Dawniej na środku tradycyjnego polskiego wielkanocnego stołu królował baranek. Nazywany był on również agnuskiem (z łac. Agnus Dei – Baranek Boży). Robiono go z wosku, masła, ciasta bądź marcepanu. Natomiast na królewskich stołach gościł agnusek wykonany ze złota, srebra lub porcelany, który ozdabiany był drogocennymi kamieniami.
My zachęcamy do wykonania baranka z masła. Oczywiście najprościej jest wykorzystać do tego celu gotową foremkę, do której wkłada się masło wcześniej wyjęte z lodówki (by nie było zbyt twarde). Jednak dużo więcej zabawy i frajdy będziemy mieli, gdy wyrzeźbimy baranka z dobrze schłodzonej kostki masła. No i nie zapomnijmy zaangażować do tej pracy dzieci lub wnuki. Pomocny przy wykonaniu maślanego baranka będzie poradnik wideo.
Jak samemu wyrzeźbić baranka z masła pokazuje krok po kroku
Baranek z masła będzie wyglądał jeszcze okazalej, gdy ustawimy go na dekoracyjnym talerzyku. Może on być ozdobiony wyhodowaną wcześniej rzeżuchą lub gałązkami bukszpanu, który również jest nieodłącznym symbolem Wielkanocy. Przy czym o rzeżusze musimy pomyśleć już kilka dni przed wielkanocnym śniadaniem. Wysypmy nasiona rzeżuchy na mokrą watę umieszczoną na talerzyku. Po wykiełkowaniu będzie ona idealną "łączką" dla wielkanocnego baranka.
Przepis na wykonanie baranka wielkanocnego z masła
Wykonanie baranka z masła, który ozdobi świąteczny stół, nie jest trudne. Warto wykonać go samemu lub z dziećmi. Oto prosty przepis:
- drewniana forma o kształcie baranka,
- masło,
- ziarenka pieprzu,
- listki bukszpanu,
- rzeżucha.
Wyjmij masło z lodówki i pozostaw je do momentu, aż nie nabierze plastycznej konsystencji. W międzyczasie drewnianą foremkę w kształcie baranka wyparz we wrzątku, a następnie zamocz w zimnej wodzie (pozostaw tak na kilka godzin). Po upływie tego czasu wyjmij foremkę z wody i obsyp ją solą i wetrzyj ją w wewnętrzne ścianki foremki. Po czym wypełnij foremkę dużą ilością masła i zamknij. Nadmiar masła usuń i włóż do zamrażalki na około 20 minut. Następnie otwórz formę i delikatnie wyjmij baranka z masła i postaw na talerz z rzeżuchą. Oczy wykonaj z ziarenek pieprzu, a uszy z bukszpanu.
Zobacz przykładowe baranki wielkanocne wykonane z kostki masła
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?