Nakrywamy wielkanocny stół – co jest modne w tym roku (ZDJĘCIA)

Katarzyna Piojda
Wielkanocne dekoracje stołu w kolorze zielonymZielony kolor w dekoracjach świątecznych wprowadzi choć odrobinę wiosny, gdy na zewnątrz kiepska aura.
Wielkanocne dekoracje stołu w kolorze zielonymZielony kolor w dekoracjach świątecznych wprowadzi choć odrobinę wiosny, gdy na zewnątrz kiepska aura. home&you
Biały, żółty i zielony – nie tylko te kolory będą modne na tegorocznym świątecznym stole. Radzimy, jak ozdobić wielkanocny stół, aby naprawdę wyglądał od święta.

Przygotowania do świąt zaczynamy zwykle przynajmniej na kilkanaście dni przed nimi, ale o tym, żeby stół wyglądał świątecznie, nie zawsze pamiętamy. Czasem przypominamy sobie o tym, nakrywając do stołu, a wtedy jest już za późno na uzupełnienie brakującej zastawy czy dekoracji.

Obrus wielkanocny niekoniecznie biały

Biały obrus kojarzy się z największymi uroczystościami rodzinnymi. Z Wielkanocą także. Jeżeli znudził nam się ten kolor, obrus może być żółty, jasnozielony lub kremowy. Jasny niebieski też jest w tym roku modny. Dekoracje drukowane czy haftowane na obrusie eliminują jednak inne ozdoby świąteczne na stole. To w myśl zasady: co za dużo, to niezdrowo.

Dowiedz się: Jak wygląda Wielkanoc w innych krajach 

Obrus to, dosłownie, podstawa. – W wersji klasycznej możemy postawić na stonowaną kompozycję, wykorzystując delikatne serwety lub podkładki w odcieniach szarości, kremu lub bieli – uważa Magdalena Tomaszewska z Fabryki Firan i Koronek HAFT. – Szykowne wrażenie wzmocnią materiały takie, jak koronka czy gipiura. Jeżeli chcemy położyć wyrazisty obrus, możemy wzbogacić go dodatkowo serwetami w równie zdecydowanych barwach.

Wyrazisty, znaczy: jaki? – Stół nakryty ciemnym obrusem, na którym położymy np. jasnoszare podkładki z filcu, rozstawimy jasną zastawę, a do dekoracji użyjemy czerwonych, białych i czarnych pisanek – proponuje Hanna Maruta, stylistka home&you. – Dodatkową ozdobę mogą stanowić czerwone serwetki, bukiet białych margaretek oraz stroiki z wikliny.

 

Odważny i nowocześnie zaaranżowany stół możemy nakryć ciemnym obrusem, na którym położymy szare podkładki z filcu, rozstawimy jasną zastawę, a do dekoracji
Odważny i nowocześnie zaaranżowany stół możemy nakryć ciemnym obrusem, na którym położymy szare podkładki z filcu, rozstawimy jasną zastawę, a do dekoracji użyjemy pisanek w kolorach: czerwonym, białym i czarnym. Dodatkową ozdobą mogą być czerwone serwetki, bukiet białych margaretek oraz stroiki z wikliny.  fot. home&you 

  

Kolory na stole

Zestawienie kolorów zielonego i żółtego jest popularne nie tylko Wielkanocą, ale przez całą wiosnę. – Dodatkowym akcentem tak nakrytego stołu może być np. bukszpan ułożony przy każdym nakryciu, bazie w wazonie, na których zawiesimy pisanki, świece w kształcie baranka, naczynia lub akcesoria ze wzorem trawy oraz naturalne dodatki, jak wiklina oraz drewno – kontynuuje Maruta. – Inną propozycją jest połączenie zieleni z delikatnym fioletem nawiązującym do koloru lawendy.

Bartosz Hejmej z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra dodaje, że stół ożywią elementy zastawy. - Takie jak np. ozdobna cukierniczka, patera truskawkowa, czy nawet serwetniki i koziołki pod sztućce, które udekorowane są listkami i kwiatami.

Ozdoby między talerzami

Jakie jeszcze dekoracje wielkanocne są w tym roku popularne? - Przygotowaliśmy na tę okazję specjalne wazony, owinięte płócienną siateczką - mówi Mariusz Kulik, dyrektor generalny sieci sklepów KiK.–Takie dekoracje wprowadzą do wnętrza klimat, który przeniesie nas w czasie do kolorowej, polskiej wsi. Efekt zapewnią również drobne stroiki poustawiane pomiędzy daniami. Dla przełamania formy warto postawić także drewniane lub porcelanowe zające, ustawiając je wśród zastawy. W jadalną trawkę wielkanocną można natomiast włożyć pisanki.

Nie tylko wielkanocną trawkę będzie można zobaczyć na wielkanocnym stole. Wyhodowany na tę okazję owies też może stanowić dekorację. Podobnie, jak gałązki bukszpanu luźno położone pomiędzy sztućcami a talerzami.

Warto wiedzieć: Wielkanocny stół w czterech stylach 

Mięso podane na talerzu pokrytym sałatą i natką pietruszki czy cytryna z fantazyjnie wyciętymi paskami skórki też mogą stanowić ozdoby. Tradycyjne baby wielkanocne będą tak samo dobrze prezentowały się na świątecznym stole, jak ciasta, które zostały upieczone w formach na tę okazję, choćby silikonowych kształtach zająca czy pisanki. Te spodobają się zwłaszcza najmłodszym.

Sztuczne kwiaty zakazane

Jeżeli chcemy, żeby na stole, pomiędzy talerzami i półmiskami było zielono, niech to będą żywe bazie czy brzózki. Sztuczne kwiaty odpadają. Szpecą, zamiast ozdabiać stół. Lepiej też, jeżeli na stole znajdzie się jeden bukiet (mały albo średni) niż kilka. To ze względów praktycznych, żeby nie potrącać stroika przy sięganiu potraw.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom