Jakie drewno do wędzenia na Wielkanoc? Zadbaj o aromat świątecznych wędlin. Najlepsze wielkanocne dania z domowej wędzarni

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Najlepsze drewno do wędzenia wielkanocnych wyrobów. Jak wybrać idealny gatunek?
Najlepsze drewno do wędzenia wielkanocnych wyrobów. Jak wybrać idealny gatunek? Pixabay.com
Wybór drewna do wędzenia na Wielkanoc ma kluczowe znaczenie dla smaku świątecznych potraw. Od tradycyjnego dębu, przez delikatną jabłoń, aż po aromatyczną wiśnię – każde drewno wnosi unikalne nuty smakowe do wielkanocnych wyrobów. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszy gatunek drewna, który sprawi, że uwędzone mięso na Wielkanoc zachwyci smakiem domowników i zaproszonych na święta gości.

Spis treści

Jakie drewno do wędzenia na Wielkanoc?

Coraz więcej amatorów wędzonych mięs organizuje w domu prywatną wędzarnię. Osoby, które rozpoczynają przygodę z wędzeniem, często zastanawiają się, jaki opał wrzucić do przydomowego paleniska. Pamiętajmy, że wybór gatunku drewna istotnie wpływa zarówno na kolor wędlin, jak i aromat oraz smak mięs, które wędzimy na Święta Wielkanocne. Jakie drewno wykorzystać do wędzenia na Wielkanoc?

Sekrety drewna do wędzenia - przewodnik na Wielkanoc
Najlepsze drewno do wędzenia wielkanocnych wyrobów. Jak wybrać idealny gatunek? Pixabay.com

Do wędzenia mięs wielkanocnych najlepiej się sprawdzą się gatunki drzew liściastych, zarówno tych rodzących owoce, jak i dekoracyjnych i leśnych. Dawniej wykorzystywało się w Polsce również drewno drzew iglastych, jednak się od tego powoli odchodzi z dwóch powodów. Po pierwsze żywica zawarta m.in. w sośnie czy świerku determinuje smak wędlin i mają one po wędzeniu gorzkawy posmak, pokryte są też sadzą, która powstaje podczas spalania drewna. Po drugie drewno iglaste zawiera szkodliwe dla zdrowia toksyny. Dlatego najlepiej zrezygnować z takiego drewna podczas wędzenia mięsa na Wielkanoc.

Czy wędzić mięso na święta? Najlepsze drewno do wędzarni

Najlepsze drewno do wędzenia na Wielkanoc to m.in.

  • olcha – bardzo uniwersalne drewno, świetnie się sprawdza w każdym rodzaju mięsa. Pozwala uzyskać różne barwy wędlin – od odcieniu żółtego po brąz;
  • wiśnia – świetnie nadaje się do wędzenia drobiu. Sprawia, że mięso staje się brązowe i nadaje wędlinom nieco gorzkawy owocowy posmak;
  • lipa – sprawia, że wędzone mięsko staje się złociste i ma słodko-gorzki smak;
  • jabłoń – wytwarza łagodny dym i ma podobna właściwości do wiśni. Idealnie nadaje się do wędzenia drobiu i innych delikatnych;
  • śliwa – jest niezastąpiona do wędzenia kiełbas i wieprzowiny. Sprawia, że mięso ma lekko słodkawy smak z owocowym aromatem;
  • grusza – sprawia, że wędzone mięso zyskuje ciemnoczerwoną barwę i idealnie pasuje do drobiu;
  • winorośl – nadaje wędzonkom intensywnie owocowy smak za sprawą dużej ilości dymu, warto nią wędzić delikatne mięsa i ryby;
  • klon – jest niezastąpiony podczas wędzenia wołowiny. Nadaje wyrobom złocisty kolor i delikatny słodkawy smak;
  • akacja – pasuje do drobiu oraz wieprzowiny. Wędzonki zyskują słodkawy smak i żółtą barwę;
  • buk – lubiany przez wieprzowinę i ryby, nadaje im złocisty kolor;
  • orzech – dobrze sprawdza podczas wędzenia wyrobów z drobiu, a mięso zyskuje lekko cierpki smak i ciemnozłotą barwę;
  • dąb czerwony – sprawia, że mięso robi się brązowe i ma ziemisto-gorzki i nieco miodowy posmak;
  • dąb biały – wędzone wyroby zyskują ciemnożółtą barwę i słodko-gorzki smak z miodową nutą;
  • bez – jego delikatny dym idealnie komponuje się z baraniną. Nadaje wędzonkom subtelny aromat kwiatów;
  • jesion – idealny do wędzenia dziczyzny na złocisty kolor, wyroby stają się bardzo aromatyczne i nieco ostre.

Jak przygotować drewno do wędzenia? Czy można wędzić drewnem z korą?

Drewno do wędzenia na Wielkanoc powinno być przede wszystkim suche, o wilgotności nieprzekraczającej 25 proc. Minimalny czas sezonowania go przed wędzeniem to ok. 15 tygodni. Zanim umieścimy drewno w wędzarni, usuńmy z gałęzi korę. Przed wędzeniem dokładnie sprawdźmy, czy polan nie zaatakowała szara pleść i grzyby. Zrezygnujmy też z drewna, które sprawiaj wrażenie nieco przegnitego czy ze zbutwiałych kawałków. Drewnem rozpala się ognisko, trociny natomiast służą do zagęszczania dymu.

Polecjaka Google News - RegioDom
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nakarm psiaka, zgarnij kwiatka: Rozmowa Adrianem Meyerem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom