
Bakłażan
Skórka tego warzywa jest jak najbardziej jadalna, ale dopiero po ugotowaniu lub upieczeniu. Panierowane plasterki bakłażana? Zostawiamy skórkę, nie tylko poprawi smak, ale pozwoli też zachować spójność smażonych plastrów. Faszerowany bakłażan? Również zostawiamy skórkę. Jedynie w przypadku dań, takich jak baba ganoush powinniśmy obrać bakłażany ze skórki.

Ziemniaki
Aby zmaksymalizować błonnik, witaminy i minerały w diecie, jedz obierki ziemniaczane. Możesz gotować i piec te warzywa w całości lub wykorzystać samą skórkę do zrobienia domowych chipsów. Skórka ziemniaka jest dobrym źródłem witaminy B3 i potasu, zawiera też żelazo, błonnik i flawonoidy. Są dobre dla naszej skóry, włosów i kości.

Cukinia
Zwłaszcza młoda i jeśli jest z naszego ogrodu lub ze sprawdzonej uprawy. Pamiętaj, że najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w skórce, czyli skórce owocu. Pieczesz, faszerujesz, dodajesz do zupy lub gulaszu, albo ścierasz ją na placki? Zostaw skórkę.

Jabłka
To tak naprawdę jeden z podchwytliwych tematów. Zapewne nie raz jadłeś jabłko ze skórką, po prostu się w nie wgryzając i zostawiając jedynie pestki. Problem w tym, że jabłka znalazły się w 2022 roku na liście „Parszywej Dwunastki”, czyli Owoców i warzyw najbardziej zanieczyszczonych pestycydami. Dlatego, jeśli nie masz pewności, czy jabłko pochodzi z ekologicznej uprawy, lepiej je obierz. Jeśli jednak wiesz, że owoce nie były traktowane chemią, spokojnie je zjedz.