawimy go na dekoracyjnym talerzyku. Może on być ozdobiony wyhodowaną wcześniej rzeżuchą lub gałązkami bukszpanu, który również jest nieodłącznym symbolem Wielkanocy. Przy czym o rzeżusze musimy pomyśleć już kilka dni przed wielkanocnym śniadaniem. Wysypmy nasiona rzeżuchy na mokrą watę umieszczoną na talerzyku. Po wykiełkowaniu będzie ona idealną "łączką" dla wielkanocnego baranka.

Przepis na wykonanie baranka wielkanocnego z masła

Wykonanie baranka z masła, który ozdobi świąteczny stół, nie jest trudne. Warto wykonać go samemu lub z dziećmi. Oto prosty przepis:

  • drewniana forma o kształcie baranka,
  • masło,
  • ziarenka pieprzu,
  • listki bukszpanu,
  • rzeżucha.

Wyjmij masło z lodówki i pozostaw je do momentu, aż nie nabierze plastycznej konsystencji. W międzyczasie drewnianą foremkę w kształcie baranka wyparz we wrzątku, a następnie zamocz w zimnej wodzie (pozostaw tak na kilka godzin). Po upływie tego czasu wyjmij foremkę z wody i obsyp ją solą i wetrzyj ją w wewnętrzne ścianki foremki. Po czym wypełnij foremkę dużą ilością masła i zamknij. Nadmiar masła usuń i włóż do zamrażalki na około 20 minut. Następnie otwórz formę i delikatnie wyjmij baranka z masła i postaw na talerz z rzeżuchą. Oczy wykonaj z ziarenek pieprzu, a uszy z bukszpanu.

Zobacz przykładowe baranki wielkanocne wykonane z kostki masła

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na regiodom.pl RegioDom