Mniej znane warzywa, które warto mieć w ogrodzie. Podpowiadamy, jakie rośliny wybrać i jak je uprawiać

Katarzyna Józefowicz
Poza dobrze znanymi warzywami na uwagę zasługuje kilka gatunków, które są mniej popularne, ale smaczne, zdrowe i łatwe w uprawie.
Poza dobrze znanymi warzywami na uwagę zasługuje kilka gatunków, które są mniej popularne, ale smaczne, zdrowe i łatwe w uprawie. firina (123rf.com)
Udostępnij:
Do grona najczęściej uprawianych w ogrodach warzyw należy marchew, pietruszka, ogórki, papryka i pomidory, ale jest też kilka innych gatunków, które nie są wprawdzie tak popularne, ale z pewnością warte uwagi. Mogą zaskakiwać swoim smakiem i wyglądem, a przy tym nie sprawiają większych problemów w uprawie. Polecamy mniej znane warzywa, które warto uprawiać.

Spis treści

Rzodkiewka strączkowa – co to za roślina?

Jednym z bardziej interesujących i mało znanych warzyw jest rzodkiewka strączkowa (Raphanus caudatus). Roślina uznawana jest za odmianę rzodkwi zwyczajnej, ale jej częścią użytkową nie są zgrubiałe korzenie, tylko niezbyt długie (ok. 8-12 cm), pękate, zielone strączki, przypominające fasolkę szparagową.

Strączki są chrupiące i mają dość pikantny, rzodkiewkowy smak. Nadają się przede wszystkim do spożycia na surowo lub jako dodatek do sałatek, surówek i kanapek. Choć roślina pochodzi z Chin, w naszym klimacie radzi sobie całkiem dobrze i obficie plonuje.

Sprawdź:

Jak uprawiać rzodkiewkę strączkową?

Uprawa rzodkiewki strączkowej nie jest trudna, bo wystarczy wysiać nasiona wprost do gruntu wiosną (w maju) i zapewnić roślinie słoneczne stanowisko oraz dość żyzną, próchniczą, stale lekko wilgotną glebę. Młode rośliny początkowo przypominają wyglądem klasyczną rzodkiewkę, potem jednak zaczynają rosnąć w górę i tworzyć odgałęzienia oraz liczne, małe kwiaty. Powstające z nich strączki są zielone, pękate i szpiczasto zakończone.

Strączki należy obrywać w miarę dojrzewania, gdyż pozostawione na pędach zbyt długo stopniowo twardnieją. Pewnym problemem w przypadku rzodkiewki strączkowej może być zdobycie jej nasion, gdyż są dostępne głównie w sklepach internetowych.

Szpinak malabarski, czyli pnący szpinak

Szpinak malabarski, nazywany też pnącym szpinakiem Malabar (Basella alba) to kolejne smaczne i mało znane warzywo. Ta niezwykła roślina zupełnie nie przypomina klasycznego szpinaku, gdyż rośnie silnie i tworzy pędy długie na ok. 1,5 m (zielone lub czerwone). Należy też do innej rodziny botanicznej. Na jej pędach wyrastają jednak dość duże liście podobne jak u szpinaku oraz bardzo ładne, niewielkie kwiaty, zebrane w kłosowe kwiatostany.

Częścią jadalną szpinaku malabarskiego są liście, które można dodawać do sałatek i surówek lub przyrządzać na ciepło tak samo, jak szpinak (np. smażyć klasyczny na maśle z dodatkiem soku z cytryny, śmietany i czosnku).

Szpinak malabarski wygląda dekoracyjnie i dostarcza smacznych liści. Ze względu na długie pędy roślina potrzebuje podpór.
Szpinak malabarski wygląda dekoracyjnie i dostarcza smacznych liści. Ze względu na długie pędy roślina potrzebuje podpór. Katarzyna Laszczak

Uprawa szpinaku pnącego

Uprawa szpinaku malabarskiego jest bardzo łatwa. Wystarczy wysiać nasiona wiosną (w maju) wprost do gruntu i zapewnić roślinie słoneczne stanowisko oraz żyzną, przepuszczalną, stale lekko wilgotną glebę. Rozwijające się pędy będą potrzebowały też podpory (np. kratki).

Warto przeczytać:

Kapusta chińska pak choi (bok choy)

Kapusta chińska pak choi lub bok choy to warzywo dostępne w sprzedaży, jednak z powodzeniem możemy uprawiać je w ogrodzie. Roślina jest niewielka, ale tworzy gęste, wzniesione rozety liści z białym, szerokim, zgrubiałym ogonkiem i zieloną blaszką liściową.

Kapusta pak choy jest bardzo ceniona w kuchni azjatyckiej, ale nadaje się też do wielu innych potraw, do których można dodawać ją w miejsce klaasycznej kapusty białej.

Jak uprawiać kapustę pak choi?

Aby cieszyć się smakiem własnej kapusty chińskiej, potrzeba trochę więcej zachodu niż w przypadku poprzednich warzyw, gdyż uprawia się ją zwykle z rozsady przygotowywanej pod osłonami już w marcu i wysadzanej do gruntu w kwietniu. Możliwa jest też uprawa jesienna (siew w lipcu, sadzenie w sierpniu).

Kapusta pak choi oczekuje słonecznego stanowiska i żyznej, próchniczej, stale lekko wilgotnej gleby. Źle znosi suszę, jest za to odporna na chłody. Nadaje się do uprawy wiosennej lub jesiennej, gdyż latem szybko wybija w pęd kwiatostanowy. Ma natomiast bardzo krótki okres wegetacji (ok. 30-40 dni), więc może być uprawiana jako przedplon lub poplon.

Dowiedz się więcej:

Skorzonera, czyli wężymord czarny korzeń

Skorzonera (Scorzonera hispanica) to roślina dawniej bardzo popularna. Na pewien czas odeszła w zapomnienie, by obecnie znów powrócić do łask. Skorzonera jest warzywem korzeniowym o długim, dość grubym korzeniu, z białym miąższem i ciemną, prawie czarną skórką.

Miąższ skorzonery jest bardzo pożywny i po ugotowaniu przypomina w smaku szparagi. Korzenie przed ugotowaniem należy obrać ze skórki. Trzeba jednak robić to w rękawicach, gdyż sok może zabarwić skórę. Skorzonerę wysiewa się wiosną w rzędy w żyzną, próchniczą, stale lekko wilgotną i głęboko uprawioną glebę. Korzenie zbiera się po ok. 3,5-4 miesiącach od wysiewu.

Inne oryginalne warzywa do ogrodu

Do grona mało znanych, a godnych uwagi warzyw, które można uprawiać samodzielnie, należą ponadto:

  • okra,
  • sałata łodygowa,
  • ogórek meksykański,
  • musztardowiec i mizuna,
  • fasolnik chiński,
  • szpinak nowozelandzki,
  • kiwano.

Dodatek osłonowy. Można już składać wnioski  

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie