Nie wszystkie ryby powinniśmy jeść. Dlaczego? (WIDEO)

redakcja.regiodom
Makrela pieczona w piekarnikuMakrela nie musi być wędzona. Rybę tą równie dobrze możemy upiec w piekarniku.
Makrela pieczona w piekarnikuMakrela nie musi być wędzona. Rybę tą równie dobrze możemy upiec w piekarniku. 123RF
Coraz większej liczbie gatunków ryb grozi wyginięcie. Bądź bardziej świadomym konsumentem ryb. Zobacz, jakie ryby powinniśmy spożywać, a jakich lepiej unikać, by chronić nasze środowisko.

WWF podaje, że obecne tempo wymierania gatunków stworzeń wodnych jest największe w historii. Szacuje się, że co 20 minut na świecie wymiera jeden gatunek. Natomiast aż 30 procent stworzeń jest zagrożonych wyginięciem. Z powodu tak drastycznej sytuacji, powinniśmy lepiej wybierać ryby do naszego menu

Paweł Średziński z Fundacji WWF Polska mówi: – Możemy jeść bez problemu śledzia i szprota bałtyckiego. Dodaje również, ż inny gatunek, który w naszej kulturze jest niedoceniany, a jest godny polecenia, to makrela.

Źródło: TVP/x-news 

Przeczytaj:Dlaczego należy uważać na mrożone ryby

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom