Jak suszyć grzyby? Zobacz, które grzyby najlepiej nadają się do suszenia

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Leśne grzybyPrawidłowo wysuszone grzyby "odwdzięczą się" estetycznym wyglądem, smakiem i aromatem w potrawach, do których trafią. Przy czym grzyby można nie tylko suszyć, ale też smażyć, marynować, dusić, kisić i pasteryzować.
Leśne grzybyPrawidłowo wysuszone grzyby "odwdzięczą się" estetycznym wyglądem, smakiem i aromatem w potrawach, do których trafią. Przy czym grzyby można nie tylko suszyć, ale też smażyć, marynować, dusić, kisić i pasteryzować. silviarita (Pixabay.com)
Tegoroczny sezon grzybowy, że względu na suszę w lasach, może okazać się wyjątkowo krótki. Tym bardziej trzeba postarać się o to, by to co zbierzmy w czasie grzybobrania, odpowiednio zabezpieczyć. Najlepszym wyborem będzie suszenie grzybów.

W niektórych lasach, mimo braku opadów, znaleźć można sporo grzybów, tak jest chociażby na Roztoczu czy w Borach Tucholskich. Wytrawni grzybiarze doskonale wiedzą, jakie grzyby w jaki sposób przetwarzać, by były najbardziej wartościowe i zachowały maksimum smaku i aromatu. Najłatwiejszym sposobem przechowywania i konserwowania grzybów jest ich suszenie.

Jak suszyć grzyby?

Najlepiej suszyć je na słońcu, tradycyjnie nawleczone na nitkę czy rozłożone na sitach. Gdy słońca nie ma, można powiesić grzyby nad kaloryferem, kominkiem czy piecykiem. Warto jednak rozejrzeć się po marketowych ofertach, w wielu z nich na jesień ruszają promocje cenowe na suszarki do grzybów, które posłużyć mogą również do suszenia owoców.

Aby przygotować większe okazy grzybów do suszenia, należy pokroić je w plastry. Kawałki grzybów można rozłożyć luzem na blasze lub nawlec ja na sznurek. Grzyby
Aby przygotować większe okazy grzybów do suszenia, należy pokroić je w plastry. Kawałki grzybów można rozłożyć luzem na blasze lub nawlec ja na sznurek. Grzyby nanizana na nitkę rozwieszamy nad źródłem ciepła (np. nad kuchenką gazową). Sposób ten sprawdzi się również, gdy suszymy grzyby na słońcu lub zawieszone na kaloryferze. Fot. AppleTreeCottage 

(Pixabay.com)

Przeczytaj poradnik: Jaką suszarkę do grzybów wybrać

Suszarka do grzybów ma zwykle kilka „pięter", umożliwia więc jednoczesne suszenie większej partii zebranych grzybów, przy czym w ten sposób zabezpieczone grzyby zachowują swój aromat, nie przypalają się i nie łamią. To z kolei grozi im, gdy suszy się je w piekarniku – odbywa się to nie tylko ze szkodą dla grzybów, ale i jest nieekonomiczne. Suszarki do grzybów pobierają zwykle 250 W energii w ciągu godziny pracy, elektryczny piekarnik – kilka razy więcej.

Jakich grzybów lepiej nie suszyć?

Warto wiedzieć, że właściwie wszystkie grzyby można suszyć, z tym, że nie zawsze warto to robić.
Znacznie lepiej niż susząc można spożytkować grzyby blaszkowate, takie jak: kurki, kanie, rydze, gąski, opieńki czy surojadki. Niektóre z nich mają bardzo mały owocnik, który lepiej sprawdzi się w marynowaniu czy smażeniu. Problemem przy suszeniu grzybów blaszkowych jest jednak to, że wysuszone blaszki zwykle bardzo się kruszą i nie zostaje z owocnika wiele. Jeśli jednak suszymy wszystkie zebrane grzyby, „okruszki" po blaszkowatych można zebrać i wykorzystać później np. w sosie grzybowym.

Poznaj: Metody na suszenie grzybów, warzyw i owoców

Niektóre grzyby zawierają w sobie nawet 80–90 procent wody. To oznacza, że po wysuszeniu zmniejszą się kilkukrotnie. Jeśli suszyć będziemy naprawdę małe owocniki, niewiele z nich zostanie. Znacznie atrakcyjniej w zupie czy sosie wyglądają grzyby, które po namoczeniu odzyskują część swojego kształtu i ładnie się prezentują. Małe owocniki lepiej marynować czy smażyć.

Maślaki i kapelusze niektórych odmian kozaków gromadzą szczególnie dużo wody. Takiego grzyba (maślaki po obraniu kapelusza ze skórki) lepiej wykorzystać do zup czy sosów. Ich suszenie nie tylko zajmie całą wieczność, ale będzie również nieefektywne.

Jak suszyć grzyby? Nie myj ich przed suszeniem!

Grzyby do suszenia trzeba odpowiednio oczyścić, błędem jest jednak ich mycie. Wystarczy miękką szmatką przetrzeć owocniki, pozbawić mchu igliwia czy piasku i pokrojone w plastry położyć na sito. Do suszenia nadają się nawet starsze owocniki, nieco „skapciałe", jednak nie należy z tym przesadzać. Rurki pod kapeluszem gromadzą bardzo dużo wody, w starych grzybach większość kapelusza potrafią stanowić właśnie rurki, co utrudnia szybkie suszenie. Poza tym w starych grzybach szybciej rozwija się pleśń i często są atakowane przez robaki. Przed suszeniem trzeba sprawdzić, czy grzyby na pewno są zdrowe.

Mniej wartościowe w smaku są trzony, niektóre są też łykowate i bardzo często robaczywe (tak jest w przypadku kozaków). Trzony młodych egzemplarzy można wysuszyć, trzony starszych lepiej wyrzucić. Trzony np. od kani od razu należy się pozbyć, te nie nadają się do niczego – są zbyt łykowate.

Zobacz: Grzyby jadalne, których nie zbieramy, bo się boimy 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie