Wielkanocny baranek z masła. Jak go zrobić (WIDEO)

redakcja.regiodom
Baranek zrobiony z kostki masłaDo wykonania maślanego baranka wystarczy kostka masła, dwa ziarenka pieprzu lub dwa goździki, nóż i odrobina dobrych chęci :) jackiebabe (morguefile.com)
Baranek to element obowiązkowy w wielkanocnym koszyczku ze święconką i na świątecznym stole. Zobacz, jak wykonać samemu oryginalnego baranka z masła.

Dawniej na środku polskiego wielkanocnego stołu królował baranek, który nazywany był agnuskiem. Robiono go z wosku, masła, ciasta bądź marcepanu. Natomiast na królewskich stołach gościł agnusek wykonany ze złota, srebra, porcelany, który ozdabiany był drogocennymi kamieniami. 

My zachęcamy do wykonania baranka z masła. Najprościej jest wykorzystać w tym celu gotową foremkę, do której wkłada się masło wcześniej wyjęte z lodówki (by nie było zbyt twarde).
Jednak dużo więcej zabawy i frajdy będziemy mieli, gdy wyrzeźbimy baranka z dobrze schłodzonej kostki masła. No i nie zapomnijmy zaangażować naszych pociech :), a pomocny będzie w tym celu poradnik wideo.

Jak samemu wyrzeźbić baranka z masła pokazuje krok po kroku Dorota Kamińska

Warto wiedzieć: Symbolika pokarmów do święconki wielkanocnej

Nasz baranek z masła będzie wyglądał jeszcze okazalej, gdy ustawimy go na talerzyku z wyhodowaną wcześniej rzeżuchą lub ozdobionym gałązkami bukszpanu. O rzeżusze musimy pomyśleć już kilka dni przed wielkanocnym śniadaniem. Wysypmy nasiona rzeżuchy na mokrą watę umieszczoną na talerzyku. Po wykiełkowaniu będzie ona idealną "łączką" dla wielkanocnego baranka. 

Polecamy poradnik: Jak uprawiać i wykorzystywać rzeżuchę

Baranek z masła - przykładowy przepis

Wykonanie baranka z masła, który ozdobi świąteczny stół, nie jest trudne. Warto wykonać go samemu lub z dziećmi. Oto prosty przepis:

  • drewniana forma o kształcie baranka,
  • masło,
  • ziarenka pieprzu,
  • listki bukszpanu,
  • rzeżucha.

Wyjmij masło z lodówki i pozostaw je do momentu, aż nie nabierze plastycznej konsystencji. W międzyczasie drewnianą foremkę w kształcie baranka wyparz we wrzątku, a następnie zamocz w zimnej wodzie (pozostaw tak na kilka godzin). Po upływie tego czasu wyjmij foremkę z wody i obsyp ją solą i wetrzyj ją w wewnętrzne ścianki foremki. Po czym wypełnij foremkę dużą ilością masła i zamknij. Nadmiar masła usuń i włóż do zamrażalki na około 20 minut. Następnie otwórz formę i delikatnie wyjmij baranka z masła i postaw na talerz z rzeżuchą. Oczy wykonaj z ziarenek pieprzu, a uszy z bukszpanu.

Robienie "rzeźby" baranka z kostki masła może być okazją do świetnej zabawy dla dzieci i rodziców. 
Robienie "rzeźby" baranka z kostki masła może być okazją do świetnej zabawy dla dzieci i rodziców.  fot. jackiebabe (morguefile.com)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie