Spis treści
Mandarynki, jako klimatyczna świąteczna dekoracja. Zobacz, jak ozdobić dom na Boże Narodzenie za grosze
Większość z nas nie może się już doczekać Bożego Narodzenia. Sklepowe półki uginają się od przeróżnych świątecznych akcesoriów, ale niestety ich ceny często przyprawiają nas o zawrót głowy. Zastanawiamy się, jak klimatycznie możemy udekorować dom na święta i jak je zorganizować, żeby nie wydać fortuny. Chcemy stworzyć w domu magiczny klimat, ale galopująca inflacja sprawia, że mamy coraz mniej pieniędzy na przedmioty, które nie są niezbędne do codziennego życia. Warto więc wykorzystać do bożonarodzeniowych dekoracji aromatyczne mandarynki, które przed świętami często możemy kupić w promocyjnej cenie.
Cytrusy to owoce, które najbardziej kojarzą się z Bożym Narodzeniem i pomagają wykreować w domu świąteczny nastrój. Wielu osobom, które dorastały w czasach PRL-u, kojarzą się ze świątecznymi paczkami, które dzieciaki dostawały pod choinkę, gdy owoców tropikalnych nie było w sklepach.
Mandarynki doskonale nadają się m.in. do dekoracji świątecznego stołu. Możemy z nich zrobić klimatyczne lampiony, które będą stanowiły subtelną ozdobę podczas Wigilii, bożonarodzeniowych biesiad i zabawy sylwestrowej z rodziną czy przyjaciółmi. Wystarczy wykorzystać mandarynkowe skórki, żeby subtelnie oświetlić stół na Boże Narodzenie.
Co jest potrzebne do zrobienia bożonarodzeniowych lampionów ze skórek mandarynek?
Przygotowanie aromatycznych lampionów DIY z mandarynkowych skórek jest bardzo proste i zajmie nam niewiele czasu. Ich wykonanie nie powinno sprawić kłopotu nawet dzieciakom. Robienie z pociechami świątecznych lampek zero waste to świetny pomysł na wspólne spędzenie przedświątecznego czasu i zaangażowanie ich w bożonarodzeniowe przygotowania. Wystarczy zarezerwować trochę czasu w weekend, a efekt na pewno pozytywnie nas zaskoczy.
Do stworzenia świątecznych lampionów DIY potrzebne będą m.in.:
- 10-12 sztuk średniej wielkości mandarynek o zdrowej i intensywnie pomarańczowej skórce, bez przebarwień i widocznych uszkodzeń,
- ostry nóż do owoców z niewielkim ostrzem,
- czarny cienkopis,
- łyżka stołowa,
- olej roślinny,
- małe talerzyki lub podkładki do kubków,
- zapalniczka lub zapałki.
Jak zrobić świąteczne lampiony z mandarynek krok po kroku?
- Na każdej mandarynce narysujmy cienkopisem linię, która powinna przebiegać w połowie owocu – wokół jego obwodu.
- Teraz wzdłuż zaznaczonej linii ostrożnie natnijmy mandarynkowe skórki tak, żeby nie uszkodzić skórki i miąższu (ostrze powinno być skierowane wzdłuż owocowych cząstek).
- W kolejnym kroku delikatnie wsuńmy rączkę łyżki pod mandarynkowe skórki w miejscu jej nacięcia i ostrożnie postarajmy się oddzielić miąższ od skórek, przesuwając łyżeczkę w jednym kierunku wzdłuż całego obwodu cytrusa.
- Teraz wyjmijmy miąższ mandarynek w taki sposób, żeby nie uszkodzić odseparowanej skórki. Najważniejsze, żeby nie naderwać włókien, które są przyrośnięte do podstawy mandarynki od wewnątrz tuż przy ogonku. Właśnie one będą stanowiły knot naszego lampionu.
- Następnie do wydrążonych skórek wlewamy olej, tak żeby część knota wystawała ponad jego taflę.
- Po kilkunastu minutach, gdy wnętrza lampionów nasiąknie olejem, możemy umieścić je na stole. Trzeba jednak przygotować małe talerzyki lub podkładki do kubków, żeby nie zabrudzić obrusa i blatu.
- Teraz wystarczy zapalić świąteczne lampiony i gotowe!
To też może Cię zainteresować:Jak samodzielnie zrobić świątecznego skrzata?
Stylowe rękawice i łapki kuchenne do Twojej kuchni
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?