
Obierki
To dla nas naturalne, że owoce takie jak jabłka zjadamy ze skórką. Niestety jabłka w 2022 roku trafiły na listę „Parszywej Dwunastki”, dlatego zanim zaczniemy jeść skórki, upewnijmy się, że pochodzą z ekologicznych upraw.

Buraki
Zazwyczaj je obieramy, używamy do tego rękawiczek, żeby nie mieć zabarwionych na czerwono rąk, a i tak robią dużo bałaganu. A skórki buraków tak naprawdę są jadalne. Co prawda, w tym przypadku, najlepiej jeść je po obróbce, ale jeśli gotujemy czy pieczemy buraki, nie musimy ich później obierać, tylko możemy je zjeść w całości. Oszczędzi nam to sporo pracy.

Marchewka
Młoda marchew i tak ma jedynie delikatną skórkę, więc wystarczy ją dobrze umyć, ale w przypadku starszych marchewek, też nie musimy ich obierać. Zupa, gulasz, sok, pieczone czy puree z marchewki? Z powodzeniem wykorzystasz to warzywo w całości, wraz ze skórką. Jedyne co trzeba zrobić, to dokładne umycie marchewek.

Ogórki
Skórka ogórka zawiera m.in. potas i magnez, czyli składniki dobre dla naszej skóry. Jeśli robisz mizerię lub kroisz ogórka do sałatki, po co go obierać? Zostaw skórkę, będzie jeszcze smaczniejszy.