
Jadalne kwiaty dobrze smakują i świetnie wyglądają. Zobacz 10 popularnych kwiatów, które można jeść.

Aksamitki
Aksamitka to niezwykle popularna roślina ogrodowa. Trzeba jednak wiedzieć, że poza urodą, ma sporo innych zalet. Nie dość, że wpływa korzystnie na ziemię, to jej płatki można jeść. Można je wykorzystywać jako dodatek do sałatek czy koktajli. Ma ciekawy, lekko korzenny smak. Nie dawajmy jej jednak zbyt dużo, bo łatwo może zdominować smak całości.

Bratki ogrodowe i fiołki rogate
Zarówno bratki ogrodowe, jak i fiołki rogate o mniejszych kwiatach (zwane miniaturowymi bratkami) mają jadalne kwiaty. Ich smak jest łagodny, słodkawy, ale z lekko cierpką nutą. Znakomicie wyglądają w sałatkach i na kanapkach.

Cukinia
Cukinie uprawiamy ze względu na owoce, jednak jadalne są również jej kwiaty. Na południu Europy są popularne w wersji nadziewanej (np. serem ricotta) i smażone. Można je też dusić i gotować, ale też jeść na surowo, jako np. dodatek do sałatek. W dodatku, jeśli wykorzystamy tylko kwiaty męskie, wcale nie stracimy na zbiorach cukinii.