Spis treści
Tego lata postaw na zioła. Zamiast herbaty, zaparz pokrzywę
O tym, że zioła mają wielką moc, nie trzeba nikogo przekonywać. Nasze babki stawiały na ziołolecznictwo, ekstrakty z wielu roślin służą też w farmakologii i kosmetologii. Latem potrzebujemy dużo więcej nawodnienia, smak wody może z czasem się znudzić. Dobrze jest postawić na nowości i inne smaki.
Zioła można łączyć w różnej formie między sobą, a także z innymi produktami. W wersji naparu, herbaty, jako dodatek do mrożonego napoju lub przyprawa mogą urozmaicić nasz letni jadłospis. Większość jest łatwo dostępna, rośnie dziko lub jest hodowana w przydomowych ogródkach.
Gdy temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza, mało kto ma ochotę na ciężki obiad. Układ trawienny pracuje wolniej, dobrze więc postawić na lekkie dania, najlepiej z dodatkiem ziół, które pomogą zwalczyć niestrawność lub wzdęcia. Doskonale sprawdzą się cząber, kolendra, bazylia, kminek lub koperek. Dostęp to tych darów natury mamy przez cały rok w wielu formach. Bogactwo ziół sięga jednak szerzej.
Które zioła można zebrać w lipcu? Skrzyp polny, a może lipa?
Napoje ziołowe nie tylko nawadniają, ale mają właściwości prozdrowotne. Choć w sklepach saszetki do naparów dostępne są cały rok, w okresie wakacyjnym warto postawić na parzenie świeżych ziół. Najlepiej zebranych ze sprawdzonego źródła. Pokrzywa doskonale wpłynie na skórę i paznokcie, skrzyp poradzi sobie z trądzikiem, zaś dziurawiec zadziała przeciwzapalnie.
Jak sama nazwa wskazuje, w lipcu króluje lipa. Drobne białe kwiatuszki najlepiej zbierać po zakwitnięciu, a następnie przyrządzić z nich syrop, napar lub miód. Ten ostatni ma charakterystyczny smak i zapach, najczęściej jest barwy złotej. Na wsiach ceni się lipę za właściwości napotne i pomocnicze w walce z grypą lub przeziębieniem.
Surowcem zielarskim są zarówno liście, jak i kwiaty, jednak te drugie znacznie częściej używane są w ziołolecznictwie. Z suszonych kwiatów lipy przygotowuje się rozgrzewające napary, które działają napotnie, a dzięki temu w łagodny sposób obniżają gorączkę. Z tego surowca można również przygotować zdrowotny syrop, który przydaje się podczas obniżenia odporności, czyli w okresie jesienno-zimowym, czytamy w serwisie stronazdrowia.pl
Oprócz tego od wiosny często do jesieni można skusić się na świeże m.in. miętę, melisę, krwawnik i nawłoć. Warto też pamiętać, że w czerwcu zbierane były baldachy kwiatów czarnego bzu, zaś w sierpniu dostępne będą jego dojrzałe owoce.
Zobacz naszą galerię letnich ziół:
