Jaką frytkownicę wybrać. Poradnik

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Frytkownica Tefal pozwala przygotować 1 kg frytek przy użyciu łyżki olejuFrytkownica Tefal FZ 7000 Acitrfy pozwala przygotować 1 kg frytek przy użyciu 1 łyżki oleju
Frytkownica Tefal pozwala przygotować 1 kg frytek przy użyciu łyżki olejuFrytkownica Tefal FZ 7000 Acitrfy pozwala przygotować 1 kg frytek przy użyciu 1 łyżki oleju Tefal
Udostępnij:
We frytkownicy można nie tylko smażyć frytki, ale także podgrzewać, rozmrażać, dusić, pasteryzować, panierować. Na co zwrócić uwagę przy jej zakupie?

Można wybrać model przenośny (tradycyjny), który stawiamy na blacie w kuchni albo taki do kuchni w zabudowie. W tym drugim przypadku frytownice, podobnie, jak piekarnik, nie wystają ponad blat, mają odkrytą grzałkę.

Nieprzywierająca i nieprzypalająca powłoka

Frytkownica powinna mieć nieprzywierającą i nieprzypalającą powłokę (np. z teflonu), a obudowę wykonaną z materiału termoizolacyjnego (zwłaszcza, gdy wśród domowników są małe dzieci). Sprzęt musi być atesty, żeby mógł mieć kontakt z żywnością. Wygodna będzie pokrywa automatycznie otwierana.

Zobacz także: Sprzęt AGD w służbie zdrowego życia 

Polecana jest zdejmowana pokrywa używana jednocześnie jako pokrywa do fondue. Wygodne w użytkowaniu są frytkownice, z których można zdjąć elementy i je umyć. Praktyczne są wyjmowane misy na olej, które można myć w zmywarce. Mniej wygodne są frytkownice wyposażone w zamontowany na stałe pojemnik na olej. Gdy nasza frytownica nie ma wyjmowanej misy, zainwestujmy w urządzenie mające rurkę do zlewania oleju.

Pojemność frytkownicy

Istotna jest pojemność sprzętu. Duża pojemność pozwala na przyrządzenie większej ilości frytek zużywając mniej energii. Frytownice do użytku domowego mają z reguły pojemność od 0,6 litra do 2,5 litra. Są jednak i modele o 4-litrowej pojemności.

Moc sprzętu

Kolejny parametr to moc frytkownicy. Im jest ona większa, tym dłużej frytkownica może pracować bez przerwy i szybciej będzie gotowa do pracy, bo wcześniej się nagrzeje. Duża moc grzałki znacznie skraca czas smażenia. Frytkownice mają zazwyczaj moc od 840 do 2400 W, przy czym te do zabudowy posiadają moc powyżej 2000 W. Najpopularniejsze są jednak modele o mocy 1200 W.

Filtr olejowy i węglowy

Trzeba również zwrócić uwagę na filtr. To od niego zależy, czy zapach smażonych frytek będzie czuć w całym domu. Filtry mieszczą się w pokrywie frytkownicy. Eliminują lub przynajmniej ograniczają wydostanie się brzydkiego zapachu smażenia na zewnątrz urządzenia.

Są dwa podstawowe rodzaje filtrów. Filtry olejowe (metalowe) pochłaniają jedynie zapachy pochodzące od smażącego się oleju. Filtry węglowe pochłaniają i parę, i nieprzyjemne zapachy. Filtry wymienne trzeba demontować przeważnie po kilkudziesięciu użyciach sprzętu.

Wskaźnik zużycia oleju

Niektóre modele mają wskaźniki zużycia filtra. Gdy kreska dojdzie do określonego poziomu, to znak, że np. ten filtr wystarczy jeszcze do dwukrotnego użycia frytownicy i potem należy go wymienić. Można też wybrać filtry zapachowe węglowe. Są one przeważnie wbudowane na stałe, co oznacza, ze nie trzeba ich wymieniać. Należy je jednak czyścić, choćby wodą.

Kosz frytownicy

Kształty koszy zależą od kształtu misy frytkownicy. Najpopularniejsze są te kwadratowe, prostokątne i okrągłe. Są to ruchome kosze znajdujące się w zbiorniku frytkownicy. Taki kosz zabezpiecza ścianki frytkownicy oraz przytrzymuje włożone produkty, zabezpieczając je przed przesuwaniem.

Kosz frytkownicy pomaga wyjąć frytki z oleju i je odsączyć. Na rynku dostępne są już frytkownice, które smażą frytki przy użyciu tylko łyżki oleju. Taki efekt uzyskuje się dzięki wykorzystaniu gorącego powietrza albo gorącego powietrza i wbudowanego mini grilla. Kosze frytkownic są zazwyczaj wykonane z metalu odpornego na korozję i wysokie temperatury. Siatka jest drobna, gęsta. Wybrane modele frytownic posiadają specjalne przyciski pozwalające na automatyczne wynurzenie się kosza, gdy frytki są gotowe. Najmniejsza pojemność kosza oznacza najczęściej jednorazowe przygotowanie trzech porcji dużych frytek, czyli około 600 gramów w sumie.

Przeczytaj również:Ile prądu zużywasz w kuchni? Testy sprzętu AGD 

Są frytkownice nie z jednym, ale i z dwoma koszami. Można wtedy np. smażyć jednocześnie mięso (albo ryby) i frytki lub w obu frytki, gdy przygotowujemy je dla wielu osób. Może być też jeden kosz, ale obrotowy. Dzięki niemu frytki będą szybciej równo usmażone, a do smażenia zużyjemy mniej oleju, np. półtora litra na 1,2-kilogramowy kosz. Następna funkcja dotyczy obniżania kosza do oleju dopiero po zamknięciu pokrywy. W ten sposób obniża się albo eliminuje możliwość poparzenia olejem.

W takim koszu frytkownicy można usmażyć nie tylko frytki, ale wszystko to, co smażymy, wkładając do głębokiego oleju, np. kiełbaski sajgonki, pączki, wianuszki, oponki. W niektórych frytkownicach można nawet gotować makaron, kaszę i ryż, gotować na parze, dusić, odgrzewać dania. Modele z jeszcze wyższej półki pozwalają na pieczenie ciast, pasteryzowanie żywności i rozmrażanie produktów spożywczych głęboko zamrożonych. W pewnych modelach możliwe jest nawet przygotowanie np. panierowanego camemberta.

Uchwyt frytownicy

Uchwyty we frytownicach mogą być zintegrowane z koszykiem, czyli zamontowane na stałe. Niektóre są składane podczas smażenia, wówczas przylegają do obudowy. Gdy sprzęt posiada uchwyt składany, ten może zostać zdemontowany w czasie smażenia. Uchwyty czy rączki powinny być powleczone materiałem zabezpieczającym przed przegrzaniem.

Regulacja temperatury i panel sterowania

W standardowym wyposażeniu frytkownicy znajduje się pokrętło do regulacji temperatury lub panel elektroniczny sterowania. Na obudowie sprzętu albo w jego instrukcji producenci podają, jaka powinna być ustawiona temperatura smażenia. Zakres temperatury wynosi przeważnie od 80 do 200 stopni Celsjusza. Idealna temperatura to około 140–180 stopni.

Akcesoria do frytownicy

Do frytownicy można dokupić akcesoria. Przykładem jest plastikowy pojemnik z pokrywką, w której znajduje się sitko. Gdy zlewamy zużyty olej, resztki frytek albo panierki zostają na sitku. Niektóre modele mają zamontowany czasomierz, który łatwo zdemontować. Jest wówczas opcja nastawienia czasu smażenia. Frytkownice przenośne mogą być wyposażone w antypoślizgowe nóżki albo podstawki. Schowek na zwijany kabel to kolejny dodatkowy element wyposażenia.

Więcej o sprzętach do kuchni: Kto decyduje o ich zakupie?

Sygnał dźwiękowy i mrugająca lampka oznaczają, że frytki są gotowe. To dobre rozwiązanie dla zapominalskich, którym zdarzyło się, że otrzymali frytki wyglądające jak skwarki albo niewystarczająco podsmażone. Popularne są frytkownice z przezroczystą klapą (wizjerem), tzn. taką, w której jest zamontowana szybka. Wtedy możemy podglądać smażące się frytki i decydować o stopniu ich zarumienienia. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Prestiżowe nagrody dla polskich domów

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną RegioDom
Dodaj ogłoszenie