Naczynia kuchenne nie do pary, tzw. kombinowane zestawy, jakby z przypadku, to już przeszłość. Teraz nawet na co dzień, a nie tylko w święta, urodziny czy inne okolicznościowe okazje używamy zastawy od kompletu. Piszemy, jakimi kryteriami kierować się przy zakupie serwisu obiadowego.
Polecamy poradnik: Jak nakryć świąteczny stół
Liczba elementów w zestawie obiadowyn
Najpopularniejsze zestawy obiadowe przeznaczone są na 6, 12 albo 24 osoby, chociaż bywają takie na 48 osób, liczące ponad 70 elementów. Dla każdej osoby są trzy naczynia w wersji podstawowej: głęboki talerz (średnica około 21 centymetrów) do zupy, płytki talerz obiadowy (przeciętna średnica 25 cm) oraz talerzyk deserowy (średnica mniej więcej 19 cm). To najprostszy zestaw. Ten bardziej rozbudowany ma także wazę do nalewania zupy, bulionówki, sosjerkę oraz półmiski, salaterki, imbryk, pieprzniczkę i solniczkę. W najbardziej rozbudowanych pojawia się serwetnik, świeczniki, taca, talerz do jaj, flaczarki (do serwowania flaków) musztardniczka czy spodki pod bulionówki.
Modny serwis obiadowy
Zastawa stołowa najczęściej jest wykonana z porcelany, porcelitu, fajansu, czasem ze szkła, ceramiki kamionkowej (kamionki) czy nawet – w wersji eko – z biodegradowalnego bambusa.
Warto poznać: Obiadowy savoir-vivre, czyli co i gdzie na stole
Biały serwis obiadowy to zestaw klasyczny, tradycyjny. Może mieć delikatne lub bardziej wyraziste ozdoby na obrzeżach. Modne są również pastelowe odcienie. Zdecydowane kolory naczyń pasują na co dzień, ale nie zawsze w święta, gdy stół jest elegancko udekorowany. Przyjęło się jednak, że zastawa do codziennego użytku nie pojawia się na stole właśnie od święta. Do zadań specjalnych jest przeznaczony bowiem inny serwis obiadowy.
Zakup jest objęty zazwyczaj 2-letnią gwarancją, ale może wydarzyć się tak, że po latach talerze się stłuką, a jednakowych już nie będzie w sprzedaży. Im mniej skomplikowane wzory i kształty naczyń, tym łatwiej będzie potem uzupełnić czy poszerzyć serwis o kolejne elementy.
Praktyczny jak zastawa stołowa
Naczynia nietłukące się, np. ze szkła arcoroc, są praktyczne w każdej kuchni. Ważne też, aby talerze, wazy i półmiski miały powierzchnię odporną na zarysowania oraz ścieranie. Na opakowaniu będzie podana informacja, czy naczynia można myć w zmywarce i czy te naczynia można używać w kuchence mikrofalowej. Wybrane komplety są przykładowo zdobione złotem i nie można ich ani myć w zmywarce, ani wkładać do mikrofalówki.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?