Spis treści
Jak pozbyć się plam z czerwonego barszczu na wigilijnym obrusie czy bluzce?
Wielu z nas zdarza się poplamienie obrusu czy świątecznego stroju podczas jedzenia wigilijnego barszczu z uszkami lub krokietami. Wprawdzie taka czerwona plama nie wygląda estetycznie, ale jeśli zadziałamy szybko, łatwo możemy się jej pozbyć.

Czerwone barszcz nie jest trudnym przeciwnikiem. Jeśli tylko mamy taką możliwość, zadziałajmy, zanim plama z barszczu na tkaninie wyschnie. W usuwaniu nieestetycznego zabrudzenia najważniejsza jest szybka i zdecydowana reakcja. Najważniejsze, żeby działać tak, żeby nie uszkodzić i nie zniszczyć odplamianej tkaniny.
Jak skutecznie usuwać świeże plamy z wigilijnego barszczu?
Najpierw połóżmy na zaplamiony barszczem fragment tkaniny 2-3 listki ręcznika papierowego i mocno naciśnijmy nim zabrudzoną powierzchnię. Dzięki temu część płynu się wchłonie.
W kolejnym kroku możemy wykorzystać domowe sposoby. Przydatne będą m.in.:
- sól kuchenna – wystarczy posypać jej grubą warstwą powierzchnię plamy i zostawić na tkaninie na kilkanaście minut. Po upłynięciu tego czasu usuńmy sól z plamy i dokładnie wypłuczmy tkaninę. W kolejnym kroku wypierzmy materiał standardowo w pralce i plama powinna bezpowrotnie zniknąć;
- sok z cytryny – ta metoda najlepiej się sprawdzi do odplamiania białych obrusów, koszul i bluzek. Wystarczy przekroić cytrynę na pół i wycisnąć na plamę z barszczu cytrusowy sok, dodatkowo możemy natrzeć czerwone zabrudzenie cytrynowym miąższem. Po kilku minutach wypłuczmy zaplamione miejsce czystą wodą i wypierzmy ubranie w pralce. Po wyjęciu tkaniny z urządzenia po plamie nie powinno być śladu.
Stare plamy ze świątecznego barszczu – jak je szybko wywabić?
Jeśli chcemy pozbyć się wysuszonych plam z czerwonego barszczu to najlepiej wykorzystać do odplamiania tkanin niezawodną sodę oczyszczoną. Wystarczy namoczyć zaplamiony obrus czy bluzkę w roztworze wody i białego proszku, rozpuszczając 6 łyżek sody w 1500 ml wody. Po ok. godzinie płuczemy tkaninę i wrzucamy ją do pralki.
To też może Cię zainteresować: Jak zrobić świątecznego skrzata?