Żadnego właściciela ogrodu nie trzeba namawiać do założenia kompostownika. To drogocenne i tanie źródło cennych związków organicznych dla roślin ogrodowych.
Warto przeczytać: Jak poprawić glebę w ogrodzie
Jeśli kompost będzie odpowiednio składowany i pielęgnowany, to po jego użyciu gleba stanie się przewiewna i pulchna. Tym samym rośliny otrzymają porządną dawkę próchnicy. Dlatego warto zadbać o kompost, zapewnić mu odpowiedni poziom tlenu i wilgoci oraz regularnie sprawdzać jego stan, aby móc go jak najlepiej i najszybciej wykorzystać.
Jak robić kompost?
Proces kompostowania powinien odbywać się w odpowiednich warunkach. Jakich? Otóż miejsce, w jakim znajduje się nasz ekonawóz powinno być zacienione i osłonięte od wiatru. Warto też mieszać ze sobą różnorodne odpady roślinne z domowymi, żeby zapewnić właściwy stosunek węgla i azotu.
Należy zadbać optymalny poziom wilgoci i tlenu. Bardzo łatwo można sprawdzić, czy w kompoście jest właściwy poziom wody. W tym celu bierzemy do garści część nawozu, jeśli jest delikatnie miękki i zlepia się w bryłę oznacza to, że poziom wilgoci jest optymalny. W przypadku, gdy kompost kruszy się, należy go nawodnić. W tym celu trzeba po prostu polać go wodą. Jeśli jednak po ściśnięciu z kompostu wycieka woda, to znak, że nawóz jest zbyt wilgotny.
Polecamy wideo: Jak hodować dżdżownice, które użyźnią glebę w ogrodzie
– Kompost należy regularnie przerzucać w celu szybszego uzyskania ziemi kompostowej. Jedynie w obecności tlenu mogą zachodzić procesy rozkładu prowadzone przez
mikroorganizmy glebowe. Przekopywanie kompostu spowoduje rozluźnienie, napowietrzenie i wymieszanie materiału. Dzięki temu szybciej będziemy mogli wykorzystać ten ekologiczny nawóz. Przerzucanie kompostu wykonujemy widłami, przekładając górną warstwę na spód, a dolną na wierzch kompostownika – radzi Jarosław Soboń, ekspert marki GARDENA.
W trosce o jakość kompostu, nie należy wrzucać do kompostownika chorych roślin oraz chwastów z nasionami. – Kompostownik to nie śmietnik! Kompost powinien składać się z resztek roślin oraz organicznych odpadów z gospodarstwa domowego. Do kompostowania nie nadają się: skórki owoców cytrusowych, kości, popiół z węgla, czy zadrukowany papier – dodaje ekspert.
Dowiedz się: Jak zrobić najlepszy kompost i przyspieszyć kompostowanie
Jak wygląda dojrzały kompost?
Czas dojrzewania kompostu zależy od składników, z których go robimy oraz stopnia, w jakim o niego dbamy. Gotowy do użycia nawóz ma ciemnobrunatną barwę, jednolitą strukturę (co oznacza, że nie widać w nim fragmentów roślin) i zapach świeżo zaoranej ziemi lub leśnej ściółki. Ponadto dojrzały kompost nie brudzi rąk.
W prawidłowo założonym kompostowniku, właściwie pielęgnowany kompost będzie dojrzewał od 6 do 12 miesięcy. By uzyskać dobry kompost potrzebna jest więc cierpliwość. Przed zimą warto pamiętać o ochronie naszego kompostu, aby zapewnić mu optymalną temperaturę. W tym celu najlepiej przykryć go warstwą izolującą, która może być ze słomy, suchych liści czy siana.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?