Energia podczerwieni to energia promieniowania, która przemieszcza się przez przestrzeń w formie fal elekromagnetycznych. Podobnie jak światło może ulegać odbiciu, skupieniu i pochłanianiu. Te właściwości wykorzystywane są w procesie ogrzewania podczerwienią. Przesył energii podczerwieni (ang. infrared – IR) nie zależy od powietrza (powietrze nie jest nośnikiem ciepła). Energia przekształca się w ciepło w chwili pochłonięcia jej przez organizmy żywe i przedmioty z otoczenia.
Zobacz też: Instalacja grzewcza do domu. Czym kierować się przy jej wyborze
Rozkład temperatur w ogrzewaniu na podczerwień
W ogrzewaniu konwekcyjnym (tradycyjnym z kaloryferami) nośnikiem ciepła jest powietrze, które ogrzane wędruje do góry. Ciepłe powietrze na górze ulega schłodzeniu i opada w dół. Dlatego w pomieszczeniu ogrzewanym grzejnikami, powietrze nieustannie krąży, zawsze jest też cieplejsze pod sufitem i znacznie chłodniejsze nad podłogą. Różnica temperatur między górnymi i dolnymi warstwami powietrza może wynosić do 10°C.