Uwielbiasz aromat suszonych grzybów? Dowiedz się, jak suszyć grzyby, aby zachować ich niepowtarzalny smak

Anna Gandecka
Anna Gandecka
Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Wideo
od 16 lat
Suszenie grzybów to sposób na zachowanie ich cennych składników odżywczych i intensywnego smaku. Jest to sztuka kulinarna, która wymaga wiedzy, cierpliwości oraz odpowiedniego podejścia. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej temu procesowi, omawiając najważniejsze kroki i zasady, które pomogą uzyskać doskonałe rezultaty. Dowiesz się, jakie gatunki grzybów nadają się do suszenia, jak przygotować je do tego procesu oraz jakie metody suszenia są najskuteczniejsze.

Spis treści

Jak suszyć grzyby?

Najlepiej suszyć je na słońcu, tradycyjnie nawleczone na nitkę czy rozłożone na sitach. Gdy słońca nie ma, można powiesić grzyby nad kaloryferem, kominkiem czy piecykiem. Warto jednak rozejrzeć się po marketowych ofertach, w wielu z nich na jesień ruszają promocje cenowe na suszarki do grzybów, które posłużyć mogą również do suszenia owoców.

leśne grzyby w koszyku
Prawidłowo wysuszone grzyby "odwdzięczą się" estetycznym wyglądem, smakiem i aromatem w potrawach, do których trafią. Przy czym grzyby można nie tylko suszyć, ale też smażyć, marynować, dusić, kisić i pasteryzować. Pixabay/silviarita

Suszarka do grzybów ma zwykle kilka „pięter", umożliwia więc jednoczesne suszenie większej partii zebranych grzybów, przy czym w ten sposób zabezpieczone grzyby zachowują swój aromat, nie przypalają się i nie łamią. To z kolei grozi im, gdy suszy się je w piekarniku – odbywa się to nie tylko ze szkodą dla grzybów, ale i jest nieekonomiczne. Suszarki do grzybów pobierają zwykle 250 W energii w ciągu godziny pracy, elektryczny piekarnik – kilka razy więcej.

Jakich grzybów lepiej nie suszyć?

Warto wiedzieć, że właściwie wszystkie grzyby można suszyć, z tym, że nie zawsze warto to robić.
Znacznie lepiej niż susząc można spożytkować grzyby blaszkowate, takie jak: kurki, kanie, rydze, gąski, opieńki czy surojadki. Niektóre z nich mają bardzo mały owocnik, który lepiej sprawdzi się w marynowaniu czy smażeniu. Problemem przy suszeniu grzybów blaszkowych jest jednak to, że wysuszone blaszki zwykle bardzo się kruszą i nie zostaje z owocnika wiele. Jeśli jednak suszymy wszystkie zebrane grzyby, „okruszki" po blaszkowatych można zebrać i wykorzystać później np. w sosie grzybowym.

Przeczytaj: Jak przygotować grzyby marynowane? Ten przepis na zalewę sprawi, że będą przepyszne. Marynowanie grzybów krok po kroku

Niektóre grzyby zawierają w sobie nawet 80–90 procent wody. To oznacza, że po wysuszeniu zmniejszą się kilkukrotnie. Jeśli suszyć będziemy naprawdę małe owocniki, niewiele z nich zostanie. Znacznie atrakcyjniej w zupie czy sosie wyglądają grzyby, które po namoczeniu odzyskują część swojego kształtu i ładnie się prezentują. Małe owocniki lepiej marynować czy smażyć.

Maślaki i kapelusze niektórych odmian kozaków gromadzą szczególnie dużo wody. Takiego grzyba (maślaki po obraniu kapelusza ze skórki) lepiej wykorzystać do zup czy sosów. Ich suszenie nie tylko zajmie całą wieczność, ale będzie również nieefektywne.

Jak suszyć grzyby? Nie myj ich przed suszeniem!

Grzyby do suszenia trzeba odpowiednio oczyścić, błędem jest jednak ich mycie. Wystarczy miękką szmatką przetrzeć owocniki, pozbawić mchu igliwia czy piasku i pokrojone w plastry położyć na sito. Do suszenia nadają się nawet starsze owocniki, nieco „skapciałe", jednak nie należy z tym przesadzać. Rurki pod kapeluszem gromadzą bardzo dużo wody, w starych grzybach większość kapelusza potrafią stanowić właśnie rurki, co utrudnia szybkie suszenie. Poza tym w starych grzybach szybciej rozwija się pleśń i często są atakowane przez robaki. Przed suszeniem trzeba sprawdzić, czy grzyby na pewno są zdrowe.

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Najpierw grzyby oczyść, a większe okazy pokrój na kawałki lub plastry. Dzięki temu wysuszą się one równomiernie. Jeżeli grzyby mocno nasiąknęły wodą, osusz je papierowym ręcznikiem. Piekarnik rozgrzej do temp. 50-60 stop. Celsjusza. To najlepsza temperatura do suszenia grzybów. Następnie przygotowane grzyby rozłóż na blasze, pamiętając o tym, aby zachować odstępy między nimi, tak aby zapewnić swobodne krążenie powietrza. Blaszkę z grzybami włóż do piekarnika i uchyl lekko drzwiczki piecyka, aby umożliwić odprowadzenie wilgoci. Susz grzyby przez kilka godzin, regularnie sprawdzając ich stan. Proces suszenia może potrwać od 4 do 6 godzin, w zależności od wilgotności grzybów i ich grubości.

Polecjaka Google News - RegioDom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom